[ X ]
Editorial25 Septembrie 2017 07:00

Călcâiul lui Ahile sau lovitura decisivă pe care Preşedintele Dodon o poate aplica guvernării

În ultimul timp, se scrie şi se discută mult despre posibila introducere a turului doi în circumscripţiile uninominale, chiar dacă reprezentanţii puterii spun că, cel puţin deocamdată, nu au acest subiect pe agenda noii sesiuni parlamentare. Unii spun că astfel guvernarea va aplica o lovitură serioasă socialiştilor (deoarece, în varianta actuală, care prevede un singur tur în circumscripţiile uninominale, socialiştii sunt favoriţi cerţi pentru a obţine cel mai mare număr de mandate în circumscripţii), diminuând serios şansele lor pentru următorul scrutin, alţii cred că astfel puterea va încerca să mai tempereze supărarea opoziţiei pro-europene, care, în repetate rânduri, a acuzat  guvernarea că a creat condiţii optime pentru ca forţele pro-ruse să obţină victoria în următorul scrutin, iar a treia categorie susţin că, introducând turul doi în circumscripţiile uninominale şi diminuând şansele electorale ale PSRM, guvernarea vrea să se „împace” cu europenii, care sunt nemulţumiţi că au fost ignorate recomandările lor privind inoportunitatea modificării sistemului electoral. Aşa sau altfel, dar, vorbind despre cele ce se pot întâmpla în continuare, nimeni nu ia în calcul şi un posibil răspuns al socialiştilor şi al Preşedintelui Dodon, iar aceasta poate veni din direcţia din care guvernarea se aşteaptă cel mai puţin.

Legat de sistemul electoral mixt, guvernarea are o mare problemă, pe care se străduieşte să o camufleze cât de cât, deşi ea oricum reaparare periodic în prim plan – credibilitatea procesului de constituire a circumscripţiilor uninominale. În acest sens a fost creată deja o comisie şi ea a început să lucreze, dar opiniei publice nu a scăpat un detaliu important – activitatea respectivei comisii e boicotată de majoritatea partidelor importante din RM. E vorba de formaţiuni parlamentare ca: Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat, dar şi de formaţiuni extraparlamentare (care lasă să se înţeleagă că nu recunosc activitatea acestei comisii) ca: Partidul Acţiune şi Solidaritate, Platforma Demnitate şi Adevăr, „Partidul Nostru”. La precedenta şedinţă a comisiei, Preşedintele acesteia, Iurie Ciocan, chiar a venit cu un apel către PCRM, PL, PLDM şi PAS să participe la discuţii pe platforma pe care o reprezintă respectiva comisie.

Astfel, s-a creat o situaţie destul de interesantă, când, cu excepţia guvernării şi a PPEM (care tot parte a guvernării e considerat), nimeni, în afară de socialişti, nu manifestă interes faţă de activitatea acestei comisii. Nu este greu să ne dăm seama că, dacă socialiştii ar decide la un moment dat să se retragă din activitatea acestei comisii, credibilitatea ei (care şi aşa e extrem de scăzută) ar deveni practic egală cu zero. La moment, socialiştii nu au nici un interes să se retragă, pentru că ei sunt şi autori, şi promotori ai sistemului electoral mixt. Mai mult ca atât, formula în care au fost adoptate modificările la Codul Electoral le convine de minune. Dar dacă guvernarea va introduce turul doi în circumscripţiile uninominale (lucru care nu poate fi exclus) sau va promova puncte de vedere vizavi de participarea transnistrenilor şi a diasporei la alegeri, care nu vor conveni PSRM, cu siguranţă socialiştii se vor gândi la măsuri de răspuns, una dintre care ar putea fi decredibilizarea activităţii Comisiei responsabile de constituirea circumscripţiilor uninominale.

Deşi la prima vedere problema ar putea să-i pară cuiva minoră, neimportantă, în realitate acesta e un detaliu care poate da peste cap toate jocurile politice ce se fac în jurul sistemului electoral în baza căruia vor avea loc următoarele alegeri parlamentare. E un fel de călcâi al lui Ahile, pe care-l are guvernarea, şi am impresia că socialiştii ştiu acest lucru şi se pregătesc să acţioneze. Dar, vom trăi şi vom vedea…

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce rezultat credeţi că vor da protestele opoziţiei pro-europene?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online