[ X ]
Important25 Noiembrie 2017 09:00

(INTERVIU) Serghei Popovici: Echipa noastră a reuşit să prevină multe atacuri periculoase și continuăm să întreprindem măsuri preventive

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Directorul Centrului de Telecomunicaţii Speciale (CTS), Serghei Popovici a vorbit despre exerciţiul Cyber Drill Alert pentru Europa și regiunile CSI, desfăşurat în premieră la Chișinău, dar şi despre situaţia ce ţine de prevenirea şi reacţia la atacurile cibernetice în general. 

T: Dle Director, în perioada 21-23 noiembrie, în premieră la Chișinău s-a desfășurat exerciţiul Cyber Drill  Alert pentru Europa și regiunile CSI. Aţi putea să ne oferiţi detalii despre organizatori, de unde a pornit ideea unor astfel de evenimente etc.?

S.P.: Evenimentul a fost organizat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) în colaborare cu Î.S. „Centrul de Telecomunicații Speciale” (CTS) care urmare a experienței de a participa la diverse întruniri specializate, a venit cu ideea de a organiza acest eveniment regional în Republica Moldova. Importanţa evenimentului e accentuată şi de faptul că, în premieră pentru ITU și pentru Republica Moldova, reprezentanți ai statelor din CSI și UE, s-au întrunit în cadrul unui exercițiu de importanță regională pentru a testa, dezvolta și fortifica abilitățile de protecție împotriva atacurilor cibernetice.

Exercițiile cibernetice ​​s-au dovedit a fi un instrument valoros pentru a demonstra importanța procedurilor standard de operare, aderarea la cele mai bune practici internaționale și politici de răspuns la incidente, precum și pentru consolidarea cooperării internaționale între CSIRT-urile naționale și efortul colectiv împotriva amenințărilor cibernetice.

CTS a susținut mereu inițiativele de acest gen, obiectivul de bază este îmbunătățirea capacităților de comunicare și de răspuns la incidente, precum și asigurarea unui efort colectiv continuu de atenuare a amenințărilor cibernetice.

T: Cât de importantă este desfășurarea exercițiilor cibernetice? Acesta este primul Cyber Drill în Moldova?

S.P.: Este primul exercițiu cibernetic de așa amploare, în cadrul căruia au participat echipe din mai multe țări, dar, aş vrea să menţionez că avem experiență de desfășurare a unui exercițiu cibernetic. Mă refer la evenimentul de acum un an, când publicul țintă au fost persoanele cu funcții de decizie din cadrul sectorului public și privat din RM. Participații și-au manifestat interesul față de exercițiul cibernetic organizat, menționând utilitatea acestuia în procesul de consolidare a capacităților cibernetice în cadrul instituțiilor și în ceea ce ţine de crearea unei platforme de comunicare eficiente. Consider acest antrenament util pentru fiecare stat care urmărește o dezvoltare a tehnologiilor informaționale prin construirea unei infrastructuri funcționale și sigure. Republica Moldova se află în perioada de creștere a capacităților în domeniul TIC și acum este momentul potrivit pentru a investi în cercetare și cunoaștere. Exercițiul cibernetic este o platformă de creare a unui studiu real privind situația la moment a nivelului securității cibernetice. Profit de ocazie şi îndemn specialiștii din domeniul securității cibernetice să continue perfecționarea profesională în domeniul lor de activitate, prin utilizarea mai multor căi, una din ele fiind participare la asemenea exerciții.

T: Cine a participat la conferință și nemijlocit la exercițiu?

S.P.: Am avut onoarea ca evenimentul să fie deschis de domnul Prim-ministru, Pavel Filip, care a susținut mereu domeniul TIC și i-a îndrumat pe cei care activează în această sferă să aibă curaj și încredere atunci când investesc în viitorul tehnologic al țării. Dumnealui este inițiatorul unui șir de reforme care avantajează domeniul TIC, oferind undă verde pentru dezvoltarea acestuia.

Evenimentul a fost dedicat regiunii Europa și CSI, astfel că am avut speakeri și echipe din România, Ucraina, Luxemburg, Belgia, Israel.

De asemenea, ţin să menţionez că evenimentul a fost organizat cu suportul Ministerului Economiei și Infrastructurii al RM, Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și cu sprijinul partenerilor: Universitatea Tehnică a Moldovei, Orange, IBM, Centrul de Guvernare electronică, BASS System, It-Lab, alte companii din sectorul privat.

E important de notat că exerciţiul a asigurat un schimb de experiență util în ceea ce ţine de consolidarea forțelor în vederea asigurării securității cibernetice și capacităţii de răspundere la incidente.

T: Ce avantaje a presupus evenimentul pentru participanți?

S.P.: Experiența împărtășită este unul din avantajele de bază. Studiile academice sunt foarte utile în consolidarea capacităților în domeniul securității cibernetice, însă informațiile despre cazurile concrete de combatere a crimelor cibernetice reprezintă un îndrumar practic de acțiune și combinații adecvate de reacţie la incidente. Participanții au avut ocazia să testeze capacitățile proprii, să conlucreze cu colegi de breaslă din alte țări și să-și eficientizeze lucrul în cadrul scenariilor de atacuri simulate.

T: Care este nivelul de pregătire a echipelor naționale pentru a răspunde la incidentele cibernetice?

S.P.: CERT-GOV-MD – echipa Î.S. „Centrul de Telecomunicații Speciale” mereu își perfecționează abilitățile de reacțiune la atacurile cibernetice, utilizând o comunicare cât mai eficientă și colaborând în acest sens cu echipe din alte țări. La momentul actual, putem spune că echipa noastră a reuşit să prevină multe atacuri periculoase și continuă să întreprindă măsuri de precauție și intervenție preventivă, în vederea asigurării unei infrastructuri tehnologice protejate.

T: Cât de importantă este participarea echipelor din mai multe țări în desfășurarea antrenamentului cibernetic?

S.P.: În multe discursuri şi cu diverse ocazii veți auzi despre importanța parteneriatelor internaționale. Eu susțin această idee și consider parteneriatele multinaționale acei ochelari de care are nevoie fiecare, cei care lărgesc dimensiunile vizorului, care oferă claritate și lumină. În acest sens, din numele Î.S. „Centrul de Telecomunicații Speciale”, vreau să spun că vom fi mereu deschiși către noi colaborări. Echipa noastră apreciază experiența colegilor din alte țări și este gata să o împărtășească pe a sa.

T: Vă mulţumim şi vă dorim succese în continuare.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce modificări la Constituţie sunt necesare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...