[ X ]
Important12 Octombrie 2017 15:00

Expert: „Anume asta, cred eu, a determinat decizia UE de a nu ne da ultimele două tranșe pentru reforma justiției...”

Uniunea Europeană a anunțat, ieri, că nu va mai transfera ultima tranșă, de 28 milioane de euro, Republicii Moldova, în cadrul programului de finanțare a reformelor în justiție. În acest context, în cadrul unui interviu pentru europalibera.org, Vladislav Gribincea, președintele Asociației Centrul pentru Resurse Juridice, a afirmat că „Ministerul Finanțelor, efectiv, a pierdut acești bani”.

După cum informează TRIBUNA, Vladislav Gribincea s-a referit la motivele  pentru care UE a decis și a anunțat oficial că nu va mai transfera aceste fonduri.

„UE nu a verificat doar tehnic dacă o lege sau alta a fost implementată, ci s-a uitat mai mult la schimbările reale care au fost produse. Am avut legi bune adoptate, însă, ca de obicei, în R. Moldova șchiopătăm la capitolul aplicării lor. Deși am avut schimbări la nivel de formă, la nivel de conținut suntem tot acolo. Anume asta cred eu a determinat decizia UE de a nu ne da ultimele două tranșe în susținerea pentru reforma justiției… Aici trebuie să menționez un lucru. Însăși reforma justiției a costat, iar înțelegerea cu UE a fost că guvernul plătește pentru reforma justiției, iar ulterior UE compensează guvernului dacă măsurile sunt adecvate”, a precizat juristul.

Potrivit lui Gribincea, „Ministerul Finanțelor a cheltuit bani pentru reforma justiției, acum UE spune că, având în vedere impactul limitat al acestor reforme, nu oferim nimic Ministerului Finanțelor pentru a compensa cheltuielile publice. Cu alte cuvinte, Ministerul Finanțelor, efectiv, a pierdut 28 de milioane de euro”.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online