[ X ]
Exclusiv23 Octombrie 2017 06:00

Detaliile care dovedesc că PAS şi PDA nici pe departe nu au pus lucrurile la punct

Într-o analiză politică a portalului TRIBUNA, sunt scoase în evidenţă mai multe detalii care dovedesc că, chiar dacă Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a anunţat că a acceptat oferta Platformei Demnitate şi Adevăr (PDA) de a merge în comun în următoarele alegeri, cele două partide nici pe departe nu au pus lucrurile la punct.

„În primul rând, m-a mirat că despre o decizie atât de importantă PAS a anunţat abia peste nouă zile după ce ea a fost adoptată. În al doilea rând, m-a mirat faptul că, deşi PAS spune că „am informat partenerii noștri despre faptul că suntem gata să participăm pe o listă comună”, după acea şedinţă a CPN al PAS, unii reprezentanţi ai Platformei DA vorbeau despre posibila participare în comun a celor două partide la următoarele alegeri parlamentare ca despre o iniţiativă a lor, spunând că PAS ar trebui să se clarifice şi să dea un răspuns cât mai repede. Deci, „informarea partenerilor” nu a fost făcută aşa cum trebuie sau poate în genere nu a fost făcută”, notează sursa.

Potrivit acesteia, „în al treilea rând, nu poate fi trecută cu vederea nici reacţia lui Andrei Năstase, liderul PDA, după ce a fost făcut public anunţul PAS”. „Printre altele, acesta menţiona: „Îndemnul nostru la unitate adresat tuturor forțelor politice emergente necesită o abordare responsabilă, reciproc respectuoasă din partea potențialilor parteneri, dar cel mai important, necesită o atitudine de respect aparte față de cetățenii noștri, sătuli de declarații și comunicate politice despre sondaje, despre mecanisme și algoritme de partajare, neurmate de fapte concrete, palpabile”. Citită printre rânduri, această declaraţie ar trebui înţeleasă ca o dovadă că nici pe departe lucrurile între PAS şi PDA nu au fost clarificate, indiferent de decizia anunţată de PAS”, se spune în analiză.

Notă: Varianta integrală a analizei politice poate fi accesată aici.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce modificări la Constituţie sunt necesare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...