[ X ]
Editorial8 Noiembrie 2017 07:00

Impresii şi concluzii pe marginea şedinţei CPN al PDA

După ce ieri mi-am împărtăşit impresiile despre reuniunea la care Ilan Şor a lansat proiectul – Uniunea Orheiul Nou, astăzi voi continua cu impresiile despre altă reuniune politică importantă – cea a Consiliului politic naţional (CPN) al Partidului Demnitate şi Adevăr. Apropo, nu mă voi opri aici şi pe viitor voi scrie şi despre alte reuniuni organizate de partide sau lideri din Moldova.

Am citit cu mare atenţie comunicatul PDA la această temă şi mi s-a aruncat în ochi un detaliu interesant – formulările de poziţii sunt practic identice cu cele pe care PDA le formula încă în octombrie 2016 (mai concret, pe 11 octombrie 2016). Astfel, PDA abordează problema consolidării dreptei pro-europene şi a participării în comun la alegeri (cu PAS) pe aceleaşi principii: agendă comună, paritate, reciprocitate etc. Un moment important este că PDA a făcut abstracţie de criterii false şi irelevante ce erau impuse în procesul de consolidare a dreptei pro-europene, cum ar fi diverse sondaje (care toţi ştiu cum se fac în Moldova), algoritme etc.

La tema continuitate ar fi de adăugat şi faptul că PDA nu a renunţat la referendumul legislativ privind anularea modificărilor din Codul electoral, care prevăd introducerea sistemului electoral mixt. E un moment principal, or partidelor din Moldova (în special celor de opoziţie) deseori li se reproşează că în acţiunile lor nu dau dovadă de continuitate şi finalitate. Mesajul transmis de PDA societăţii este că în continuare nu acceptă sistemul electoral mixt şi că va face totul pentru anularea acestuia. E un mesaj important pentru alegători, căci, de multe ori, fiind scoşi de politicieni în stradă, aceştia se simt ulterior abandonaţi.

Un alt moment care mi-a atras atenţia este modul în care s-a adoptat decizia privind eforturile „de a consolida structurile teritoriale ale partidului, de aderare a formațiunii la Familia Politică Popular-Europeană și de unificare a opoziției antioligarhice și democratice în perspectiva alegerilor parlamentare, locale și prezidențiale viitoare”. S-a votat unanim, ceea ce dovedeşte că, compatibilitatea şi unitatea de opinii în acest partid este la un nivel înalt.

Dar, dincolo de acestei trei momente pozitive, există şi unul negativ. Pentru mine nu e clar de ce PDA nu a formulat, în cadrul şedinţei CPN, şi o nouă poziţie privind referendumul de demitere a Primarului capitalei. În lumina ultimelor evenimente ce au vizat conducerea capitalei, e mai clar ca oricând că eşecul referendumului din 19 noiembrie va însemna rămânerea capitalei sub controlul din umbră al PD. Nu cred că PDA îşi doreşte acest lucru, cu atât mai mult că anterior, spre deosebire de alte partide, nu a chemat la boicotarea referendumului, ci a făcut apel la discernământul alegătorilor. Sau poate PDA nu a formulat o nouă poziţie în acest sens pentru a nu intra în disonanţă cu partenerul său – PAS, care pledează pentru boicotarea referendumului? Dar nu era mai corect dacă, în spiritul parteneriatului, PDA ar fi demonstrat PAS că a ocupat o poziţie greşită şi că lucrurile trebuiesc corectate cât mai repede posibil?

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online