[ X ]
Important10 Octombrie 2017 07:00

(INTERVIU) Anatol Țăranu: În cadrul unui asemenea proiect, pro-europenii ar avea toate șansele să învingă în alegerile parlamentare....

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu a vorbit despre iniţiativa PDM de a adopta o rezoluţie privind intenţia de a crea coaliţii de guvernare în următorul Parlament doar cu partide pro-europene, ce şanse crede că are iniţiativa PDM de a introduce în Constituţie obiectivul de integrare europeană, cum i se par rezultatele ultimului sondaj de opinie, cât de posibil este ca după următoarele alegeri să apără o conjunctură favorabilă pentru soluţionarea problemei transnistrene, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Ţăranu, ce părere aveţi despre iniţiativa PDM de a adopta o rezoluţie privind intenţia de a crea coaliţii de guvernare în următorul Parlament doar cu partide pro-europene?

A.Ţ.: PDM se poziționează ca partid eminamente pro-european. Este firesc să declare intenții postelectorale conforme acestei imagini pe care meticulos o inoculează în percepția publică. Este o inițiativă ce ține de o strategie și tehnologie politică bine puse la punct de captare a segmentului pro-european al electoratului moldovenesc în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare.

T.: Pe cât de realizabilă vi se pare această iniţiativă de vreme ce PAS şi PDA au declarat că nu vor face alianţă cu PDM nici până, nici după alegeri?

A.Ţ.: Cum arată istoria politică recentă, în Republica Moldova strategiile partidelor politice rareori vizează perspective de durată lungă. Îndeosebi, această observație se referă la perioadele campaniilor electorale. Eu cred că intenția anunțată recent de PDM de a face alianță electorală doar cu partide pro-europene ține mai mult de tactica de incomodare a concurenților electorali de pe dreapta eșichierului politic.

Este evident că pentru partidele de dreapta – PAS, PDA, PLDM orice admisibilitate anunțată de alianță cu PDM echivalează cu riscul dezamăgirii nucleului dur al propriului electorat și, în consecință, cu pierderi electorale considerabile. Anunțând această intenție,  PDM iarăși demonstrează că deține în continuare inițiativa politică în raport cu partidele de dreapta, ultimele fiind nevoite să aplice tactici retroactive în confruntarea cu guvernarea.

T.: Ar putea juca partenerii europeni careva rol în acest sens? Ar putea influenţa ei cumva crearea unei coaliţii pro-europene de guvernare după următoarele alegeri?

A.Ţ.: Dintotdeauna după alegeri începe o viață nouă. În campania electorală partidele politice anunță programele sale extinse, ca mai apoi în postelectorală să-și construiască politicile practice reieșind din rezultatele înregistrate în alegeri. De obicei între intențiile preelectorale și practicile postelectorale există o discrepanță izbitoare, îndeosebi această observație se referă la viața politică de la noi.

În privința rolului partenerilor europeni în aranjamentele postelectorale din Republica Moldova putem spune că această implicare va fi pe măsura includerii partidelor noastre în structurile familiilor politice europene. Totodată, o altă constantă de influență externă asupra politicului moldovenesc se înregistrează din partea Rusiei. În acest sens formarea viitoarei guvernări în Republica Moldova va comporta cu siguranță o pronunțată influență geopolitică, în așa fel lăsându-i fără replică pe naivii sau răuvoitorii care cu osârdie propun renunțarea la argumentele de natură geopolitică în viața politică internă.

T.: Ce şanse credeţi că are iniţiativa PDM de a introduce în Constituţie obiectivul de integrare europeană?

A.Ţ.: Și această inițiativă a PDM comportă în special o valoare electorală și se pliază perfect pe intenția democraților lui Plahotniuc de a-și aroga fără rezerve imaginea unui partid pro-european get-beget. În acest sens pentru PDM contează mai mult nu rezultatul final – introducerea în textul Constituției a amendamentului respectiv, cât mai degrabă însăși procesul dezbaterii în public al acestui amendament. Și această inițiativă a PDM este  bine gândită tehnologic. Ea nu poate să nu fie privită cu simpatie de electoratul pro-european, în același timp incomodează concurenții de pe dreapta impuși să caute explicații dificile de ce nu susțin inițiativa PDM și, în sfârșit, deviază dezbaterea politică în societate de la teme incomode guvernării. Cu privire la rezultatul final, PDM va fi câștigător în ambele cazuri. Dacă amendamentul trece, meritul principal aparține democraților, dacă nu – vina vor purta-o pro-europenii din Parlament care au refuzat să susțină inițiativa PDM.

T.: Cum vi se par rezultatele ultimului sondaj de opinie, care arată că PSRM poate câştiga de unul singur majoritatea parlamentară?

A.Ţ.: Ultimul sondaj demonstrează că monolitul electoral al PSRM resimte o ușoară eroziune, chiar dacă socialiștii continuă să fie un partid cu cele mai bune șanse la moment. Procesul de eroziune riscă să se prefacă într-o adevărată avalanșă distrugătoare în condițiile dacă toată puterea tunurilor mediatice ale PDM ar fi orientată spre socialiști și președintele Dodon. Însă democrații deocamdată îi cruță pe socialiști. În condițiile când echipa lui Plahotniuc se confruntă cu poziția intransigentă de neadmitere a oricărui dialog din partea PAS și PDA, democrații sunt tentați să-l menajeze deocamdată pe Dodon, fiind nesiguri de componența viitoarei alianțe de guvernare care urmează să se constituie după alegerile parlamentare. Însă tot atât de clar se profilează și concluzia privind iminența războiului între echipele lui Plahotniuc și Dodon. Democrații nu pot admite victoria electorală a socialiștilor și crearea unei guvernări monocolore socialiste. Interesul democraților constă în a nu permite socialiștilor să iasă din alegeri cu o fracțiune parlamentară supradimensionată. Doar în aceste condiții PDM poate depăși intransigența dreptei protestatare prin afișarea pericolului formării unei alianțe de guvernare cu participarea socialiștilor.

T.: Preşedintele Igor Dodon se arată convins că unica coaliţie de care are nevoie Moldova după următoarele alegeri este una pro-Moldova. Ce părere aveţi? Cum ar arăta o astfel de coaliţie? Cine ar putea să o constituie?

A.Ţ.: Teza președintelui Dodon despre o coaliție pro-Moldova, în afara componentei vădit demagogice a acestei declarații, comportă și un raționament politic foarte practic de a dezlega mâinile socialiștilor privind participarea lor la o coaliție de guvernământ de orice coloratură politică. În caz dacă socialiștii lui Dodon acumulează alături de PDM un număr comparabil de mandate la alegerile viitoare parlamentare, ei de dragul accederii la guvernare vor accepta tacit orientarea pro-europeană a Republicii Moldova și vor bate palma cu democrații. În acest caz modernizarea europeană va intra în faza frânării pe o perioadă lungă de timp tot așa cum sistemul oligarhic se va consolida pe mulți ani înainte. Însă sistemul oligarhic va supraviețui nu doar în condițiile venirii socialiștilor la putere în alianță cu PDM. Există și o altă variantă. Ea va deveni valabilă în cazul dacă printre deputații din partea opoziției care vor intra în viitorul parlament se vor strecura suficient de mulți agenți ai cercurilor oligarhice, care azi nu au acces la guvernare și liderii cărora sunt aciuaţi prin Moscova, prin Occident dar și în interiorul republicii. Pentru acești tipi Plahotniuc este concurent și dușman de moarte. Pentru a-și atinge scopul mult râvnit de debarcare a lui și de preluare a controlului asupra sistemului, ei din plin folosesc fariseic retorica anti-oligarhică care cu zel este vociferată în spațiul public de politicieni, surse media, analiști angajați s.a. Odată promovați în parlament, deputații-agenți ai oligarhiei „obijduite” fără nici o sinchiseală își vor scoate masca formând o majoritate parlamentară cu Dodon, chiar și cu prețul renunțării la cursul european. Aduceți-vă aminte de apelul Partidului Nostru al lui Usatâi de a-l vota pe Dodon în turul doi la prezidențiale.  În calitate de bonus o asemenea coaliție monstruoasă va primi dreptul de a împărți între ei toate activele lui Plahotniuc. În așa fel, în Republica Moldova pentru a câta oară lupta cu oligarhia se va sfârși cu procedura de înlocuire a unor oligarhi cu alții, sistemul oligarhic rămânând intact. Iată ce ar putea să se ascundă în realitate în spatele tezei lui Dodon despre o coaliție pro-Moldova.

T.: De asemenea, şeful statului susţine că, după următoarele alegeri, va apărea o conjunctură favorabilă pentru soluţionarea problemei transnistrene? Pe cât de posibil este acest lucru?

A.Ţ.: În conjunctura internațională de astăzi nu există premise de soluționare politică a conflictului secesionist din Transnistria cu respectarea interesului național al Republicii Moldova. Unica soluție a conflictului care poate fi pusă astăzi în aplicare implică obligatoriu prețul sacrificării interesului nostru național. Faptul că președintele Dodon promite soluționarea conflictului după victoria socialiștilor la alegerile parlamentare, denotă doar intenția și disponibilitatea lui Dodon și a PSRM de a trăda cauza națională, de a închina Republica Moldova interesului Rusiei prin procedura de federalizare care, în esență, constă în transnistrizarea Moldovei la est de Prut. Acesta este prețul cel mai scump pe care îl va achita societatea moldovenească în perspectiva victoriei PSRM la viitoarele parlamentare.

T.: Cum credeţi că va evolua situaţia politică în continuare?

A.Ţ.: Viitorul dintotdeauna comportă fenomenul alternativei. Menținerea actualelor tendințe de evoluție a politicului moldovenesc duce spre un succes electoral al socialiștilor cu consecințe nefaste pentru viitorul european al Republicii Moldova. Însă există și o alternativă acestui deznodământ. În prezidențialele trecute partida națională și pro-europeană a dat dovada unei capacități de mobilizare neașteptată, garantând în așa fel Maiei Sandu un scor de 48 la sută. De menționat, că acest rezultat a fost obținut în condițiile când candidatul comun al pro-europenilor a fost desemnat doar cu o săptămână înaintea alegerilor, fapt ce i-a compromis grav campania electorală. Dacă să mai adăugăm deficitul financiar, organizatoric și mediatic în campanie al Maiei Sandu, rezultatul obținut devine și mai uluitor.

Așadar, se impune concluzia despre existența unor așteptări enorme pe segmentul european al electoratului moldovenesc pentru un proiect politic mobilizator, capabil să repete și chiar să multiplice în parlamentare fenomenul Maiei Sandu în turul doi la prezidențiale. În același timp, sondajele vorbesc fără echivoc că PAS, cuplat cu PDA la parlamentare, nici pe departe nu vor repeta efectul mobilizator al partidei naționale și pro-europene din prezidențiale. Este nevoie de un proiect politic și electoral nou, inedit prin capacitatea de unificare și mobilizare a partidelor politice și a societății civile de orientare pro-europeană. În acest proiect nou trebuie să se regăsească în mod obligatoriu și curentul unionist, care prin definiție este cel mai pro-european segment politic și civic al societății moldovenești. Apariția, la prima vedere doar prin miracol, al unui asemenea proiect politic unificator va avea un efect zdrobitor pentru adversarii cursului european  iar, în ultima instanță, va duce și la anihilarea sistemului oligarhic din Republica Moldova. În cadrul unui asemenea proiect unificator pro-europenii ar avea toate șansele să învingă la alegerile parlamentare din anul viitor.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

foto: www.europalibera.org

Sondaj

  • Ce rezultat credeţi că vor da protestele opoziţiei pro-europene?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online