[ X ]
Important24 Septembrie 2017 09:00

TOP-10 provocări ce stau în faţa opoziţiei pro-europene

La startul unui nou sezon politic, TRIBUNA a decis să publice un clasament convenţional al provocărilor ce stau în faţa opoziţiei pro-europene. Acest clasament reprezintă strict opinia membrilor redacţiei noastre.

1). Să găsească o formulă de participare în comun la următoarele alegeri parlamentare

Opoziţia pro-europeană trebuie să înţeleagă că unica sa şansă de a prelua puterea este identificarea unei formule de participare în comun la următoarele alegeri parlamentare. Oricare altă modalitate de participare va însemna cu siguranţă ratarea acestui obiectiv important şi începutul declinului partidelor ce reprezintă în prezent opoziţia pro-europeană.

2). Să găsească modalitatea de a atrage întregul electorat unionist

Electoratul unionist în prezent este evaluat la 20-30% din întregul electorat din RM, dar nu există nici o forţă unionistă în stare să-l consolideze. Opoziţia pro-europeană atrage doar o parte din acest electorat, restul rămânând în derivă. De aceea, identificarea modalităţii de a atrage întregul electorat unionist este o mare provocare pentru partidele respective.

3). Să identifice subiecte de actualitate stringentă pe care să le propună pe agenda politică a ţării

Până la acest moment, opoziţia pro-europeană a mers preponderent pe subiecte impuse pe agenda politică a ţării de guvernare sau de Preşedinţie, adică doar a reacţionat la iniţiativele altora, fără a reuşi să impună propriile subiecte, iar aceasta o face să acţioneze din defensivă. Dacă vrea să treacă în ofensivă, opoziţia pro-europeană trebuie să atragă atenţie acestui aspect important.

4). Să elaboreze o strategie comună pentru referendumul de demitere a Primarului capitalei

Referendumul de demitere a Primarului capitalei va fi şi un test de maturitate politică pentru opoziţia pro-europeană. Dacă nu va avea o strategie comună în raport cu acest referendum, opoziţia pro-europeană se va autoexclude din marele joc politic nu doar pentru Primărie, ci şi, în mare parte, pentru următoarele alegeri parlamentare.

5). Să menţină în continuare partenerii europeni doar de partea sa

Guvernarea din Republica Moldova tot mai des dă impresia că depune eforturi pentru a-şi întoarce susţinerea partenerilor europeni şi a reface relaţiile cu UE, ce au avut de suferit de pe urma ignorării poziţiei europenilor în problema modificării sistemului electoral. Dacă guvernarea va reuşi măcar să creeze iluzia că are în continuare susţinerea UE, aceasta va juca un rol important în următoarele alegeri parlamentare. De aceea, pentru opoziţia pro-europeană e extrem de important să demonstreze că anume ea e miza UE în Moldova.

6). Să reuşească să convingă electoratul că şansa europeană a RM sunt partidele de opoziţie, dar nu guvernarea

Este absolut evident că în următoarele alegeri nu doar opoziţia pro-europeană, ci şi guvernarea va pretinde la voturile electoratului pro-european. De aceea, pentru opoziţia pro-europeană este foarte important să reuşească să convingă electoratul că şansa europeană a RM sunt partidele de opoziţie, dar nu guvernarea.

7). Să convingă electoratul că PD şi PSRM se află în alianţă nedeclarată

Dacă va reuşi să convingă electoratul de acest lucru, opoziţia pro-europeană va crea un fel de lume politică bipolară, la un pol situându-se tot ce înseamnă putere centrală în RM, iar la celălalt – ea. Aceasta ar juca un rol extrem de important în următoarele alegeri parlamentare.

8). Să scoată la „apă curată” partidele pretins europene

Opoziţia pro-europeană nu trebuie să subestimeze micile partide care, de asemenea, se declară pro-europene, dar, în realitate, fac cu totul alte jocuri. Aceste partide vor induce o derută oarecare în rândurile electoratului, ceea ce va afecta şansele adevăratei opoziţii pro-europene.

9). Să reuşească să mobilizeze diaspora pro-europeană

Chiar dacă opoziţia pro-europeană are o poziţie destul de bună în preferinţele cetăţenilor din diasporă, se impun noi măsuri pentru mobilizarea acesteia înainte şi în timpul campaniei electorale a următoarelor alegeri parlamentare. Aceasta ar spori considerabil şansele opoziţiei pro-europene.

10). Să convingă societatea din RM că următoarele alegeri parlamentare pot aduce o schimbare

O parte importantă a societăţii moldoveneşti e sceptică că următoarele alegeri parlamentare pot aduce careva schimbări importante de aceea şi manifestă un interes redus faţă de preconizatul scrutin. Dacă opoziţia pro-europeană ar reuşi să convingă societatea din RM că următoarele alegeri parlamentare pot aduce o schimbare, cu siguranţă şi atitudinea cetăţenilor faţă de preconizatul scrutin ar fi alta, dar şi şansele opoziţiei pro-europene – mai mari.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online