[ X ]
Editorial8 Octombrie 2017 07:00

Greşeala lui Vlad Filat

Pe zi ce trece, mă conving tot mai mult că, atunci când a demarat negocierile cu Uniunea Europeană pe marginea liberalizării regimului de vize pentru moldoveni (15 iunie 2010), ex-Premierul Vlad Filat a comis o mare greşeală. Pentru că, oricât de şocantă nu le-ar părea unora această afirmaţie, liberalizarea regimului de vize ar putea să coste cât însăşi existenţa statului Republica Moldova şi nu exagerez deloc când spun acest lucru.

În ultimul timp, am citit mai multe analize politice şi opinii ale comentatorilor politici şi nu numai a lor, care spun direct că în societatea moldovenească există o mare nemulţumire, însă, spre deosebire de alte state, această nemulţumire nu dă naştere unei mase protestatare, care ar putea cumva schimba starea de lucruri în ţară, ci…. un nou impuls exodului de populaţie. Acest fenomen a căpătat proporţii îngrijorătoare şi tot mai multă lume îl numeşte cea mai mare problemă a Republicii Moldova, iar specialiştii în probleme demografice spun că, dacă trendul actual se va păstra (106 persoane pleacă zilnic din RM pentru totdeauna), atunci, în decurs de câteva decenii, Moldova va rămânea fără locuitori.

În orice societate, în orice stat nemulţumirea generează schimbări. În Republica Moldova, nemulţumirea, din contra, conduce la conservarea unei stări anume de lucruri. Pentru că nemulţumiţii pleacă de aici pentru totdeauna şi rămân doar indiferenţii sau cei cărora le place ceea ce văd că se întâmplă în fiecare zi cu ţara lor (de regulă, sunt cei care beneficiază direct de pe urma degradării stării de lucruri). Cei care pleacă nu se vor putea implica nici măcar de la distanţă în schimbarea situaţiei din ţara lor. În noile condiţii, diaspora (putem presupune deja acest lucru) practic nu va putea participa deloc la alegerea a jumătate din deputaţii din Parlament (pentru că i se va acorda un număr simbolic de mandate de deputat ce ar urma să fie aleşi în circumscripţii), iar participarea la alegerea celeilalte jumătăţi (pe liste de partid) va fi mai mult o iluzie (o dovadă este şi modul cum s-a organizat anterior votarea în diasporă pe liste de partid). De peste hotare, nemulţumiţii, chiar dacă se vor manifesta activ, practic nu au nici o şansă de a schimba cumva lucrurile în ţara lor. Ei ar fi putut să o facă doar fiind aici, acasă, luptând pentru şansa de viitor a ţării lor ca şi pentru ultima şansă pentru fiecare dintre ei. Dar, libertatea de a călători fără vize în Europa (de a pleca pentru totdeauna din ţară) se pare că va juca festa Moldovei. Iar ceea ce ne părea cândva cea mai mare realizare a politicii noastre externe, acum se poate dovedi a fi prima premisă ce va conduce la dispariţia statului Republica Moldova.

Nu ştiu dacă Vlad Filat şi echipa sa s-au gândit şi la astfel de consecinţe în 2010, dar, pe zi ce trece, devine tot mai clar că atunci s-a comis o mare greşeală. În loc să lupte pentru ţara lor, pentru viitorul ţării lor, moldovenii aleg să apuce calea pribegiei. Şi e păcat. Mare păcat.

Dumitru Spătaru

P.S.: Înţeleg că acest editorial poate atrage multe critici din partea celor ce nu vor fi de acord cu argumentele expuse, dar, înainte de a vă da cu părerea, aş vrea să vă rog pe fiecare să gândiţi puţin la rece şi să încercaţi să intraţi în esenţa unei tragedii ce se prefigurează tot mai mult.

D.S.

Sondaj

  • Ce rezultat credeţi că vor da protestele opoziţiei pro-europene?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online