[ X ]
Important17 Septembrie 2017 09:00

TOP-10 evenimente care au marcat relaţiile Moldovei cu UE

Deoarece relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană traversează o perioadă deloc uşoară, TRIBUNA a decis să elaboreze un clasament convenţional al evenimentelor ce au marcat relaţiile moldo-comunitare în speranţa că acesta ar putea ajuta la conştientizarea efortului depus până acum în direcţia respectivă, a realizărilor înregistrate şi a necesităţii menţinerii unor bune relaţii în continuare.

1). Lansarea oficială a relaţiilor moldo-comunitare

Relaţiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană au fost lansate formal odată cu semnarea, la 28 noiembrie 1994, a Acordului de Cooperare și Parteneriat, care a intrat în vigoare la 1 iulie 1998. Acest aranjament a asigurat baza colaborării RM cu UE în domeniul politic, comercial, economic, juridic, cultural-științific.

2). Includerea RM în Politica Europeană de Vecinătate a UE

În mai 2004, Republica Moldova a fost inclusă în Politica Europeană de Vecinătate a UE. Totodată, Planul de Acţiuni RM-UE a fost semnat la 22 februarie 2005.

3). Instituirea Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova

Pe 6 octombrie 2005, a fost instiuită Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova pentru a facilita mai mult relațiile moldo-comunitare. Delegaţia activează în RM deja de peste 12 ani, având în rol deosebit în dezvoltarea relaţiilor moldo-comunitare.

4). Acceptarea RM în Procesul de Cooperare în Europa Sud Est

La 4 mai 2006, RM a fost acceptată în calitate de membru cu drepturi depline în cadrul Procesului de Cooperare în Europa Sud Est, ceea ce a confirmat încă o dată apartenenţa RM la spațiul Sud-Est European și a deschis noi perspective în relaţiile între RM şi UE.

5). Lansarea Parteneriatului de Mobilitate RM-UE

În iunie 2008 a fost lansat Parteneriatul de Mobilitate RM-UE, care a dat un impuls semnificativ dezvoltării relaţiilor moldo-comunitare.

6). Aderarea RM la Comunitatea Energetică Europeană

La 1 ianuarie 2010, Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Comunității Energetice Europene. Astfel a fost făcut cel mai important pas de până acum în colaborarea  moldo-comunitară în acest domeniu important.

7). Lansarea GAERM

Tot în ianuarie 2010, a fost lansat Grupul pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), la inițiativa României și Franței, pentru promovarea intereselor și vizibilității Republicii Moldova pe agenda europeană.

8). Lansarea negocierilor şi semnarea ulterioară a Acordului de Asociere RM-UE

În ianuarie 2010, au fost lansate oficial negocierile pe marginea Acordului de Asociere RM-UE. În cadrul celui de-al III-lea Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, care a avut loc pe 28 și 29 noiembrie 2013, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere, care prevede inclusiv Zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător (ZLSAC). Pe 1 septembrie 2014, cei 28 de miniștri de externe ai Uniunii Europene au consemnat intrarea în vigoare a Acordului de Asociere RM-UE.

9). Lansarea negocierilor şi semnarea ulterioară a Acordului de liberalizare a vizelor

La 15 iunie 2010 a fost lansat Dialogul RM-UE în domeniul liberalizării vizelor. Pe data de 24 ianuarie 2011, Republica Moldova a primit Planul de acțiuni privind liberalizarea vizelor. La cel de-al III-lea Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, care a avut loc pe 28 și 29 noiembrie 2013, Republica Moldova a semnat Acordul de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeană. Pe 27 februarie 2014 Parlamentul European a votat (460 din 510 eurodeputați au fost pentru) în plenul reunit regulamentul care permitea eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul Uniunii Europene pentru cetățenii Republicii Moldova. Votul Parlamentului a fost confirmat de către Consiliului Uniunii Europene pe 14 martie 2014, iar pe 28 aprilie 2014 decizia de ridicare a vizelor a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi a intrat în vigoare.

10). Semnarea Acordului privind aderarea RM la SAC al UE

Pe 26 iunie 2012 a fost semnat Acordul privind aderarea Republicii Moldova la Spațiul Aerian Comun cu Uniunea Europeană, ceea ce a permis liberalizarea ulterioară a pieţei avia din RM.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online