[ X ]
Editorial24 Noiembrie 2017 07:00

Guvernul are un document privind soluţionarea problemei transnistrene! Vor fi surprize?

În vâltoarea evenimentelor legate de referendum, dar şi de alte subiecte politice „fierbinţi”, opinia publică a cam trecut cu vederea o declaraţie a Premierului Pavel Filip, făcută în cadrul unei întrevederi cu Wolf Dietrich Heim, Reprezentant special al Preşedinţiei austriece a OSCE în procesul de reglementare a problemei transnistrene, și cu Michael Scanlan, Șeful Misiunii OSCE în Moldova. Mai concret, Premierul a spus clar că, „în viitorul apropiat, urmează să fie prezentată o viziune asupra statutului special pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova reintegrate” şi că „documentul este acum în proces de consultare cu societatea civilă”.

Personal, sunt departe de gândul că declaraţia Premierului e întâmplătoare. Cu siguranţă, ea a fost bine cântărită şi aruncată premeditat în spaţiul public. Întrebarea este: Cu ce scop s-a făcut acest lucru? Iar explicaţii pot fi doar două: fie, în ajunul unei noi runde de negocieri în formatul „5+2”, preconizată să se desfăşoare la Viena, în perioada 26-28 noiembrie curent, Chişinăul încearcă să transmită un mesaj clar că lucrurile în vederea soluţionării problemei transnistrene se mişcă (şi acest lucru ar conveni şi Austriei, în calitate sa de Preşedinte în exerciţiu al OSCE, mandatul căreia expiră în scurt timp); fie Premierul anticipează anumite mişcări serioase ce ar urma să fie făcute în direcţia reglementării problemei transnistrene în scurt timp. În rândurile de mai jos mă voi referi anume la această a doua posibilă explicaţie.

Că lucrurile în vederea soluţionării problemei transnistrene se pot mişca rapid a avertizat anterior şi Preşedintele Igor Dodon. Şeful statului spunea atunci că în 2018-2019 ar putea apărea o conjunctură favorabilă soluţionării problemei transnistrene, menţionând că şi Rusia ar fi interesată să fie identificată o soluţie în acest sens şi sugerând că acţiuni concrete ar putea fi întreprinse în direcţia respectivă dacă Vladimir Putin va obţine un nou mandat de Preşedinte al Rusiei în 2018. Cu siguranţă, Igor Dodon ştie ce ştie, pentru că a avut în acest an în jur de 5-6 întrevederi cu liderul de la Kremlin.

E foarte important faptul că atunci Igor Dodon s-a referit nu doar la interesul Rusiei de a soluţiona problema, ci şi la interesul Occidentului, accentuând că, după o perioadă de confruntare, Estul şi Vestul vor purcede la identificarea unui punct de tangenţă şi acesta ar putea deveni soluţionarea problemei transnistrene.

Tot aici ar mai fi de menţionat că unii analişti politici vorbesc şi despre interesul cancelarului federal german, Angela Merkel de a soluţiona problema transnistreană, amintind în context de eforturile înregistrate în acest sens anterior pe filiera bilaterală Moscova-Berlin. Alţi analişti consideră că şi Austria poate deveni un jucător serios în procesul de soluţionare a problemei transnistrene, dat fiind ambiţiile noului Cancelar Sebastian Kurz, care, apropo, cunoaşte în detaliu situaţia legată de respectiva problemă. Mai este şi a treia categorie de analişti care atrag atenţie asupra interesului SUA de a soluţiona problema transnistreană pe fonul situaţiei din Ucraina şi a intenţiei statului vecin  de a adera la NATO până în 2020. Iar dacă mai adăugăm aici şi interesul UE, care e practic vecină cu regiunea transnistreană, obţinem un tablou complet al stării de lucruri.

Deci, deşi teza că declaraţia Premierului Filip a ţintit preconizata reuniune în formatul 5+2 are dreptul la viaţă, nu e exclus ca ea să fi fost făcută într-un context mai larg, care anunţă mari schimbări legate de problema transnistreană. Or, posibil, Premierul Filip a venit doar să completeze mesajul anterior al Preşedintelui Dodon. Şi, apropo, în context nu trebuie trecută cu vederea trilaterala Dodon-Filip-Candu, care a scos în evidenţă coincidenţa de opinii a celor trei conducători de vârf ai RM în problema transnistreană.

În lumina celor spuse mai sus, putem concluziona că acum la rampă a ieşit Premierul, prefaţând intrarea ulterioară în scenă a Preşedintelui Igor Dodon. Or, e clar că fără Rusia problema transnistreană nu va putea fi soluţionată, iar judecând după relaţiile ostile dintre guvernarea de la Chişinău şi Moscova, soluţia salvatoare va putea fi doar Igor Dodon.

Dar acestea sunt numai nişte presupuneri. Să vedem cum vor evolua lucrurile în continuare.

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce modificări la Constituţie sunt necesare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...