[ X ]
Important11 Noiembrie 2017 08:00

(INTERVIU) Vadim Pistrinciuc: Situația în care se afla democrația și libertatea în Moldova nu lasă timp de „machiaj” și „coafură”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul liberal-democrat, Vadim Pistrinciuc a vorbit despre viitoarele alegeri parlamentare, despre discuțiile cu oficialii europeni, ce priorităţi are PLDM pentru viitorul apropiat, cum crede că va evolua situaţia politică în continuare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Pistrinciuc, PAS a anunţat că va merge în următoarele alegeri împreună cu PDA. Dar cum rămâne cu PLDM?

V.P.: Rămâne totul bine. PLDM rămâne la aceeaşi poziție anterioară – va susține o forță unică a opoziției pro-europene. Situația în care se afla democrația și libertatea în Moldova nu lasă timp de „machiaj” și „coafură”. PAS și PDA sunt în proces de identificare a unor mecanisme de conlucrare avansată. PLDM, la ultimul Consiliu Politic National, a reiterat decizia fermă de a sprijini o poziția pro-europeană veritabilă. Punct. Contribuția și prezența la aceasta mișcare va fi una plină, lipsită de orgolii, dar vom fi prezenți. De data asta și mai înțelepți, dacă va trebui să o facem pe „partizanii” o vom face. Deși cu riscul să mă repet – modificarea sistemului electoral, în afară rațiunii democratice este probabil una din cele mai dăunătoare acțiuni împotriva democrației (fie și electorale) a Republicii Moldova. Cred că însăși Partidul Democrat și președintele acestuia, Vlad Plahotniuc au greșit mult. Au ales soluția „cum sa supraviețuim până dimineața” și au refuzat deliberat să gândească o strategie politica evolutivă, normală. Nu vor recunoaște asta. Acum. Mai apoi vor spune: „da noi altceva am avut de gând”, „da eu eram împotrivă” etc.

21231594_1947539058837132_8925236678440917147_n

T.: Apropo, au venit careva răspunsuri din partea altor partide pro-europene la recentul apel la unitate lansat de PLDM?

V.P.: Da, au venit. Dar nu le vom comunica acum. Se lucrează. Fără fanfare. Fără poze, postări și declarații. Așa cum ne impun condițiile cvasi-politice actuale: discreție, seriozitate și evitarea declarațiilor deșarte. Am experiența mai multor negocieri, de alianțe și „alians-uri”. E mai bine așa. La timpul potrivit toate vor deveni publice.

T.: Ştim că recent aţi fost la Bruxelles, unde, împreună cu reprezentanţii PAS şi PDA, aţi avut discuţii cu oficiali din PPE. S-a discutat cumva şi despre posibilul viitor comun al dreptei pro-europene din Moldova?

V.P.: În primul rând, vizita la Bruxelles a fost dedicată participării la grupul de lucru unde s-au examinat cererile de aderare la PPE a PAS și PDA. Ca urmare a evaluărilor, inclusiv în teren, ambele partide au primit undă verde pentru aderare, însă o decizie în acest sens va fi luată probabil la următorul summit PPE. În rest s-a vorbit și despre viitorul dreptei, a opoziției pro-europene din Moldova, în contextul viitorul Republicii Moldova. Guvernarea actuală, care ca în bancul cela – „da ce băieți, așa-i că nu se primește”, este o emanație hibrid a unei situații de moment. Guvernarea e foarte profesionistă în doua chestii: prima – în a spune că trăim în „rai” și a doua – în toate eșecurile guvernării este vina opoziției. Fix ca în Venesuela. Dar, din păcate, guvernarea nu reușește un lucru: stoparea sciziunii, ruperii în particule a societății. Atenție, nu e doar polarizarea societății, am depășit acest moment. Guvernarea „a reușit” ceva și mai avansat: transpunerea unui conflict la nivelul fiecărei părți a societății. Lupta cu toți și cu toate „metodele”.

18519542_10213125561358308_8703414873119523919_n

T.: Din discuţiile cu oficialii europeni, care credeţi că va fi în continuare relaţia acestora cu oficialii de la Chişinău?

V.P. Eu nu sunt specialist în relații externe. Și nici adeptul teoriei că totul depinde de un singur lucru, așa cum abordează simplist guvernarea: „avem problemă cu UE din cauza opoziției. Iată dacă nu ei, apoi noi…am răsturna munți”. Nu e așa. Europa, instituțiile europene, pot părea lente în luarea deciziilor, însă aceasta este o percepție. La nivelul tuturor instituțiilor, partidelor europene, mediilor de experți, există mecanisme foarte și foarte eficiente de evaluare a situației reale din țările de interes, inclusiv Republica Moldova. Am simțit acest lucru și când eram la guvernare. Cât de mult nu încercam să amânăm, camuflăm, o problema, eram șocat cât de repede și în ce detalii se știa la Bruxelles. Așa ca, cei de la guvernare greșesc aici. Consiliați poate bine, au luat decizii „tradiționale”, așa cum le este specific – să se războiască, în loc să analizeze complex situația în care se află Moldova și relațiile țării noastre cu UE. Vă dau un exemplu: Un europarlamentar, apropo din familia social-democraților (familia politică a PD), mai în glumă, mai în serios, mi-a povestit că „uite a fost un deputat de la partidul ‘sora’ (PD) din Moldova mi-a povestit despre succesele din justiție, în așa fel încât am crezut că e mai avansată decât în Germania, iar Ţările Baltice sunt codaşe…”.

Cu cât mai mult triumfalism, cu atât mai rău pentru Moldova, pentru democrație, pentru Europa. Guvernarea, deși înarmată ca un portavion, se comportă extrem de naiv. Ei cred că dacă eu sau altcineva din opoziție începe să-i laude, evaluările Bruxellului vor fi altele? Nu. Vă spun eu – în UE o să ne coboare la nivelul democrației din Turkmenistan, Tajikistan – doar acolo opoziția laudă guvernarea. Nu e glumă și nici comparație. Acesta va fi efectul dacă va fi păstrata actuala linie de raportare cu UE a guvernării.

T.: Dacă puterea nu renunţă la sistemul electoral mixt (dar se pare că nu va renunţa), în câte circumscripţii va avea PLDM candidaţi şi câte mandate de deputat credeţi că va avea partidul în viitorul Parlament?

V.P.: Vom trăi și vom vedea. Dar, personal, nu din numele partidului sau a altcuiva – acest sistem electoral este creat pentru conservarea puterii de către PD, aceasta e unica motivație. Și, respectiv, prin acest sistem se va limita la maxim potențialul opoziției reale. Ca sa fim expliciți: aceste modificări electorale au pus un capac asupra democrației electorale din Moldova. Uitați-vă în Ucraina – sistemul mixt introdus de Ianukovici, acum este în proces de anulare, Ucraina dorind să revină la sistemul proporțional. De ce? Au înțeles că în acest mixt predomină banii, interesele de grup, iar democrația are de suferit.

pistrinciuc 2

T.: Aţi mai luat careva decizii privind posibilitatea ca Dvs. să candidaţi în careva circumscripţie uninominală?

V.P.: Deși emoțiile mă împing uneori spre provocări, rațiunea îmi spune ca în acest context electoral nu prea are sens o implicare politică plenară. Așa că încă oscilez între emoții și rațiune. De obicei, sunt rațional.

T.: Ce priorităţi are PLDM pentru viitorul apropiat?

V.P.: Să contribuie la: 1) schimbarea guvernării, 2) readucerea democrației şi crearea instituțiilor independente pe model european 3) readucerea speranței în gândul cetățenilor noștri, oriunde, oricare viziuni ar avea. În ultimii doi ani s-a vărsat mai mult venin și conflict. Aceasta trebuie reparat urgent.

22853180_10214737591058043_2262411800657663716_n

T.: Cum credeţi că va evolua situaţia politică în continuare?

V.P.: În defavoarea actualei guvernări. Aceasta se împiedică și alunecă des – chiar și acum când e singură la guvernare. Unde mai pui că oamenii nu-i iubesc. Asta e cel mai important, fiindcă unde dragoste nu e, nimic nu ei. În concluzie: orice sistem artificial cade sub presiunea propriei greutăți.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...