[ X ]
Exclusiv11 Octombrie 2017 09:00

(ACUM UN AN) Oferta PDA pentru PAS

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întîmplat pe 11 octombrie 2016.

O nouă şedinţă în dosarul lui Vlad Filat

La Curtea de Apel a avut loc o nouă şedinţă în dosarul ex-Premierului Vlad Filat. Magistraţii au examinat atît recursul depus de avocaţi, cît şi cel al procurorilor privind pedeapsa aplicată de prima instanţă lui Vlad Filat. Avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, a declarat, după şedinţă, că se face tot posibilul pentru pronunţarea unei sentinţe cît mai repede.

Şedinţa CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat noi observatori naţionali şi internaţionali pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016, a acreditat sute de persoane de încredere din partea candidaţilor Mihai Ghimpu şi Marian Lupu, a acreditat reprezentanţii la CEC cu vot consultativ din partea candidaţilor Valeriu Ghileţchi şi Silvia Radu, a aprobat modelul şi textul buletinului de vot pentru alegerile prezidenţiale şi a stabilit ordinea candidaţilor în buletinul de vot.

Sondajul ODIP

Asociația Obștească „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că realizează un sondaj de opinie, pe un eșantion de aproximativ 5-6 mii de persoane, scopul fiind să afle cîți cetățeni din R. Moldova optează pentru Unire, în contextul alegerilor prezidențiale din data de 30 octombrie.

Andrian Candu – la deschiderea unui important forum

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a participat la deschiderea Forumului anual de dezbateri privind integrarea europeană a Republicii Moldova. El a declarat că discuțiile despre orientarea Republicii Moldova între Est și Vest sînt inutile și desuete şi că nimeni din opoziție nu ar trebui să-și facă iluzii despre schimbarea parcursului european al țării.

Decizia instanţei în cazul lui Ilan Şor

Instanţa de judecată a decis că Primarul de Orhei, Ilan Şor, liderul Partidului „Şor”, rămîne în arest la domiciliu, chiar dacă avocaţii săi solicitaseră eliberarea lui pe motiv că era persoană de încredere a candidatului la funcţia de Preşedinte al RM, Inna Popenco şi astfel i se îngrădea dreptul de a face campanie electorală. În timpul şedinţei, susţinătorii lui Ilan Şor au organizat un protest la care a participat şi soţia acestuia, interpreta Jasmin.

Conferinţa lui Vasile Tarlev

Fostul Premier al R. Moldova, Vasile Tarlev a organizat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a anunţat că va ataca în judecată decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), prin care i-a fost refuzată înregistrarea în cursa electorală pentru funcţia de Preşedinte al RM.

Anunţul ADEPT

Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a anunţat că platformele www.alegeri.md şi www.partide.md sînt pe deplin funcționale, oferă suport alegătorilor la un click distanță și informează în mod „corect, imparțial, cuprinzător”.

Întrevederea şi conferinţa comună a lui Gheorghe Bălan şi Cord Meier-Klodt

Vicepremierul Gheorghe Bălan și reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Cord Meier-Klodt au avut o discuție privind formatul 5+2, dar și angajamente luate de ambele părți în procesul reglementării problemei transnistrene. După întrevedere, cei doi au susţinut o conferinţă de presă comună, iar seara deja reprezentantul OSCE a avut o conferinţă de presă.

Igor Dodon – la Moscova

Igor Dodon, liderul PSRM, candidat al PSRM la funcţia de Preşedinte al RM, a întreprins o vizită de o zi la Moscova, Federația Rusă. El s-a întîlnit cu reprezentanţii şi liderii celei mai mari diaspore a moldovenilor de peste hotare.

Dumitru Ciubașenco – la Călăraşi

Candidatul „Partidului Nostru” la funcția de Președinte al RM, Dumitru Ciubașenco a avut o întîlnire cu locuitorii orașului Călărași, unde a prezentat proiectul decretului său  „Cu privire la dizolvarea Parlamentului”.

Întrevederea lui Pavel Filip cu Daniel Ioniță

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Oficialii au discutat despre evoluţiile înregistrate în implementarea proiectelor bilaterale şi europene.

Întrevederea lui Andrian Candu cu Atis Lots

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a avut o întrevedere cu primul Ambasador al Letoniei cu reședința la Chișinău, Atis Lots. Discuțiile au vizat agenda europeană a Republicii Moldova și evoluțiile din țară, prioritățile legislative în sesiunea în curs a Parlamentului, precum și dezvoltarea relațiilor moldo-letone.

Reţinerea lui Andrei Pîntea

Fostul procuror general interimar, Andrei Pîntea a fost reţinut de ofiţerii CNA, fiind bănuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu prin transferarea unui dosar autorităţilor din Federaţia Rusă.

Vizita lui Dmitri Rogozin

Dmitrii Rogozin, vicepremier al Federaţiei Ruse, a efectuat o vizită la Chişinău. El a discutat cu omologul său moldovean, Octavian Calmîc despre Planul de acțiuni pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă pentru anii 2016-2017. În aceeaşi zi, vicepremierul rus a efectuat o vizită la Tiraspol.

Reuniunea primarilor

Peste 400 de primari din întreaga ţară au avut o reuniune în cadrul căreia au semnat un apel în susţinerea liderului PDM, Marian Lupu, candidat la Preşedinţia RM. La reuniune a participat şi Marian Lupu, dar, totodată, au fost prezenţi şi Președintele Parlamentului, Andrian Candu, și Premierul Pavel Filip.

Şedinţa Consiliului Coaliţiei de guvernare

Consiliul Coaliției de guvernare s-au întrunit într-o ședință de lucru dedicată subiectelor de actualitate de pe agenda politică. Au fost prezenți reprezentanții tuturor entităților componente ale Coaliției – PDM, PL și deputații independenți.

Oferta PDA pentru PAS

Platforma Demnitate şi Adevăr a făcut o ofertă Partidului Acţiune şi Solidaritate: liderul PDA, Andrei Năstase să fie candidatul comun al dreptei pro-europene la Preşedinţia ţării, iar Maia Sandu, liderul PAS – candidat la funcţia de Prim-ministru. Maia Sandu a reacţionat prudent la această ofertă, menţionînd că „este important să luăm decizii raţionale împreună”.

Sursa: Almanahul Politic al Republicii Moldova – 2016

Sondaj

  • Ce rezultat credeţi că vor da protestele opoziţiei pro-europene?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online