[ X ]
Important17 Septembrie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Vlad Plahotniuc, Preşedintele Partidului Democrat din Moldova

Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi personal, liderul formaţiunii, Vlad Plahotniuc au început în forţă noul sezon politic, lucru care s-a văzut clar în această săptămână.

Astfel, în această săptămână Vlad Plahotniuc a făcut mai multe anunţuri importante, printre care: PDM a cerut specialiștilor și juriștilor să vină cu soluții legale pentru ca plecarea militarilor în diferite misiuni, aplicații și exerciții militare, împreună cu partenerii externi, să nu mai depindă de instituția prezidențială; PDM va propune modificarea Constituţiei ca integrarea europeană să fie stabilită prioritate naţională; PDM va cere organizarea unei şedinţe speciale a Parlamentului pentru revotarea unor legi respinse de şeful statului etc. De asemenea, Vlad Plahotniuc l-a prezentat pe Eugen Sturza în calitate de candidat la funcţia de ministru al Apărării, iar acest subiect, inclusiv ping-pong-ul dintre guvernare şi instituţia prezidenţială la această temă, au marcat întreaga săptămână politică.

Există tot temeiul să presupunem că anunţurile făcute de Vlad Plahotniuc în această săptămână vor da nu doar tonul evenimentelor politice în perioada imediat următoare, ci şi vor marca, în mare parte, întregul sezon politic.

TRIBUNA precizează: Vlad Plahotniuc s-a născut pe data de 1 ianuarie 1966. A absolvit şcoala medie din satul Grozești, raionul Nisporeni în 1983. În  2001 – Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea Tehnologia Industriei Alimentare, iar în 2002 a obţinut titlul MBA, de asemenea, la Universitatea Tehnică din Moldova. În 2006 a absolvit Universitatea de Studii Europene din Moldova, devenind licenţiat în drept, profilul jurisprudenţă. În cariera sa profesională a activat în calitate de: specialist, Centrul pentru prevenirea şi reabilitarea victimelor minore „Minor”, afiliat Primăriei mun. Chişinău (1991-1993); specialist implicat în diverse activităţi în domeniul de marketing şi publicitate (1993-1998); Director Comercial „Petrom Moldova” SA (aprilie 2001 – iulie 2001); Director General „Petrom Moldova” SA (2001-2010); vicepreşedinte al „Petrom Moldova” S.A. (ianuarie 2010 – ianuarie 2011); vicepreşedinte al Consiliului de Administrare a Băncii Comerciale BC Victoriabank (aprilie 2005 – mai 2006); Preşedinte al Consiliului de Administrare a Băncii Comerciale BC Victoriabank (mai 2006 – ianuarie 2011); din noiembrie 2010 până în iulie 2015 (cu o mică pauză în 2014 când a renunţat la mandat) a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În decembrie 2010 a devenit vicepreşedinte al PDM (ulterior, prim-vicepreşedinte al PDM). Tot în decembrie 2010 a fost ales prim-vicepreşedinte al Parlamentului RM, funcţie pe care a ocupat-o până în ianuarie 2013. În decembrie 2016, a fost ales Preşedinte al PDM. Printre funcţiile onorifice deţinute de Vlad Plahotniuc se numără cea de Preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Republica Moldova şi cea de Fondator al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Republicii Moldova „Edelweiss”.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online