[ X ]
Important7 Octombrie 2017 10:00

(INTERVIU) Lilian Carp: Proiectul RM a ajuns într-un punct de criză și ideal ar fi să întoarcem acest teritoriu în componența Românei 

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul liberal Lilian Carp a vorbit despre relația sa cu PL, situaţia actuală din partid, despre referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă, dacă va candida într-o circumscripție uninominală la viitoarele alegeri parlamentare, cum crede că va fi noua sesiune parlamentară, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Carp, aş vrea să încep cu o întrebare de precizare: în ce relaţii sunteţi acum cu PL?

L.C.: În care am fost și anterior, nu există schimbări.

T.: Anunțați anterior că ați putea să vă depuneți mandatul de deputat. Ați luat o decizie în acest sens?

L.C.: Declarația  fost făcută în contextul că nu-mi doresc să mai fac politică în RM, în toate mișmașurile, neajunsurile care sunt etc. De aceea, spuneam că aș putea pleca din Parlament, dar există acest „dar” – următorul care ar veni sau peste o persoană ar putea deveni membru al PDM şi nu-mi doresc acest lucru. De aceea, nu am luat o decizie până la capăt, dacă depun sau nu acest mandat. Numai aceasta practic este cauza că nu depun mandatul.

T.: Cum calificaţi situaţia actuală a PL?

L.C.: Este într-o situație de criză la etapa actuală, mai ales că au mai fost și aceste arestări a unor lideri din partid. Unele din ele sunt și cu întrebări, mai ales dosarul parcărilor. Până la urmă nu poate fi arestată o persoană pentru ceea ce dorește să anticipeze și clar că există o problemă în acest sens. În linii generale, partidul are nevoie de o reanimare a acțiunilor pentru a putea reveni în viața politică. Sunt un șir de acțiuni pe care trebuie să le prevadă, cum le face, cine le face și pentru ce le face, pentru a putea să recapete încrederea electoratului.

T.: Ce părere aveţi despre referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă?

L.C.: Este un referendum straniu și ilegal, deoarece în cazul persoanei care se află sau este suspendată din funcție, nu poate fi organizat un referendum – așa spune legea. Totodată, vedem și ipocrizia unora care au votat pentru organizarea referendumului, iar acum se declară pentru susținerea boicotării acestui referendum. Nu este sinceritate din partea acestora. Am văzut că cei PPEM au votat și acum stau și într-un fel boicotează. Vedem PD, care, prin consilierul lor, a votat și acum a declarant deschis că boicotează. Întrebarea este: Dacă boicotați, de ce ați votat? Consider că este o ipocrizie în declarațiile pe care ei le fac acum în vederea susținerii boicotării referendumului.

T.: În context, dacă totuși aceste partide vor boicota referendumul și socialiștii vor rămâne singuri în acest exerciţiu,  care credeți că va fi rezultatul plebiscitului? Sunt șanse să fie demis primarul?  

L.C.: Legea administrației publice locale spune foarte clar în ce condiții poate fi demis primarul. Lumea nu trebuie să încurce cu referendumurile naționale, unde există un prag electoral de 1/3. Lumea consideră că, dacă se va prezenta o 1/3, va fi considerat referendumul valabil, dar nu este așa. Legea administrației publice locale spune foarte clar că Primarul poate fi demis numai în condițiile când la votare s-au prezentat minimum acel procent cu care a fost ales și cel puțin cu o persoană mai mult să voteze pentru demiterea sa decât au votat pentru alegerea lui în funcție.

T.: În general, cum calificaţi dosarele intentate pe numele primarului suspendat al capitalei?

L.C.: Dosarul parcărilor este unul ilegal. Al doilea dosar, în ceea ce privește acordarea sau remunerarea polițiștilor, procurorilor și judecătorilor, care aveau decizia judecății și noi știind că s-au judecat singuri pe ei, și-au dat singuri lor câștig de cauză și obligau Primăria să le acorde această plată pentru spațiu locativ. Aici, din păcate, nu este Procuratura cea care să judece, fiindcă a fost parte interesată în acest dosar, unii reprezentanți ai săi au primit apartamente de la administrația publică locală. Slava Domnului că a fost scos deja din Legea specială a Procuraturii, articolul care prevedea că administrația publică locală este obligată să le acorde acest spațiu locativ. Deci, a fost un abuz din partea acestor instituții și nu sunt ei cei care trebuie să judece, mai ales că au fost beneficiari direcți în acest dosar.

T.: Ce părere aveţi despre tentativele de consolidare a taberei unioniste? Vor reuşi acestea?

L.C.: Am mai spus-o și în alte interviuri că, curentul unionist astăzi este într-o amorțire sau cel puțin într-o stare de așteptare. O bună parte din ei eu boicotat alegerile prezidențiale, vreo 3% nu s-au prezentat la vot, așa arată și sondajele, iar vreo 6-7% au fost și au votat candidatul de dreapta, Maia Sandu. Acum, cine va reuși acest electorat să-l convingă să iasă la vot, o să vedem în viitorul apropiat. Unioniștii au devenit mult mai pragmatici față de alegerile precedente, noi vedem că deja nu votează doar emotiv, masiv un singur partid politic – ei deja votează mult mai pragmatic, încearcă să găsească cel puțin o cale spre atingerea obiectivului pe care și-l doresc.

T.: Pe cât de necesară vi se pare consolidarea dreptei pro-europene din Moldova?

L.C.: Depinde pe cine considerăm pro-european în RM și care sunt partidele pro-europene. În primul rând, acum are loc o reamplasare a partidelor politice și aici de la declarații până la acțiuni este foarte mult timp și un drum foarte lung. De aceea, despre o consolidare o să vorbim mai târziu, despre cine cu cine se consolidează. Un lucru este clar – o bună parte din partidele de dreapta sunt astăzi în contradicție, practic nu au loc la masa de discuții. Vedem aşa poziție a dreptei pro-europene – Maia Sandu, Andrei Năstase și alții sunt categoric împotriva discuțiilor cu PDM, considerând acest partid responsabil de tot ceea ce se întâmplă astăzi în RM. Totodată, vedem PDM, care încearcă să construiască acele punți de dialog, dar aceste punți, din păcate, sunt foarte greu de construit, fiindcă unele acțiuni au fost foarte dure împotriva foștilor parteneri politici. În acest fel, e foarte greu să dau o apreciere sau să spun dacă va exista vreo punte de comunicare între aceste partide.

T.: Partidul Democrat din Moldova (PDM) a anunțat că, va adopta o rezoluție prin care vor stabili clar că va face alianțe politice cu oricare partid de dreapta, ce va trece pragul electoral. Cum privește PL o astfel de rezoluție?

L.C: Este mesajul tranșant al președintelui Ghimpu, care spune că nu se va mai așează niciodată la masa de discuții cu PDM. Cred că cel puțin acțiunile pe care le-a întreprins PDM împotriva PL au fost o lecție pe care am învățat-o și sper că așa să fie și după alegerile parlamentare de după 2018. PDM are o mare problemă astăzi în ceea ce privește comunicarea cu viitorii parteneri cu care ar putea face alianță. Astăzi, își fac iluzii atât democrații, cât și alții, considerând că fără ei nu va putea fi făcută o alianță sau o majoritate parlamentară. Vreau să le spun că alegerile parlamentare nu vor fi câștigate doar de partide, vor fi foarte mulți candidați independenți, care de fapt vor face diferența în ceea ce privește formarea viitoarei majorități parlamentare. Aici, partidele de dreapta trebuie să identifice acei lideri care nu-și doresc să facă parte dintr-un partid sau altul, dar sunt cu viziuni pro-europene. Atunci, în acest sens eu cred că dreapta europeană sau pro-europeană va câștiga alegerile.

T: V-ați gândit deja dacă personal veți candida la un mandat de deputat în cadrul unei circumscripții uninominale?

L.C.: Nu este o viziune foarte clară, dacă voi candida sau nu, dar, dacă mă voi decide, va fi într-un viitor foarte apropiat. Până la Anul Nou veți ști dacă voi candida și în ce circumscripție voi candida. Am mai spus-o, mai mult mă interesează administrația publică locală decât Parlamentul RM, dar, în anumite condiții, până la Anul Nou eu voi face declarații dacă voi candida și în ce circumscripție voi candida.

T.: Cum credeţi că va fi noua sesiune parlamentară?

L.C: În principiu, agenda este discutată de către o majoritate. Noi avem această majoritate care este controlată de către PD, chiar dacă au un satelit, cum este PPEM, dar el nu costă nimic în această majoritate parlamentară decât ca număr de voturi. Așa că agenda o să o vedem într-un viitor apropiat. E clar că ea va fi una cu conotație electorală sau preelectorală, care ar putea să aducă dividende politice reprezentanților puterii.

T.: Ce planuri de viitor aveţi?

L.C.: În RM este greu să-ți faci planuri, fiindcă nu există nimic stabil prin care ai putea să-ți faci planuri de lungă durată. Deci, asta e cea mai mare problemă. De aceea, lumea în linii generale și migrează în masă, deoarece nu văd o finalitate sau ce ar putea să ajungă RM. Din păcate, proiectul RM a ajuns într-un punct de criză și ideal deja ar fi că să ne fie clar la toată lumea. Dacă 26 ani de zile noi ne chinuim să construim un stat și nu ne duce mintea și capul, ideal ar fi să întoarcem acest teritoriu în componența Românei Mari și atunci să se meargă pe făgașul istoric, așa cum a fost și cum trebuie să fie.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce rezultat credeţi că vor da protestele opoziţiei pro-europene?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online