[ X ]
Important4 Noiembrie 2017 10:00

(INTERVIU) Bogdan Târdea: Mă tem că alegerile s-ar putea finaliza incert

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Bogdan Țârdea a vorbit despre campania de colectare a semnăturilor în susţinerea formei prezidenţiale de guvernare, care crede că va fi reacţia actualei puterii la această campanie, dacă mai rămân actuale întrebările ce urmau să fie puse la referendumul din 24 septembrie, ce şanse de reuşită crede că are referendumul de revocare a Primarului capitalei, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Ţârdea, PSRM a început campania de colectare a semnăturilor în susţinerea formei prezidenţiale de guvernare. Pe cât de justificată este această solicitare a PSRM şi în ce măsură credeţi că va fi susţinută ideea de cetăţeni?

B.Ț.: Sondajele arată ca 80% populație doreau alegerea președintelui de către popor, dorind de fapt stat prezidențial. Totodată, 55-60% își doresc un lider puternic, mână forte, fiind obosiți de instabilitate, lipsa de performanță, lipsa de răspundere pentru actul guvernării, luptele interminabile între ramurile puterii și partidele de la guvernare, care au parcelizat puterea, au fragmentat statul.

16938975_1877818755770174_2027764217069148214_n

T.: La modul practic, de cât timp credeţi că e nevoie pentru a colecta 1,5 mil. de semnături, aşa cum şi-a propus PSRM, şi ce va urma după ce semnăturile vor fi colectate?

B.Ț.: Consider ca această campanie ar putea dura mai mult de 6 luni, altfel spus până în vară.

T.: Care credeţi că va fi reacţia actualei puteri la campania de colectare a semnăturilor în susţinerea formei prezidenţiale de guvernare? Admiteţi ideea că guvernarea s-ar putea opune modificării Constituţiei chiar şi dacă i se vor prezenta 1,5 mil. de semnături?

B.Ț.: Reacția e previzibilă. Inițial, vor lua în derâdere, apoi, vor fi împotrivă, apoi – blocaj total. Categoric nu cred ca PD va merge la modificarea Constituției și fortificarea președintelui. Nu sunt ei nici democrați, nici smintiți. Acest lucru e posibil doar după alegerile parlamentare.

18193902_1908311096054273_7137155757838376716_n

T.: În general, prin ce forma prezidenţială de guvernare ar fi mai bună decât cea parlamentară?

B.Ț.: Doar un președinte puternic poate asigura eliberarea țării din captivitatea clanurilor oligarhice. Iată de ce oligarhii se tem de sistemul prezidențial, preferând pe cel parlamentar. RM de 17 ani e stat parlamentar. Și 17 ani avem dezmăț oligarhic. Or, în Rusia, Belarus, Kazahstan anume președintele a pus la punct oligarhii, fapt ce a asigurat un avânt economic vizibil. Rusia la sfârșitul anilor 90 era un stat oligarhic, cu un regim numit Семибанкирщина. Altfel spus, 7 oligarhi controlau economia, resursele, petrolul. Putin a redresat situația. Azi Rusia e a 6 economie, primul – al doilea  exportator de grâne, petrol, armament, tehnologii nucleare, cosmice.

Republica prezidențială asigură mai bine:

– stabilitatea politica;

– responsabilitatea politică concretă;

– decizii rapide, susținute prin resurse și prerogativele președintelui, soluționarea rapidă a unor probleme fără tergiversări birocratice;

– suport electoral masiv din partea populației;

– combaterea corupție și reducerea puterii oligarhilor, distrugerea schemelor economice prin decizii autoritare;

– creștere economică prin implicarea personală a președintelui în atragerea investițiilor, deschiderea de locuri de munca, pieți de desfacere, rezolvarea unor probleme birocratice (exemplu – Igor Dodon a deschis parțial piața de desfacere rusă pentru 180 întreprinderi, a ajutat la amnistierea migranților moldoveni, prin discuțiile purtate cu Vladimir Putin).

T.: Aţi putea da careva exemple de ţări care se dezvoltă mai bine, având formă prezidenţială de guvernare?

B.Ț.: Cele mai mari și mai puternice state și economii din lume au la baza un leadership puternic, cu prerogative sporite ale președintelui. SUA. Rusia. Kazahstan. Belarus. Chiar China, unde prerogativele președintelui, dincolo de aparențe, sunt enorme. Tot în China avem cea mai dinamica creștere economică din lume (al 2 volum al PIB-ului în lume), în SUA – cel mai mare PIB, în Rusia – a 6-8 economie din lume!

14292331_1805355249683192_3602199206548248960_n

T.: Mai rămân actuale întrebările ce urmau să fie puse la referendumul din 24 septembrie? Credeţi că la acest referendum se va mai reveni?

B.Ț.: Nu cred ca în acest ciclu politic are sens revenirea la aceste subiecte. Nu dau nicio șansa de succes, chiar daca s-ar încerca.

T.: Ce şanse de reuşită credeţi că are referendumul de revocare a Primarului capitalei din data de 19 noiembrie?

B.Ț.: 50% la 50%. Oricum, nu sunt sigur ca primarul DC își va menține funcția, indiferent de rezultatele referendumului.

11953091_1671309616421090_2152030459386859697_n

T.: Cum credeţi că va evolua situaţia politică în continuare? Aţi putea da un pronostic în acest sens?

B.Ț.: A început campania electorală. Polarizarea și confruntarea vor crește la maximum. PD va aborda agenda geopolitică – integrarea europeană, modificarea Constituției, interdicţia mass-mediei ruse. Acum ne așteptăm la demararea unui adevărat război informațional și discreditarea în masă a liderilor politici, inclusiv a celor de la putere. Opoziția se va mobiliza la proteste, în special din 2018, care ar putea fi non-stop. Mă tem că alegerile s-ar putea finaliza incert. Unii actori ar putea pune în discuție rezultatele, mobiliza alegătorii la proteste….

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...