[ X ]
Important6 Octombrie 2017 15:00

(INTERVIU) Ion Ceban: Modul sănătos de viaţă al cetățenilor este o preocupare prioritară a Preşedintelui Igor Dodon

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Ion Ceban a vorbit în detalii despre inițiativa Preşedintelui Igor Dodon de a demara un proiect privind amenajarea a 100 de terenuri sportive în toată ţara, atragerea de investiţii pentru lansarea a 100 de afaceri la sate, dar și alte aspecte și proiecte importante care ar urma să le lanseze șeful statului în viitor.

T.: Dle Ceban, aţi anunţat în această săptămână că Preşedintele Igor Dodon va demara un proiect privind amenajarea a 100 de terenuri sportive în toată ţara. De la ce a pornit această iniţiativă? Putem vorbi cumva şi de solicitări concrete de la oameni?

I.C.: Modul sănătos de viață este una din prioritățile Președintelui RM, Igor Dodon. Pentru acest lucru, trebuie, pe deoparte, să avem voință politică, iar pe de altă parte, să identificăm resurse pentru a reabilita infrastructura sau a crea noi condiții de practicare a modului sănătos de viață. Cu regret, după 1991 încoace, marea majoritate a infrastructurii extra-curriculare, dar și a celei sportive în RM au fost, dacă nu distruse, atunci reduse la minimul necesar. Stadioanele au dispărut atât în Chișinău, cât și pe întreg teritoriul RM, în locul lor s-au construit blocuri locative, iar cele din sate au ajuns pârloagă. Centrele sportive care au existat, inclusiv cele de performanță, cele olimpice, tot au dispărut, fiind vândute pe nimicuri. Spre regret, guvernarea de mai mulți ani nu acordă atenție acestui domeniu foarte important, de altfel, ca și educației, ca și domeniului curricular sau extra-curricular de dezvoltare multilaterală a personalităților. Ținând cont de faptul că aproape toată lumea, începând de la UE şi spațiul ex-sovietic, acordă  prioritate modului sănătos de viaţă , dar și pentru că aceasta e o necesitate națională, Dl. Președinte a decis să susțină, în măsura posibilităților, acest program național, care până la urmă se va finaliza cu crearea și instalarea a 300 complexe sportive pe întreg teritoriul RM. Asta ar însemna că geografic am acoperi cam toate comunele mari și localitățile unde avem mai mulți locuitori.

Da, într-adevăr putem să spunem că au fost și solicitări din partea cetățenilor pe durata campaniilor electorale și a întrevederilor pe care le-am avut în teritoriu până sau după campania electorală. Oamenii vorbesc despre aceasta în permanență. Există desigur și unele tentative de a reabilita obiectele de infrastructură sportivă, cu suportul financiar al unor agenți economici, însă acestea de obicei implică și costuri. Însă, dacă vrem copii sănătoși, dacă vrem ca tineri să practice un mod sănătos de viață, la o scară largă, ar trebui ca aceste obiecte de infrastructură să fie pe gratis pentru toată lumea.

Ziceam că un complex sportiv ar urma să fie constituit din: teren de fotbal, baschet, volei, tenis de câmp, teren de joacă pentru copii, echipament și aparataj pentru fitness, tot spectrul necesar pentru antrenarea diferitor categorii de mușchi, plus bănci de odihnă pentru persoanele care și-ar dori să fie în preajma acestor complexe. Se propune ca aceste complexe sportive să fi iluminate și dotate cu camere de luat vederi, pentru ca să nu existe tentative de a fura ceva sau de a distruge. Cu regret, se mai întâmplă şi asta, pentru că nu toți sunt suficienți de responsabili.

T.: Este această iniţiativă parte a unui proces mai amplu sau un proces separat?

I.C.: Deci, și – și. Proces separat – pentru că este absolut nou la o asemenea scară. Cum ziceam, 10 terenuri vor fi pentru primele 10 localități, pentru cele mai mari din RM. Acestea vor fi amenajate până la finele anului 2017, iar din 2018 – câte 100 terenuri pe an până la finele mandatului Dlui. Președinte.

Totodată, este și un proces amplu, care ține de reabilitarea infrastructurii educaționale, sportive, de cultură. Știți că Dl. Președinte s-a implicat și în ceea ce privește reabilitarea condițiilor pentru Ansamblul „Joc” și a ajutat multe alte organizații, instituții, formații din domeniul culturii. Inclusiv, cu suportul Dlui. formațiile noastre au participat la concursuri peste hotare și au luat locuri bune: „DoReDos” – concursul internațional Novaia Volna 2017 din Rusia, SunStroke Project – concursul Eurovision.

De asemenea, Preşedintele s-a implicat și se implică în continuare, în măsura posibilităților, în ceea ce ține de reabilitarea infrastructurii grădinițelor. Știți despre proiectul în cadrul căruia, până la finele anului, urmează să fie acordat un suport la aproximativ 100 grădinițe. Până la finalul mandatului, şeful statului își propune ca toate grădinițele din RM, care sunt și care au depus o cerere pentru reabilitarea uneia sau altei componente de infrastructură, să fie într-un fel ajutate.

Ceea ce este important e că banii vin extra buget. Reiterez: sunt parteneri atât din afară, cât și din interiorul țării, dar nu ține de bani bugetari.

La fel, sunt foarte multe ajutoare acordate în domeniul sănătății, începând cu aparataj și terminând cu operații complicate pentru diferite persoane. Totodată, se acordă susținere pentru studii. Acum lucrăm la Programul național de burse pentru suplinirea rezervelor de cadre pentru economia națională, dar și pentru administrația publică centrală și locală. Este vorba de aproximativ 1000 de burse. Până la acest moment am discutat cu cei din Federația Rusă, dar și din alte state din spațiul CSI. Avem discuţii și cu cei din Europa, ca tinerii noștri să poată să primească o educație în afara țării, dar, evident, vedem și care sunt posibilităţile ca să-i putem întoarce, să-i motivăm să lucreze aici, în RM. Ați văzut practica aplicată în raport cu cei mai buni studenți care se află peste hotare – câțiva dintre ei au rămas să muncească în Aparatul Președintelui, încercăm să-i  motivăm să facă acest lucru.

Deci, orientările sunt pentru domeniul educațional, sănătate, protecție socială etc., dar, la momentul de față, ne concentrăm pe grădinițe și complexe sportive.

T.: Ce parteneri veţi avea la implementarea acestui proiect: autorităţi locale, organe ale administraţiei publice centrale, parteneri externi?

I.C.: Cu regret, cu administrația publică centrală nu prea găsim limbă comună – asta este straniu pentru că aici chiar nu este loc de politică sau nu știu de ce. Deși încercăm să stabilim un dialog, punți de legătură, posibilităţi de ajutor reciproc, undeva ne reușește, undeva – nu prea. În ceea ce privește administrația publică locală, practic nu am avut până acum probleme. Noi înțelegem că mulți se află în dificultate și, indiferent de factorul politic, ne place sau nu ne place, toată lumea înțelege că obiectele de infrastructură, logistică pentru comunitate sunt necesare și trebuie acceptate în mod normal. Avem ce  reabilita și nu este loc de a ne certa din această perspectivă.

T.: De ce anume s-a decis să se construiască terenuri sportive, dar nu, spre exemplu, obiecte de menire socială?

I.C.: Într-adevăr și obiectele de menire socială sunt foarte importante. S-au construit diferite centre pe parcursul ultimilor ani. Că sunt funcţionale sau mai puțin funcţionale – e altă problemă. Unele au mai multă finanțare, altele – mai puțină, unele activează ca ONG, altele sunt instituții publice. Dar infrastructurii sportive practic nu i s-a acordat deloc atenție. Cred că ar fi bine să mergem în paralel, dar, totodată, accent sporit să punem acum totuși pe ceea ce v-am comunicat. Deși centrele extra-curriculare pentru tineri ar fi foarte binevenite în fiecare localitate, mai ales ținând cont de faptul că avem foarte mulți copii orfani sociali (părinții lor sunt în viață, dar sunt plecaţi peste hotare și ei practic sunt lăsați fără supraveghere). În această situație, aceste centre și echipe multe-disciplinare ar fi binevenite la nivelul fiecărui raion și ar supraveghea fiecare copil de la o vârstă fragedă și până la majorat.

Pe deoparte trebuie de fortificat sistemul educațional, iar pe de altă parte – întărită componenta extra-curriculară, adică să aibă cu ce se ocupa copii după ora 14.00.  Înainte erau tot felul de case de cultură, cluburi sportive, biblioteci, erau activități peste activități, case de creație artistică, tarafe, dansuri, pictură, case de creație tehnică, modelare. Deci, copiii și tinerii, pe lângă faptul că le erau părinții alături, erau și antrenați în tot felul de activități.

Efectul negativ al absenței părinților trebuie diminuat cât mai mult posibil. Respectiv, Dl. Președinte a considerat că ar trebui să intervenim şi să asigurăm acest mod sănătos de viață, care include și activități, şi integrare, şi preocupare de domeniile care le plac copiilor și tinerilor.

Poate o altă etapă ar fi crearea sau extinderea rețelei de centre pentru tineri – vom vedea.

T.: Recent, Preşedintele a anunţat că va facilita atragerea de investiţii pentru lansarea a 100 de afaceri la sate. Aţi putea să ne daţi careva detalii la temă?

I.C.: De fapt, când era Dl. Președinte ministru al Economiei, iar eu eram la ministerul Educației, am dezvoltat un proiect care a funcționat. Mai sunt câteva lucruri care se mai implementează și în prezent. Se numea Programul Național de Abilitare Economică a Tinerilor. Prin granturi și credite acordate afacerilor create de către tineri, în câțiva ani de zile s-au dezvoltat sute de afaceri. Apropo, marea majoritate a acestora sunt viabile, iar aceasta înseamnă că tinerii au capacitate și au interes. Noi ziceam întotdeauna că, dacă toată această asistență financiară externă ar putea fi distribuită în satele RM pentru a crea afaceri, ar fi fost mult mai mare impactul – și economic, şi, ulterior, social, şi pentru dezvoltarea comunităţii, regiuni și chiar la scară națională. Dl. Președinte își propune să intervină şi să faciliteze acordarea suportului la deschiderea afacerilor, în special în mediul rural. Considerăm că va fi un nou proiect de succes, bazându-ne pe experiența pe care am avut-o anterior, remodelând într-un fel sau altul instrumentarul care urmează să-l oferim.

T.: Aţi putea deschide parantezele şi să ne spuneţi ce alte proiecte de acelaşi gen mai are în plan Preşedintele?

I.C.: Sunt preponderent proiecte cu caracter social, economic, în susținerea tinerilor, a tinerii generații. Evident că în vizor sunt și cei defavorizați, care, prin intermediul Fundației Primei Doamne – „Din Suflet”, beneficiază de diferit suport –   de la procurarea de locuințe pentru cei mai nevoiași, pentru familii cu mulți copii până la ajutor pentru tot felul de intervenţii medicale.

Dacă e să ne referim la scara largă, un obiectiv principial ar trebui să fie o nouă abordare la nivel de stat. Noi avem programe elaborate practic pentru fiecare domeniu – e nevoie să schimbăm guvernarea și să punem în aplicare aceste mecanisme. Nu inventăm nimic nou, în RM nu trebuie inventată roata a doua oară. Exemple pozitive sunt foarte multe în regiune, la scara europeană, în statele CSI – trebuie doar să le luăm și să le aplicăm. Suntem o țară mică și nu avem de parcurs km distanță pentru a vedea cum funcționează pe intern lucrurile. Dacă a mers într-o parte, trebuie să le aplicăm şi în altă parte.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce rezultat credeţi că vor da protestele opoziţiei pro-europene?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online