[ X ]
Exclusiv12 Octombrie 2017 06:00

Două tendinţe care-l îngrijorează pe Preşedintele Igor Dodon

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon fost întrebat: Dle Preşedinte, noul sezon politic a început în forţă. Din postura de Preşedinte al RM, cum arată lucrurile?

„Ca Preşedinte al Republicii Moldova văd minimum două tendinţe, care nu pot să nu mă îngrijoreze. În primul rând, asistăm cu toţii la încercările disperate ale guvernării de a reduce în continuare din atribuţiile şefului statului, de a face tot posibilul ca Preşedintele să fie un spectator pasiv şi să nu se poată implica în soluţionarea problemelor ţării, aşa cum e firesc să fie. Spun că e firesc pentru că un Preşedinte ales direct de popor trebuie să aibă şi posibilitate de a onora acele obligaţiuni pe care şi le-a asumat în faţa cetăţenilor. La noi, paradoxal, odată cu revenirea la alegerea directă a Preşedintelui ţării, nu doar că nu s-a mers pe calea lărgirii atribuţiilor şefului statului (căci nu poate un Preşedinte ales de popor în mod direct să fie comparat cu un Preşedinte ales de un grup de deputaţi, cum era până în 2016), dar şi se face tot posibilul pentru a tăia şi din acele atribuţii care mai sunt conform legii”, a declarat el.

Igor Dodon a menţionat că altă tendinţă care îl îngrijorează mult este „încercarea de a diviza societatea, de a o scoate pe baricade”. „Mă refer în special la isteria pe care o creează artificial unele partide ce-şi spun pro-europene (fie că e vorba de cele de la guvernare, fie de cele de opoziţie). Inventând nu ştiu ce duşmani imaginari, aceste partide au pornit o adevărată campanie împotriva Preşedintelui ţării şi se vede cu ochiul liber că Preşedinţia e atacată cu aceeaşi vehemenţă şi de guvernare, şi de forţele de opoziţie pro-europene. Nu ştiu dacă o fac conştient sau nu, dar forţele pro-europene de opoziţie de fapt fac jocul puterii care-şi doreşte cu orice preţ diminuarea rating-ului Preşedintelui ca să pună ulterior în aplicare diverse scenarii de anihilare politică a şefului statului. Pentru actuala guvernare, Preşedintele ţării şi opoziţia socialistă reprezintă cel mai mare pericol care o ameninţă în perspectiva următoarelor alegeri parlamentare. Iar opoziţia pro-europeană, în loc să profite de faptul că în fruntea ţării e un reprezentat al opoziţiei şi să încercăm să facem împreună front comun împotriva guvernării, face jocul puterii”, a declarat şeful statului.

Potrivit lui, „pentru oricine e absolut clar că opoziţia pro-europeană nu are capacitatea de a lupta concomitent pe două fronturi: şi cu noi, şi cu puterea”. „În rezultat, va suferi înfrângere pe ambele fronturi. De aceea, ei ar trebui să se concentreze pe un singur front”, a spus Igor Dodon.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce rezultat credeţi că vor da protestele opoziţiei pro-europene?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online