[ X ]
Important12 Octombrie 2017 07:00

PRIMUL INTERVIU al lui Vitalie Pîrlog după ce a preluat una din cele mai importante funcţii în cadrul INTERPOL

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, ex-ministrul Justiţiei, Vitalie Pîrlog, preşedintele Comisiei de control a fişierilor a INTERPOL, a vorbit despre noua sa funcţie, detaşarea de politică, acuzele în adresa sa etc.

T: Dle Pîrlog, v-aţi acomodat deja în noua funcţie?

V.P.: Nu cred că „acomodare” e termenul corect. Pentru că asta te duce cu gândul la o anumită relaxare. Or, această funcţie presupune o mare responsabilitate, care nu poate avea nimic în comun cu relaxarea.

Am reuşit deja să intru în ritmul pe care-l presupune mandatul pe care îl deţin. Împreună cu colegii şi cu secretariatul Comisiei, depunem toate eforturile pentru a genera maximă eficienţă.

T: Aţi putea deschide parantezele referitor la cum aţi ajuns în această funcţie?

V.P.: În realitate, nu este nimic senzaţional cu referire la modul în care am ajuns să deţin această funcţie. Eu am avut o activitate anterioară la nivel internaţional, şi aici mă refer în primul rând la activitatea mea la CtEDO. În plus, de când m-am retras în sectorul privat, multe dintre activităţile mele s-au axat pe partea internaţională. Cred că toată această experienţă m-a recomandat.

În context, aş vrea să menţionez că până a ajunge aici, am trecut printr-o procedură riguroasă de selecţie la nivelul INTERPOL, care a presupus interviuri, evaluări, exerciţiul de conformitate în cadrul Comitetului executiv al INTERPOL. În ultimă instanţă, a fost votul propriu-zis în cadrul Asambleii Generale a INTERPOL. Mă refer la votul privind calitatea mea de membru al Comisiei.

A fost o cale lungă şi, trebuie să recunosc, am fost plăcut surprins că anume eu, dintre toţi candidaţii, am obţinut cele mai multe voturi. Consider că şi pentru imaginea RM e bine, deoarece în premieră absolută un reprezentant al ţării noastre ajunge în această funcţie.

T: Dar dacă e să ne referim la funcţia Dvs. de Preşedinte al acestei Comisii? Aţi avut şi contracandidaţi? Cum a fost procesul propriu-zis?

V.P.: Aici e vorba deja nu de votul Asambleii, ci de cel al membrilor Comisiei. Dacă doriţi, a fost un vot de încredere din partea colegilor mei. Pentru a fi ales, Preşedintele Comisiei trebuie să întrunească minimum 5 voturi din 7 ale membrilor Comisiei, procedura de vot fiind secretă. Am reuşit să întrunesc aceste cinci voturi.  Nu am fost singurul candidat, însă alte detalii nu pot să vă dau.

T: Nu chiar atât de demult eraţi parte a unei echipe politice…

V.P.: De fapt, chiar dacă am candidat la funcţia de deputat pe lista unui partid politic la precedentele alegeri, demult m-am distanţat de politică. Cam de aproape trei ani. După ce am acces în această funcţie, evident că orice contact al meu cu activitatea de partid, chiar şi cu caracter pur formal, a fost exclus.

T: Dar, Dle Pîrlog, am auzit şi unele acuzaţii în adresa Dvs. că aţi favoriza un anume actor politic din Moldova…

V.P.: Astfel de afirmaţii poate face doar cineva care nu mă cunoaşte, nu cunoaşte principiile mele de viaţă şi nici nu cunoaşte specificul activităţii INTERPOL. Înţeleg tentaţia unora de a mă lega de careva tabără politică, de careva politician etc. Dar vă asigur, nimic real la baza unor astfel de afirmaţii nu există. Mai mult decât atât, în cadrul INTERPOL sunt reguli stricte, pe care le urmează cei ce ajung în astfel de funcţii. De aceea, profit de ocazie şi vin cu un apel către persoanele care şi-ar dori să mă vadă eventual implicat în jocuri politice sau urmăresc anumite interese personale sau de grup: Nu încercaţi să mă atrageţi în niciun fel de jocuri şi reglări de conturi, căci nu veţi reuşi! Eu am un mandat clar şi principii de viaţă la fel de clare, de la care nu voi devia niciodată! Mai mult decât atât, în calitatea mea de Preşedinte al acestei Comisii, nu mă voi lăsa antrenat în alte polemici, decât cele ce reies din mandatul pe care îl îndeplinesc.

T: Voi insista: am auzit o informaţie precum că Dvs. aţi fost înlăturat de la examinarea unor cazuri cu referire la persoane din Moldova anume dat fiind existenţa unor suspiciuni de acest gen.

V.P.: Astfel de informaţii nu corespund realităţii. Presupun că au fost inventate şi lansate în spaţiul public de către cei ce şi-ar dori să fiu asociat cu anumite persoane sau echipe politice. Dar, trăim în secolul XXI, când orice informaţie poate fi verificată. Dacă vor mai apărea astfel de informaţii, vă îndemn şi pe dvs. şi pe colegii dvs. de breaslă, să nu vă lăsaţi manipulaţi, ci simplu să verificaţi informaţia. Atunci vă veţi convinge că ea nu corespunde realităţii şi veţi putea face anumite concluzii, inclusiv despre acei ce plasează informaţiile respective în spaţiul public.

Potrivit regulilor de funcţionare ale Comisiei pe care o conduc, un membru al acestei Comisii nu poate sub nicio formă să participe la examinarea unui dosar, dacă el este resortisant al ţării care e sursa de date în dosarul contestat de reclamant. În lumina celor spuse, cred că totul e clar cu aceste informaţii şi alte comentarii sunt de prisos.

T: Aveţi careva planuri de viitor legate de Moldova?

V.P.: Dacă vă referiţi la careva activitate politică, vă spun cu certitudine că nu am niciun plan legat de aceasta. Nici nu l-aş putea avea atâta timp cât activez în cadrul INTERPOL.

Dar, totodată, nu pot spune că am rupt orice legătură cu Republica Moldova. Ţara mea ocupă şi va ocupa tot timpul un loc aparte în viaţa mea.

T: Dle Pîrlog, vă mulţumim şi vă dorim succese în continuare.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce rezultat credeţi că vor da protestele opoziţiei pro-europene?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online