[ X ]
Exclusiv12 Octombrie 2017 14:32

Precizările MJ referitor la suportul financiar acordat de UE pentru reformele în justiție

Ministerul Justiției face precizări referitor la suportul financiar acordat de Uniunea Europeană pentru reformele în justiție.

După cum comunică TRIBUNA, MJ menționează următoarele:

„ 1.     Suportul financiar din partea Uniunii Europene pentru reformele în justiţie au fost suspendate încă din anul 2015, iar din acea perioadă nu au fost debursate fonduri europene pentru realizarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei.

  1. Cu privire la informaţia distribuită ieri, 11 octombrie, de către Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, aceasta face referire la decizia că sumele blocate în 2015 să nu fie debursate Republicii Moldova.
  1. Cauza principală a neprimirii ultimei tranşe din finanţarea UE pentru sectorul justiţiei reprezintă faptul că “autorităţile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiţiei în anii 2014 şi 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor şi a personalului, reformele necesare nu au fost implementate”, așa cum se menționează explicit în comunicatul plasat pe site-ul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. Ne așteptăm ca factorii politici responsabili de conducerea Ministerului Justiției, respectiv pentru erorile din 2014 și prima parte din 2015 să își asume vina care le revine pentru restanțele acelei perioade.
  2. Începând cu anul 2016, Republica Moldova a înregistrat o serie de progrese importante în sectorul justiţiei, de la adoptarea noii Legi a Procuraturii la adoptarea pachetului de legi privind integritatea și de la modificarea Codului Penal pentru incriminarea fraudelor cu fonduri externe până la eliminarea influenței politice în numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Astfel de progrese au fost recunoscute de partenerii externi şi au stat la baza reluării finanţărilor europene pentru Moldova care fuseseră tăiate în prima parte a anului 2015.
  3. Ministerul Justiţiei va continua eforturile pentru modernizarea sectorului justiţiei, inclusiv cu sprijinul partenerilor europeni. Precizăm că acest sprijin este oferit în continuare sub diverse forme, chiar dacă alocarea bugetară a fost deocamdată reţinută”.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online