[ X ]
Comentarii14 Octombrie 2017 07:00

(COMENTARIU) Cine de cine are nevoie mai mult: PAS de PDA şi PLDM sau PDA şi PLDM de PAS?

Este o întrebare care se cere a fi pusă văzând lucrurile care se întâmplă în tabăra partidelor pro-europene. După ce au mers în alegerile prezidenţiale cu un candidat comun şi au ocupat o poziţie comună în raport cu trecerea la sistemul electoral mixt, cele trei partide tot mai mult dau impresia că ceva nu mai merge la fel de bine în relaţiile dintre ele. La concret, din ceea ce declară reprezentanţii PDA, înţelegem că acest partid a propus o formulă concretă de colaborare în viitor, inclusiv pentru alegerile parlamentare, iar mai nou şi PLDM a venit cu un apel în care cheamă la consolidarea opoziţiei pro-europene. Adică, şi PDA, şi PLDM cheamă PAS să facă front comun, pe când PAS continuă să păstreze tăcerea.

Pe de o parte, poziţia PAS ar putea fi înţeleasă drept una ce reiese din sondaje. Probabil, reprezentanţii acestui partid consideră că, de vreme ce sondajele arată că sunt cea mai influentă formaţiune din tabăra democrată, au dreptul să trateze cu anumită suspiciune astfel de invitaţii, îndemnuri, apeluri, pentru a nu permite nimănui să se folosească de imaginea şi rating-ul său. Dar, pe de altă parte, poziţia PAS e de neînţeles, pentru că aceleaşi sondaje arată că de sine stătător PAS nu are nici o şansă de a ajunge la putere. Deci, PAS ar trebui să decidă care e scopul său: consolidarea poziţiei sale de lider în tabăra opoziţiei pro-europene sau schimbarea puterii în RM?

Care este situaţia celor trei partide la moment? PAS într-adevăr are o imagine mai bună şi un rating mai înalt decât celelalte două partide. Dar, această imagine şi acest rating se datorează în mare parte faptului că PDA şi PLDM au acceptat să-i acorde susţinerea necesară Maiei Sandu, lidera PAS, în alegerile prezidenţiale trecute, iar acum dau impresia că nu atentează la supremaţia PAS în tabăra democrată (probabil, pentru că încă mai speră la o colaborare măcar în viitorul scrutin). Dar, PAS nu trebuie să se îmbete cu apă chioară, căci cele circa 48% din prezidenţiale ale Maiei Sandu nu sunt electoratul ei, ci electoratul comun al dreptei pro-europene. În momentul în care va fi clar că toate podurile între PAS, PDA şi PLDM s-au rupt şi ultimele două vor porni pe cont propriu în politica moldovenească, rating-ul PAS se va diminua simţitor.

Ce are PDA? PDA este poate cel mai activ partid de opoziţie de orientare pro-europeană din Moldova. Activismul acestui partid şi enorma sa capacitate de lucru se văd practic în fiecare zi, materializându-se în iniţiative, campanii naţionale, întâlniri cu alegătorii etc. La aceste capitole PDA depăşeşte cu mult PAS, care, în afară de imaginea liderului său, practic nu mai are nimic. În plus, PDA e partidul de opoziţie pro-european cu cea mai largă susţinere mediatică, lucru extrem de important în perspectiva următorului scrutin parlamentar. De asemenea, PDA stă mai bine la capitolul finanţare, deoarece are susţinerea directă a mai multor oameni de afaceri cunoscuţi din Moldova.

Ce are PLDM? În ultimii doi ani, PLDM s-a „curăţat” nu doar de profitori, ci şi de imaginea de partid implicat în acte de corupţie. Totodată, PLDM a păstrat mai multe organizaţii teritoriale puternice şi stă mult mai bine la acest capitol decât PAS, iar în unele localităţi şi decât PDA. De asemenea, PLDM primeşte importante sume din bugetul de stat pentru succesele electorale anterioare.

În alegerile prezidenţiale, la dispoziţia Maiei Sandu şi a PAS au stat toate aceste capacităţi şi posibilităţi ale PDA şi PLDM. În momentul în care va deveni clar că în continuare aceste trei partide au drumuri diferite, situaţia se va schimba radical. Cu siguranţă, PDA se va concentra atât de promovarea viitorilor săi candidaţi pe listă de partid, cât şi a celor ce vor candida în circumscripţii uninominale. Şi PLDM, probabil, va identifica o echipă puternică (în baza infrastructurii teritoriale pe care o are) şi se va ocupa de pregătirea acesteia către următorul scrutin. Şi nu e exclus că în circumscripţii uninominale va avea un rezultat chiar mai bun decât cel al PAS.

Evident, varianta ideală pentru toate cele trei partide ar fi să meargă împreună, deoarece în acest caz am avea de a face cu o potenţială formulă de succes: imaginea Maiei Sandu, activismul şi energia lui Andrei Năstase (plus resursele mediatice şi financiare ale PDA) şi infrastructura pe care o va pune la dispoziţie Viorel Cibotaru, liderul PLDM. E clar că toate cele trei partide au nevoie unul de altul pentru a putea miza pe un rezultat frumos în următoarele alegeri, inclusiv pe o eventuală preluare a puterii. Dacă însă au alte opinii, atunci cea mai recomandabilă cale este să-şi spună cât mai rapid „La revedere” şi să-şi caute fiecare de drumul său. Pentru că, dacă o vor întinde ca în alegerile prezidenţiale de anul trecut până în ultimul moment, minimum două din cele trei partide vor fi păgubite. Iar în final aceasta va afecta şansele întregului electorat pro-european.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online