[ X ]
Exclusiv13 Septembrie 2017 09:00

(ACUM UN AN) Vizita lui Péter Szijjártó

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întîmplat pe 13 septembrie 2016.

Decizii importante ale CEC

Comisia Electorală Centrală a aprobat mai multe decizii importante ce vizau alegerile prezidențiale: a stabilit că, pentru fiecare concurent electoral la alegerile prezidențiale, să fie un număr de 585 de persoane de încredere repartizate în fiecare circumscripție electorală; a decis ca plafonul mijloacelor financiare ce puteau fi transferate pe contul electoral al concurentului să fie de 65 797 538, 85 lei; a decis stabilirea cuantumului de 30 mii lei al creditului fără dobîndă acordat concurenților electorali la alegerile prezidențiale etc.

Întrevederea lui Pavel Filip cu reprezentanții băncii Rothschild

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu reprezentanții băncii Rothschild, Arielle Malard de Rothschild şi Pierre Cailleteau. Premierul a salutat prezenţa la Chişinău a unuia dintre cele mai puternice grupuri financiare din lume. În cadrul discuţiei s-au examinat oportunităţile de colaborare între autorităţile Republicii Moldova şi compania Rothschild.

Vizita lui Péter Szijjártó

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova. El a avut întrevederi cu Preşedintele Nicolae Timofti, Speakerul Andrian Candu şi Premierul Pavel Filip, iar împreună cu omologul său moldovean, Andrei Galbur a susţinut o conferinţă de presă.

Conferinţă dedicată celor doi ani de la intrarea în vigoare a DCFTA

Ministerul Economiei şi Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova au organizat o conferință dedicată celor doi ani de la intrarea în vigoare a Acordului de constituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. În cadrul conferinţei, s-a remarcat nivelul satisfăcător de implementare a DCFTA.

Protest şi şedinţa CMC pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă

În dimineaţa zilei, consilierii municipal din partea PPEM au organizat un flashmob în faţa Primăriei, îndemnînd cetăţenii să opteze pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcţia de Primar al capitalei. Ulterior, Consiliul Municipal Chişinău a organizat o şedinţă specială în această problemă, dar nu a reuşit să adune numărul necesar de voturi pentru a demara referendumul respectiv. Liberalii din CMC nu s-au prezentat la şedinţă şi au calificat aceste acţiuni drept un show.

Cererea avocaţilor lui Veaceslav Platon – respinsă

Magistrații Judecătoriei Buiucani au respins cererea, depusă de avocații ex-deputatului Veaceslav Platon, de recuzare a judecătorului de instrucție, Ghenadie Pavliuc. De asemenea, avocatul ex-deputatului, Ion Vîzdoagă a anunțat că joi, 15 septembrie, va fi examinată cererea apărării privind eliberarea lui Veaceslav Platon.

Liderii PPDA au acţionat CEC în judecată

Liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), Andrei Năstase, și președintele grupului de inițiativă în susținerea acestuia la prezidențiale, Alexandru Slusari, au depus la Curtea de Apel Chișinău o cerere de chemare în judecată a Comisiei Electorale Centrale, în calitate de pîrîtă, și pe numele lui Marian Lupu, candidatul PDM, în calitate de intervenient accesoriu. Motivul – încălcările admise la înregistrarea lui Marian Lupu în cursa electorală.

Protestul PN

Membrii și simpatizanții „Partidului Nostru” (PN) au protesta împotriva intențiilor de a majora tarifele la căldură și energia electrică. Protestul a avut loc în fața sediului Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE).

Instruire la CEC

Peste 2000 de funcționari electorali, reprezentanți ai societății civile și ai partidelor politice, au fost instruiți de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) pentru alegerile prezidențiale.

Înregistrarea lui Mihai Ghimpu

Președintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a fost înregistrat în calitate de concurent electoral la alegerile prezidențiale din 30 octombrie curent. O hotărîre în acest sens a fost aprobată în ședința ordinară a CEC.

Liliana Palihovici – la un important atelier de lucru

Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici a participat la un atelier de lucru privind mecanismul de desemnare procentuală. Evenimentul a fost organizat în cadrul programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Iniţiativa lui Valeriu Ghileţchi

Candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a înregistrat, cu titlu de inițiativă legislativă, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului Electoral, care prevedea că, în alegerile prezidenţiale, studenţii vor putea vota după aceeaşi procedură ca şi în alegerile parlamentare.

Preşedintele Timofti – la AŞM

Preşedintele Nicolae Timofti a participat la Academia de Ştiinţe a Moldovei lansarea cărţii Omar Khayyam, CATRENE (Rubayyat). Evenimentul a fost organizat de AŞM împreună cu Congresul Azerilor din Republica Moldova.

Proiect al organizaţiei de femei a PDM

Organizaţia de femei din cadrul Partidului Democrat a lansat „Academia Familiei Tinere” – un proiect care presupunea acordarea asistenţei psihologice şi ajutor în pregătirea profesională a tinerilor care şi-au întemeiat o familie. Evenimentul a avut loc la Bălţi şi a adunat peste 60 de familii din nouă raioane din nordul ţării.

Andrei Năstase – la Bucureşti

Președintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a întreprins o vizită la București, în cadrul căreia a avut mai multe întîlniri cu senatori și deputați români, dar și cu membri ai societății civile.

Întrevederea deputaţilor PLDM cu delegaţia CV

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova Tudor Deliu, Vadim Pistrinciuc, Maria Ciobanu, Iurie Ţap şi Grigore Cobzac au avut o întrevedere cu Președintele Subcomisiei pentru protecția minorităților, Jan Velaers şi vicepreședintele Subcomisiei pentru drepturi fundamentale, Nicos Alivizatos. În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte care vizau proiectul de lege cu privire la statutul etnocultural al raionului Taraclia, dar şi protecția minorităților naționale în Republica Moldova.

Sursa: Almanahul Politic al Republicii Moldova – 2016

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online