[ X ]
Breaking news13 Octombrie 2017 14:37

PSRM cere declararea lui Traian Băsescu - persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) condamnă categoric încercările regimului de la guvernare de a schimba în Constituție denumirea limbii de stat a țării și cere declararea lui Traian Băsescu – persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova.

După cum informează TRIBUNA, într-un comunicat de presă, PSRM susține că, inițiativa privind schimbarea limbii de stat este o nouă acțiune de ofensivă a elitei de la conducere față de statalitatea Republicii Moldova.

„Astăzi, nimeni nu are nicio îndoială că scopul final al acestei inițiative este lichidarea Moldovei în anul 2018. Deși a devenit evident că Republica Moldova nu poate adera la UE chiar și în viitorul îndepărtat,  proiectul de unificare cu România, care prevede “euro-integrarea prin ușa din spate”, a devenit planul de bază al grupului de la guvernare. În special, este ofensatoare promovarea acestei inițiative anume astăzi, în ajunul aniversării a 100 de ani a Republicii Democratice Moldovenești, care a fost nimicită în mod barbar de trupele ocupante române. PSRM își exprimă susținerea deplină pentru statalitatea și identitatea moldovenească. Reamintim, că mai mult de 75% din populația Republicii Moldova se identifică moldoveni și numesc limba – moldovenească, așa cum pe timpuri străvechi își numeau limba buneii și străbunei lor”, se spune în comunicat.

Totodată, PSRM se declară dispus să se opună iniţiativei de eliminare a denumirii “limba moldovenească” din Constituţie, folosind în acest scop toate mijloacele legale – de la tribuna parlamentară până la protestele la nivel național.

„PSRM reiterează sprijinul pentru poziția Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind revenirea disciplinei ”Istoria Moldovei” în curriculumul şcolar. „Copiii noștri trebuie să studieze istoria Patriei lor, dar nu a unui stat străin. PSRM solicită declararea ex-președintelui României, Traian Băsescu, care intervine în treburile interne ale unei țări suverane, persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova”, mai spun socialiștii.

PSRM îndeamnă toate forțele patriotice ale țării să creeze un Front Comun al Societății Civile pentru apărarea statalității Moldovei și identitatea poporului moldovenesc.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce rezultat credeţi că vor da protestele opoziţiei pro-europene?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online