[ X ]
Important15 Octombrie 2017 09:00

TOP-10 iniţiative care au marcat debutul noului sezon politic

Către începutul noului sezon politic, partidele au venit cu temele bine făcute. Astfel, au fost lansate mai multe iniţiative interesante, care au dat tonul anumitor evenimente şi au generat anumite curente de opinie în societate. TRIBUNA vă propune un clasament convenţional la temă.

1). Iniţiativa privind trecerea la sistemul prezidenţial de guvernare

Această iniţiativă a PSRM presupune un întreg proces, care ar putea marca decisiv următoarele luni, Or, PSRM îşi propune să colecteze semnăturile a circa 1,5 milioane de oameni în susţinerea ei. E un proces care deja a pus pe jar clasa politică şi care ar putea pune pe jar întreaga societate în perioada imediat următoare.

2). Iniţiativa privind un referendum în problema sistemului electoral

A fost o mişcare neaşteptată a Platformei Demnitate şi Adevăr, care impune puterea să acţioneze în defensivă. Or, această mişcare redeschide dosarul sistemului electoral, pe care puterea îl considera închis deja. Indiferent de ce decizie va lua puterea în raport cu această iniţiativă, PDA oricum iese în câştig de imagine şi nu numai.

3). Iniţiativa de introducere în Constituţie a obiectivului de integrare europeană

Este o mişcare bună a Partidului Democrat, care astfel transmite un mesaj clar partenerilor de la Bruxelles că rămâne ataşat ideii de integrare europeană. Totodată, aceasta e şi o temă bună pentru campania electorală a următoarelor alegeri parlamentare. Ca să nu mai vorbim de faptul că această iniţiativă poziţionează reuşit PDM în raport cu alte partide pro-europene.

4). Iniţiativa de organizare a referendumului de demitere a Primarului capitalei

E o iniţiativă mai veche a socialiştilor, dar care a căpătat noi dimensiuni în această toamnă, dat fiind faptul că s-a dat „undă verde” referendumului ce va avea loc pe data de 19 noiembrie. Indiferent de rezultatul cu care se va solda acest referendum, e clar deja că aceasta va fi una din principalele teme ale noului sezon politic.

5). Iniţiativa de boicotare a referendumului de demitere a Primarului capitalei

După stabilirea datei referendumului, mai multe formaţiuni au anunţat că-l vor boicota. Astfel, clasa politică s-a împărţit din nou în două tabere, ceea ce ar putea genera anumite efecte pe termen mediu în politica moldovenească.

6). Iniţiativa de creare a unei coaliţii de guvernare pro-europene după următoarele alegeri

Această iniţiativă aparţine PDM, însă a fost întâmpinată „în furci” de alte partide pro-europene, cum ar fi PAS şi PDA. Astfel, încă o dată s-a văzut că cei ce se declară pro-europeni în politica moldovenească nici pe departe nu sunt membri ai aceleaşi tabere, iar şansele de a-i vedea împreună cândva sunt practic inexistente.

7). Iniţiativa de consolidare a partidelor pro-europene

Această iniţiativă aparţine PDA, iar mai nou a fost enunţată şi de PLDM. Dar, atâta timp când PAS păstrează tăcerea, şansele ei de reuşită sunt doar teoretice.

8). Iniţiativa de creare a unui front antioligarhic comun

E o ideea mai veche a PN, dar în repetate rânduri a fost enunţată şi de PDA. În ultimul timp, şi alte forţe politice dau impresia că ar agrea-o. Însă despre şansele ei de reuşită e greu de făcut careva pronosticuri concrete.

9). Iniţiativa de consolidarea a taberei unioniste

Anunţată anterior ca o preocupare de bază în noul sezon politic, această temă nu prea „răzbate” în prim planul vieţii politice. Cel puţin, deocamdată. Să vedem ce va urma.

10). Iniţiativa de plafonare a donaţiilor primite de partide

Este o iniţiativă a Partidului Acțiune și Solidaritate, care propune ca limita de sus a finanțării partidelor să fie cât două salarii medii pentru economie pe an. E o iniţiativă bună, dar multe depind în continuare de atitudinea pe care o va avea Parlamentul faţă de ea.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online