[ X ]
Exclusiv13 Octombrie 2017 14:00

Sergiu Sârbu: Există timp suficient pentru modificarea Constituției

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), deputatul Sergiu Sârbu a vorbit despre intenţia PDM de a introduce în Constituţie obiectivul de integrare europeană şi etapele pe care le presupune acest proces.

„Este o inițiativă pe care PDM o consideră foarte importantă, fiindcă va închide definitiv dezbaterea privind vectorul extern, o dezbatere care a ținut Moldova în loc ani de zile și a împiedicat-o să se dezvolte conform potențialului. Grupul de lucru are la dispoziție 45 de zile ca să vină cu un proiect de modificare a Constituției, care trebuie apoi expertizat, dezbătut și avizat pe intern, posibil și pe extern. După avizarea proiectului de către Curtea Constituționalăm va fi înregistrat în Parlament. Din acel moment vor curge cele 6 luni prevăzute în procedura de revizuire a Constituției, iar apoi proiectul va putea fi dezbătut și supus  votului în Parlament2, a declarat el.

Totodată, întrebat, la modul practic, ce şanse sunt ca Legea Supremă să fie amendată până la finalul mandatului actualului Parlament, el a răspuns: „Șansele sunt mari, fiindcă actualul Parlament mai are încă 1 an și ceva de existență. Iar articolul 143 din Constituție prevede că trebuie să treacă cel puțin 6 luni de la data inițierii unui proiect, dar și că un astfel de proiect trebuie adoptat în timp de maxim 1 an, altfel devine nul. Avem deci un interval cuprins între 6 și 12 luni în care putem modifica Constituția. Ținând cont că inițiativa va fi elaborată și prezentată în următoarele săptămâni, există timp suficient pentru modificarea Constituției”.

Notă: Varianta deplină a interviului va fi publicată de TRIBUNA pe parcursul zilei de mâine.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...