[ X ]
Important13 Septembrie 2017 14:00

Membru CEC despre referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă: „Situația nu este una deloc simplă”

Chiar dacă Consiliul Municipal a fixat data desfăşurării referendumului de demitere a Primarului capitalei pe 19 noiembrie 2017, totuşi, într-un final mingea va ajunge în terenul Comisiei Electorale Centrale, care va trebui să decidă soarta referendumului inițiat de socialiști, a declarat pentru Europa Liberă Andrei Volentir, membru al CEC.

„Decizia nu este una definitivă cu efecte directe, în cazul dat nu Consiliul municipal organizează alegerile, dar CEC, care este investită cu competențele legale pentru organizarea unui scrutin, în cazul dat a referendumului pentru revocarea primarului. Cu alte cuvinte, decizia de astăzi a CMC va fi în mod procedural transmisă CEC-ului, care se va expune pe marginea ei, adoptând o hotărâre prin care se stabilește data definitivă la care va avea loc scrutinul. Dacă în procesul de verificare prealabilă a acestui set de documente, CEC va ajunge la concluzia că nu poate fi organizat scrutinul din motiv că este încălcată procedura sau din motivul că data nu este potrivită pentru desfășurarea acestui scrutin, sau există alte interdicții legale etc., atunci CEC va bloca această procedură și nu va stabili data referendumului. Fără hotărârea CEC, decizia de astăzi a consiliului nu poate produce efecte juridice directe”, a declarat el.

Andrei Volentir a sugerat că decizia Consiliului municipal Chişinău „este doar una de propunere sau de solicitare a unui referendum”, iar decizia finală va fi luată de Comisia Electorală Centrală, cu votul majoritar al celor nouă membri. „Părerile s-ar putea să fie împărțite la acest subiect”, a declarat el.

Andrei Volentir a anticipat că „situația nu este una deloc simplă”, mai ales în contextul în care Legea privind administraţia publică locală spune că „organizarea de noi alegeri pentru funcţia de primar nu se admite pe întreaga durată a suspendării (n.r. primarului)”, iar situația la care s-a ajuns este o premieră inclusiv pentru CEC.

Cristina Pendea

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online