[ X ]
Editorial10 Noiembrie 2017 07:00

De ce Vlad Plahotniuc creşte la capitolul încredere din partea cetăţenilor

La modul practic, e posibil ca liderul PDM, Vlad Plahotniuc să crească la capitolul încredere din partea cetăţenilor? Această întrebare mi-a adresat-o ieri un jurnalist din România, cu care discut periodic la teme ce ţin de politica internă din Republica Moldova, el documentându-se astfel înainte de scrie unele materiale. Mi-a spus că a văzut această creştere deja în două sondaje (chiar dacă cifră diferă de la sondaj la sondaj, totuşi, e creştere) şi că ar vrea să verifice dacă într-adevăr aşa e şi dacă nu cumva e vorba de o manipulare.

Nu sunt, nu am fost şi nu cred că voi fi vre-odată fana lui Vlad Plahotniuc, pentru că eu înţeleg prea bine ce rol joacă el şi formaţiunea pe care o conduce în politica moldovenească. Dar, făcând abstracţie de propriile sentimente, simpatii şi antipatii, calculând strict modul de a gândi al electoratului din Moldova şi efectul diferitor tipuri de comportament în politica moldovenească, a trebuit să-i spun jurnalistului român că, cel puţin teoretic, creşterea înregistrată de Vlad Plahotniuc poate fi justificată.

În ultimul timp, deţinând întreaga putere în RM, Partidul Democrat se concentrează pe segmente de maximă sensibilitate – stoparea abuzurilor poliţieneşti, stoparea procesului de închidere a şcolilor, lansarea diferitor programe cu puternică tentă socială, cum ar fi „Prima Casă” etc. Şi toate aceste iniţiative sunt trecute indirect şi în contul lui Vlad Plahotniuc. Spre exemplu, stoparea abuzurilor poliţieneşti a fost o solicitare enunţată direct de Vlad Plahotniuc, stoparea procesului de închidere a şcolilor, de asemenea, a fost o solicitare a liderului PDM, programul „Prima Casă”, iarăşi, întâi a fost anunţat de Vlad Plahotniuc, apoi aprobat de Guvern. Iar dacă mai adăugăm aici proiectele implementate de fundaţia lui Vlad Plahotniuc (cabinet pediatric mobil prin satele Moldovei, terenuri de joacă pentru copii, ajutor unor familii aflate în dificultate etc.) obţinem un tablou cât se poate de clar al modului în care se lucrează intens la imaginea lui Vlad Plahotniuc. Iar eforturile ce se depun nu au cum să nu dea rezultate. Iată de ce oamenilor li se formează o anumită percepţie despre Vlad Plahotniuc şi iată de ce spuneam că, cel puţin din punct de vedere teoretic, creşterea la capitolul încredere din partea populaţiei poate fi justificată.

Toate astea le-am spus jurnalistului din România şi el a recunoscut că este logică în aceasta. Dar, dacă la prima întrebare am ştiut ce să-i răspund, atunci la a doua chiar nu am putut formula nici un răspuns. Iar întrebarea a fost: De ce echipa lui Vlad Plahotniuc lucrează atât de mult la creşterea imaginii lui şi încrederii în el? Are cumva de gând Vlad Plahotniuc să avanseze într-o funcţie oarecare? Am recunoscut sincer că nu ştiu ce să cred şi ce să-i răspund. Dar dvs. cum credeţi: Va urma ceva după această creştere atestată de sondaje în cazul lui Vlad Plahotniuc?

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...