[ X ]
Important23 Noiembrie 2017 12:00

Avertismentul unui cunoscut jurnalist despre cât de periculoasă e ideea boicotării alegerilor parlamentare

Într-un material publicat pe www.glasul.md, cunoscutul jurnalist Vasile Năstase se referă la cât de inoportună şi de periculoasă este ideea boicotării alegerilor parlamentare de către forţele de opoziţie.

El le sugerează „apologeţilor acestei propuneri” să răspundă la câteva întrebări esenţiale: „1.Din cele peste 40 de partide, care – în afară de Platforma DA, PAS, PLDM, PN  – ar mai da curs unei asemenea iniţiative? 2.Dacă la alegeri vor participa circa 40 de formaţiuni politice, scrutinul va fi sau nu validat de comunitatea internaţională? 3.Admiţând, ipotetic, că boicotul a reuşit, cine va conduce în continuare Republica Moldova? Procuratura, CNA, instanţele de judecată, Poliţia, Vama, etc.?”.

„Răspunsul la prima întrebare este la suprafaţă. La doar o simplă trecere în revistă a formaţiunilor înregistrate la MJ înţelegi că marea lor majoritate sunt partide-ştampilă şi toate acestea încap într-un singur buzunar al lui Plahotniuc. Cu siguranţă, peste 85 la sută dintre ele vor mima participarea la alegeri, asigurând o victorie zdrobitoare binomului odios”, scrie el.

În ce priveşte nerecunoaşterea alegerilor, Vasile Năstase spune că trebuie să vedem dacă există, în acest sens, precedente. „Nu, nu există şi nimeni nu dă garanţii în alb că, în urma boicotului, alegerile nu vor fi recunoscute. Dimpotrivă, avem cazuri ieşite din comun când comunitatea internaţională a recunoscut alegeri fraudate, cu încălcări grave, la vedere”, susţine el, menţionând că exemple în acest sens sunt chiar precedentele alegeri parlamentare şi prezidenţiale din Moldova.

„Şi răspunsul la întrebarea a treia nu e greu de intuit. Puterea va fi gestionată pe o perioadă nedeterminată de timp şi după boicot de către regimul criminal. Ţinând cont de dexteritatea oligarhatului de a inventa stratageme şi a rezolva orice prin intermediul Curţii Constituţionale, ne putem aştepta la o legiferare a guvernării nocturne cel puţin până la „alegerile” din 2022”, mai notează Vasile Năstase.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online