[ X ]
Important8 Octombrie 2017 09:00

TOP-5 referendumuri şi alegeri invalidate din cauza absenteismului alegătorilor

Tot mai multe partide anunţă că vor boicota referendumului de demitere a Primarului capitalei, Dorin Chirtoacă, ceea ce face posibilă o eventuală invalidare a rezultatelor plebiscitului pe motivul prezenţei slabe a alegătorilor la votare. În context, TRIBUNA vă propune un clasament convenţional al referendumurilor şi alegerilor din Moldova, invalidate din cauza absenteismului alegătorilor.

1). Referendumul din 17 martie 1991

În cadrul referendumului din data de 17 martie 1991 s-a pus problema păstrării URSS, urmând să fie semnat un nou tratat unional. Conducerea Moldovei a chemat la boicotarea acestui referendum. Astfel, potrivit unor date, la el ar fi participat  circa 30% dintre cetăţenii cu drept de vot. În rezultat, referendumul din RSS Moldova a fost declarat nul, întrucât la acesta nu participaseră 70% din alegători, adică majoritatea absolută a cetăţenilor cu drept de vot.

2). Referendumul din 5 septembrie 2010

Referendumul din 5 septembrie 2010 în problema revenirii la alegerea Preşedintelui ţării de către întreg poporul nu a fost validat, deoarece doar 30,29% de cetăţeni cu drept de vot s-au prezentat la urne de vot din minimul necesar de 1/3 de persoane înscrise în listele electorale. Referendumul a fost convocat la iniţiativa partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană, iar opoziţia comunistă a chemat cetăţenii să-l boicoteze.

3). Referendumul din 23 mai 1999

Referendumul din 23 mai 1999 a fost iniţiat de către președintele Petru Lucinschi, care a solicitat alegătorilor aprobarea schimbării sistemului de guvernare cu unul prezidenţial. Propunerea a fost aprobată de către 64,2% din alegătorii ce au participat la votare. Dar, rezultatele nu au fost validate, deoarece la vot au participat 58,3% din numărul total de alegători, pe când minimul prevăzut de legislaţie era de 60%.

4). Alegerile anticipate ale Primarului capitalei din 10 şi 24 iulie 2005

Pe 10 şi 24 iulie 2005 au fost organizate două tentative de alegere a Primarului capitalei, însă la urnele de vot s-au prezentat doar 27% si, respectiv, 18,9% din alegatorii înscrişi în listele electorale. Astfel, rezultatele nu au fost validate, nefiind întrunit minimul necesar prevăzut de legislaţie privind prezenţa la vot.

5). Alegerile anticipate ale Primarului capitalei din 27 noiembrie şi 11 decembrie 2005

Pe 27 noiembrie şi 11 decembrie 2015 au fost organizate alte două tentative de alegere a Primatului capitalei, însă la urnele de vot s-au prezentat mai puţin de o treime din alegători, prag obligatoriu pentru validarea scrutinului, şi rezultatele din nou nu au fost validate.

Sondaj

  • Cine are nevoie de presă liberă în Moldova?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...