[ X ]
Important22 Octombrie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Alina Russu, Preşedinta Comisiei Electorale Centrale

În această săptămână, Comisia Electorală Centrală (CEC) a marcat 20 de ani de activitate permanentă și, cu această ocazie, a organizat o festivitate, la care au participat: Președintele Parlamentului, Andrian Candu, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, membri ai CEC, personalităţi marcante ce au tangenţe cu activitatea CEC.

Pe lângă aprecierile de rigoare, Președinta CEC, Alina Russu, și-a manifestat mulțumirea și recunoștința pentru toți cei care în aceste două decenii au fost implicați în organizare și desfășurarea proceselor electorale din țară.

„Oamenii în domeniul nostru de activitate reprezintă elementul de bază al sistemului, or cheia succesului nostru se datorează entuziasmului și perseverenței fiecăruia dintre noi. CEC și-a stabilit obiectivul de a fi o instituție cu cei mai pregătiți funcționari în domeniul electoral și de a asigura instruirea continuă a tuturor funcționarilor și subiecților implicați în procesul electoral. Un alt obiectiv al CEC se referă la sporirea gradului de alfabetizare generală în acest domeniu al alegătorilor, care sunt participanți cu drepturi depline și, probabil, cei mai interesați de acest proces. Astăzi, putem asigura procese mult mai viabile, ce țin de prelucrarea datelor cu caracter personal ale alegătorilor, corectitudinea numărării voturilor, întregul proces de votare. În ciuda deficiențelor existente și a unei părți a scepticismului, sunt absolut convinsă că introducerea și folosirea cât mai largă a noilor tehnologii ne va permite să accedem pe listele statelor înalt dezvoltate”, a specificat Alina Russu.

Acest eveniment a scos încă o dată în evidenţă rolul jucat de CEC în democratizarea societăţii, dar şi rolul ce-i revine în continuare, inclusiv în 2018, care este un an electoral.

TRIBUNA precizează: Alina Russu a absolvit în 1998 facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, fiind licențiată în drept. În perioada 2003-2004 a făcut studii de masterat în drept internațional public, facultatea de drept, Academia de Administrare Publică de pe lîngă Președintele Republicii Moldova. Totodată, în perioada 1996-2010 a participat la diverse studii/seminare naționale și internaționale în domeniul dreptului (Universitatea pentru Democrație (UniDem) Campus, Comisia de la Veneția, Trieste, Italia, Centrul „Robert Schuman” pentru studii avansate, Strasbourg, Franța etc.). Primul loc de lucru, pe care l-a deţinut în perioada 1997-1998, a fost asistent juridic la Centrul internațional pentru susținerea creației jurnaliștilor. În 1998 trece cu lucrul la Preşedinţia Republicii Moldova, unde, pînă în 2009, deţine pe rînd astfel de funcţii ca: referent, consultant principal, Serviciul acte al Aparatului Președintelui Republicii Moldova; șef, Serviciul asistență organizatorică, Direcția generală a Aparatului Președintelui Republicii Moldova; șef-adjunct, Direcția generală a Aparatului Președintelui Republicii Moldova; șef, Direcția generală a Aparatului Președintelui Republicii Moldova. În septembrie 2009 îşi începe activitatea în cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Pînă în decembrie 2014, deţine funcţia de consultant principal al fracțiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura XVIII și XIX. Din aprilie 2015 pînă la numirea în componenţa CEC, a fost șefa Cabinetului Președintelui fracțiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova. Alina Russu are şi experienţă de activitate în cadrul CEC. Pe perioada alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi a alegerilor locale generale din 2015, ea a fost reprezentant cu drept de vot consultativ la Comisia Electorală Centrală.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...