[ X ]
Exclusiv13 Octombrie 2017 09:00

(ACUM UN AN) Protestul comuniştilor

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întîmplat pe 13 octombrie 2016.

Protestul comuniştilor

Mai mulți membri ai Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) au protestat în fața Guvernului împotriva hotărîrii Guvernului de a semna un Acord cu FMI, în schimb miliardul furat din sistemul bancar fiind convertit în datorie de stat. Protestatarii au venit cu pancarte pe care scria: „Jos Guvernul!”; „Guvernul ucide agricultura!”; „Filip Demisie!”; „Guvernarea fură, tu plătești!” etc.

Anunţul lui Igor Dodon

Președintele PSRM, Igor Dodon, candidat la funcția de Președinte al RM, a susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a anunţat că, „în scopul prevenirii fraudelor la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, socialiştii lansează o linie fierbinte pentru cetățeni și vor trimite reprezentanți ai formațiunii în toate secțiile de votare pentru a verifica listele electorale.

Boicotul deputaţilor din PSRM şi PCRM

Fracțiunile parlamentare ale Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) au părăsit ședința Parlamentului, din motiv că nu a fost acceptată cererea de a examina moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip, care a fost respinsă anterior din lipsă de cvorum.

Briefing-ul Maiei Sandu

Maia Sandu, liderul PAS, a susţinut un briefing, în cadrul căruia a anunţat că rezultatele unui sondaj efectuat cu suportul fundaţiei Konrad Adenauer o dau favorită în ceea ce ţine de desemnarea sa în calitate de candidat comun al partidelor de dreapta pro-europene. Ea a mai spus că sondajul arată că doar un candidat comun al dreptei pro-europene îl poate învinge în turul doi pe socialistul Igor Dodon.

Audieri parlamentare privind reforma justiţiei

La Chişinău au avut loc audieri parlamentare privind reforma justiţiei. În cadrul audierilor, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari a declarat că, dintre cele 172 de acțiuni propuse spre realizare în sectorul justiției din R. Moldova pentru anul 2016: 100 au fost realizate cu succes de către Guvern,  iar altele 87 de acțiuni urmează a fi implementate pînă la finele anului 2016.

Prezentarea programului lui Igor Dodon

Candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, Președinte al PSRM, a prezentat „Programul de dezvoltare a țării – Economie puternică și dreptate socială”. El a menționat că programul a fost elaborat de mai mulți experți în domeniu și avea la bază o amplă analiză a situației din țară.

Audieri la Parlament

Propunerile legislative privind recuperarea bunurilor infracționale și de modificare a legislației conexe au fost discutate în cadrul audierilor parlamentare, organizate la iniţiativa Președintelui Parlamentului Andrian Candu, în cadrul cărora au fost examinate progresele și restanțele în implementarea cadrului legislativ care reglementează domeniul justiției.

Prima ședință a CIPS

Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat prima ședință din 2016 a Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică (CIPS). Membrii CIPS au examinat stadiul de realizare a Programelor de susținere directă a bugetului Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, propunerile de proiecte selectate pentru Programul Anual de Acţiuni RM-UE pentru anul 2017, cadrul strategic multianual de programare cu UE pentru perioada de pînă în anul 2020, precum și prioritățile Cadrului de Asistenţă pentru Dezvoltare al Naţiunilor Unite în Republica Moldova.

Sursa: Almanahul Politic al Republicii Moldova – 2016

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online