[ X ]
Editorial29 Octombrie 2017 07:00

Un nou partid care ar putea câştiga lejer majoritatea constituţională

În Cehia, ţară cu cultură şi tradiţii politice avansate, a ieşit învingător în alegerile parlamentare un partid populist – ANO (Akce Nespokojenych Obcanu – Mişcarea cetăţenilor nemulţumiţi), formaţiunea politică a miliardarului Andrej Babis, cunoscut şi ca „Donald Trump ceh”, dar şi ca „Silvio Berlusconi ceh”. Acest partid a acumulat circa 30% din voturile alegătorilor şi are 78 de mandate dintr-un total de 200 câte numără parlamentul de la Praga. E clar deja că acest partid va fi prima vioară în noul guvern ceh, deoarece alte două formaţiuni şi-au anunţat intenţia de a-l secunda la putere.

Cazul acestui partid, care a surprins întreaga Europă, cred că poate fi luat drept obiect de studiu şi raportat la situaţia din mai multe ţări, inclusiv din Republica Moldova. În primul rând, pentru că principalul element al politicii care se face în Moldova (indiferent de cine e făcută şi cu ce scop) este populismul. În al doilea rând, pentru că rata cetăţenilor nemulţumiţi (element de bază în campania electorală a ANO) este extrem de înaltă, lucru care reiese inclusiv şi din sondajele de opinie. Închipuiţi-vă acum ce amestec electoral s-ar primi din aplicarea concomitentă de către o forţă politică a acestor două componente de bază – nemulţumirea populaţiei şi populismul! Cred că partidul care ar face acest lucru ar putea miza nu doar să obţină prima poziţie în viitorul scrutin parlamentar şi nu doar pe o simplă victorie, ci chiar pe obţinerea majorităţii constituţionale. Aceasta pentru că „hrana” preferată a alegătorilor moldoveni este „populismul” (lucru dovedit deja în nenumărate campanii electorale), iar numărul nemulţumiţilor din societatea moldovenească este undeva de circa 80%.

Dar, există şi unele nuanţe care ar trebui luate în calcul. Paradoxal, cel mai avantajat în cadrul unui exerciţiu de genul celui „desenat” mai sus ar fi un partid nou, deoarece partidele existente deja au o „identitate politică” anume, sunt asociate cu anumite procese (politice, geopolitice etc.), cu anumite persoane şi, evident, rebranding-ul lor ar fi o procedură mult mai dificilă decât în cazul unui nou partid. În favoarea unui nou partid vorbeşte şi numărul mare de cetăţeni indecişi din Republica Moldova (lucru care reiese din sondaje), dar şi numărul mare de cetăţeni apatici din punct de vedere politic şi electoral (această apatie iarăşi porneşte de la deziluzii şi nemulţumire). Un alt argument în favoarea unui nou partid ar fi faptul că marea majoritate a populaţiei s-a săturat să fie împărţită într-una pe diferite criterii şi urcată silit pe baricade politice. Cu atât mai mult că o preocupare de bază (cel puţin declarată) a majorităţii partidelor este identificarea platformei pe care ar putea fi unită cea mai mare parte a societăţii. Iar o platformă mai potrivită decât nemulţumirea generală faţă de toţi şi de toate nu cred că poate fi găsită.

Astfel stând lucrurile, nu poţi să nu te întrebi: Pe cât de posibilă ar fi repetarea scenariului ceh şi în Moldova? Nu zic că anume aşa şi se va întâmpla, dar, cel puţin din punct de vedere teoretic, astfel de situaţii nu pot fi trecute cu vederea.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...