[ X ]
Editorial1 Noiembrie 2017 07:00

Fenomenul Corman sau oamenii de care are nevoie Moldova

Nu fac parte din categoria celor care cântă dulce la urechile celor ce iubesc să fie lăudaţi. Din contra, de-a lungul anilor mi-am făcut o mulţime de duşmani anume din cauza „năravului” meu de a spune lucrurilor pe nume, criticându-i periodic pe toţi acei care „calcă strâmb”, indiferent că sunt de la guvernare sau din opoziţie.   Dar, în acest material voi face o excepţie, deoarece sunt încă sub impresia celor văzute acum două zile, dar şi sub impresia unor amintiri şi concluzii mai vechi.

Luni, compania japonezo-germană Sumitomo Electric Bordnetze SE (SEBN) și-a deschis oficial filiala de producție SE Bordnetze SRL (SEBN MD), în Orhei, conducător al căreia este ex-Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, un om de o rară inteligenţă şi de o rară cumsecădenie. Paradoxal, deşi ambii suntem din Republica Moldova, am făcut cunoştinţă…. în Germania (în 2006). Eu eram invitatul Ministerului de Externe al Germaniei, în cadrul unui program al acestei instituţii, iar Igor Corman era Ambasadorul Republicii Moldova la Berlin. Am stat de vorbă câteva ore şi mi-a lăsat o impresie plăcută. M-am simţit mândru că ţara mea e reprezentată în una din cele mai importante ţări ale lumii de un ambasador de o calificare atât de înaltă. Şi, apropo, pe durata mandatului lui Igor Corman de ambasador în Germania, relaţiile moldo-germane au cunoscut una dintre cele mai frumoase perioade de dezvoltare.

Un timp, „ne-am pierdut din vedere”, ca în 2009 să-l regăsesc pe Igor Corman lansat deja în politica moldovenească. L-am urmărit îndeaproape în următorii şase ani şi dat fiind faptul că scriu istoria politică a ţării. Nu-i fac complimente lui Igor Corman, dar în acei peste şase ani nu i-am găsit niciodată măcar un cusur, inclusiv în perioada cât a fost Preşedinte al Parlamentului (din mai 2013 până în ianuarie 2015). Un om modest, inteligent, care nu a perceput politica ca pe o modalitate de a se îmbogăţi, un om corect în tot ceea ce face şi pe care nu poţi să nu-l admiri.

În 2015 Igor Corman s-a retras din politică. Era tocmai perioada în care politica moldovenească o luase razna rău de tot, arătându-şi faţa cea hâdă. Nu ştiu dacă aceasta a jucat vre-un rol în alegerea făcută de Igor Corman, dar cert este că plecarea lui din politică s-a produs exact în acea perioadă. A plecat la fel de „bogat” cum şi venise în politică şi, fără a-şi lua măcar un răgaz câtuşi de puţin, s-a apucat să construiască una dintre cele mai mari şi moderne fabrici din Moldova de la zero. A muncit din greu aproape doi ani şi iată că luni aceasta fabrică a fost inaugurată oficial. E o investiţie de circa 30 mil. euro (numai la etapa iniţială), care are deja deschise aproape 500 locuri de muncă noi şi intenţionează să mai deschidă încă peste 2000 de locuri de muncă. Adică, numai la etapa iniţială circa 2500 moldoveni vor avea un loc de lucru bine plătit la ei acasă şi nu vor apuca calea pribegiei. Ca să nu mai vorbim de contribuţiile importante ale acestei noi afaceri la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor medicale obligatorii, bugetul local din Orhei. …Iar pe Igor Corman l-am găsit la fel de modest ca şi în prima zi în care am făcut cunoştinţă.

…La lansarea noii fabrici, mi-a venit un gând: Igor Corman e tipul de om despre care se spune că sfinţeşte locul. Iar activitatea sa diplomatică, politică şi de afaceri e cel mai bun exemplu în acest sens. Eh, de-ar avea Moldova măcar o sută de oameni ca Igor Corman….

Păcat că Igor Corman nu mai face politică….. Ce noroc pe capul investitorilor japonezi şi germani…

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...