[ X ]
Editorial12 Septembrie 2017 07:00

Trei indicii clare că guvernarea şi Preşedinţia se pregătesc de un război politic în toată legea

Chiar dacă se spune că lupta politică dintre guvernare, pe de o parte, şi Preşedinţie, pe de altă parte, până acum a fost în mare parte mimată, în ultima perioadă au apărut mai multe indicii care vorbesc despre faptul că cele două tabere se pregătesc de un război politic în toată legea. La trei astfel de indicii mă voi referi în rândurile de mai jos.

Primul indiciu. Există tot mai multe confirmări indirecte ale faptului că majoritatea parlamentară va modifica din nou legislaţia electorală în această toamnă, introducând turul doi pentru alegerile în circumscripţiile uninominale. Astfel, socialiştilor li se va aplica o lovitură serioasă, or, dacă până acum, erau consideraţi favoriţi pentru a obţine majoritatea mandatelor puse la bătaie în circumscripţiile uninominale, acum şansele lor vor scădea considerabil. De facto, pe această cale socialiştii vor fi lipsiţi şi de orice şansă de a obţine majoritatea parlamentară de sine stătător la următoarele alegeri, postură pe care le-o garantau unele sondaje de opinie realizate până acum. Nu cred că cineva va mai putea să afirme că e vorba din nou de un joc între Preşedintele Igor Dodon şi putere. Cine ar accepta un joc care l-ar lipsi practic de orice şansă de a prelua puterea? Mai mult ca atât, cel mai probabil, va urma o replică pe măsură a şefului statului şi a socialiştilor. Iar aceasta va însemna nimic altceva decât război politic în adevăratul sens al cuvântului.

Al doilea indiciu. Din tabăra guvernării se transmit unele mesaje destul de clare că, în lumina recentului raport al Alianţei pentru Securitatea Democraţiei din cadrul German Marshall Fund  (care vorbeşte despre implicarea Rusiei în procesele electorale din 27 de state, inclusiv din Republica Moldova), ar putea fi anulate rezultate alegerilor prezidenţiale din 2016 în urma cărora Igor Dodon a devenit Preşedinte. Nu cred că e vorba de un joc politic, deoarece e imposibil ca Preşedintele şi socialiştii să accepte înlăturarea lui Igor Dodon de la Preşedinţie numai pentru că aceasta convine cuiva. Probabil, vor urma acţiuni de răspuns din partea şefului statului, iar aceasta iarăşi va însemna război politic în adevăratul sens al cuvântului.

Al treilea indiciu. Formatorii de opinie apropiaţi guvernării tot mai des vorbesc despre procedura de impeachment ce ar putea fi pornită în raport cu şeful statului ca urmare a poziţionării sale în problemele ce ţin de participarea reprezentanţilor Armatei Naţionale la unele aplicaţii militare, în raport cu ultimele evenimente legate de relaţiile moldo-ruse, în raport cu ultimele evenimente legate de Transnistria etc. Nu cred că şeful statului şi socialiştii vor sta cu mâinile în sân şi vor privi cum guvernarea dărâmă tot ce înseamnă realizările lor de până acum şi orice perspectivă de viitor. Orice joc politic are o limită, iar aici se pare că toate limitele posibile ar fi depăşite. Deci, concluzia e aceeaşi – război politic în adevăratul sens al cuvântului.

Şi, pe final, un argument: puterea actuală niciodată nu a avut parteneriate politice de durată, iar fiecare dintre parteneri la un moment dat a fost „sugrumat”. Aşa s-a întâmplat cu PLDM, aşa s-a întâmplat cu PL. Chiar dacă e să admitem că până acum guvernarea, pe de o parte, şi socialiştii şi Preşedintele Igor Dodon, pe de altă parte, au avut careva înţelegeri, probabil, a venit timpul când puterea, aşa cum ne-a obişnuit deja, îşi transformă aliatul în duşman şi face tot posibilul pentru a-l nimici. Numai că Igor Dodon şi socialiştii sunt cu mult mai puternici decât era PLDM şi PL. De aceea, urmează încă să vedem cu ce se va termina acest nou război politic, indiciile căruia devin tot mai clare.

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online