[ X ]
Important15 Octombrie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Vlad Filat, ex-Prim-ministru al Republicii Moldova

Astăzi, se împlinesc exact doi ani de la încarcerarea ex-Premierului Vlad Filat, motiv care ne permite să facem o retrospectivă a rolului jucat de el în politica moldovenească.

De la distanţa acestor doi ani, este clar că Vlad Filat a jucat un rol „de echilibru” în politica moldovenească. Odată cu încarcerarea sa, puterea politică în Republica Moldova a devenit monopolară, iar efectele pot fi văzute cu ochiul liber.

A doua concluzie este că cele mai mari succese pe calea integrării europene Republica Moldova le-a înregistrat anume când de acest domeniu era responsabil PLDM-ul, condus de Vlad Filat. După înlăturarea lui Vlad Filat din politică la acest capitol s-au înregistrat doar regrese Deşi înrăutăţirea relaţiilor cu UE s-a atestat şi în ultimele luni în care PLDM era la guvernare.

A treia concluzie este că, înlăturarea din politică a lui Vlad Filat, a pus începutul distrugerii structurii politice interne a Parlamentului, în rezultat acesta ajungând total nereprezentativ în raport cu opţiunea exprimată de alegători în cadrul precedentelor alegeri parlamentare.

A patra concluzie este că, deşi arestul şi condamnarea lui Vlad Filat au fost prezentate opiniei publice ca fiind în legătură cu furtul miliardului din sistemul bancar, ulterior nu s-au prezentat careva probe credibile în acest sens, „dosarul miliardului” fiind acoperit de taină la fel ca şi acum doi ani.

A cincea concluzie este că, după arestul lui Vlad Filat, în Moldova a demarat un proces care e caracterizat de mai mulţi experţi drept „capturarea statului Republica Moldova”.

Cu siguranţă, Vlad Filat îşi are păcatele sale, însă la fel de sigur este că el a jucat un rol important în politica moldovenească (care acum e mai vizibil ca oricând), iar înlăturarea lui din politică a generat efecte dezastruoase, impactul cărora cu greu poate fi evaluat acum.

TRIBUNA precizează: Vlad Filat s-a născut la 6 mai 1969 în satul Lăpuşna, raionul Hînceşti. A făcut studii la Colegiul Cooperatist din Moldova și la Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi, România, Facultatea de Drept. O perioadă a activat în business. În 1998 – 1999 a deținut funcția de director al Departamentului Privatizare şi Administrare a Proprietăţii de Stat al Republicii Moldova, în 1999 – ministru de Stat în Guvernul Republicii Moldova, în 2005 – 2009 a fost deputat în Parlament, iar din 25 septembrie 2009 pînă pe 25 aprilie 2013 – Prim-ministru al Republicii Moldova. A devenit din nou deputat în Parlamentul Republicii Moldova în rezultatul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. De asemenea, din 2007 până în 2016 a fost lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, unul din fondatorii căruia este.

Sondaj

  • Ce modificări la Constituţie sunt necesare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...