[ X ]
Exclusiv11 Septembrie 2017 06:30

Relaţiile moldo-ruse în zece secvenţe

În cadrul unui clasament convenţional, TRIBUNA a scos în evidenţă zece evenimente ce au marcat relaţiile moldo-ruse de-a lungul anilor de independenţă.

Primul în top figurează semnarea acordului de încetare a focului la Nistru. „Acordul de încetare a focului la Nistru a fost semnat de preşedinţii Boris Elţîn şi Mircea Snegur la 21 iulie 1992. Prin acest acord s-a pus capăt luptelor sângeroase în războiul care începuse la 2 martie 1992”, notează sursa.

Al doilea este Memorandumul Primakov. „Memorandumul a fost semnat la Moscova la 8 mai 1997, de către președintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, liderul transnistrean, Igor Smirnov, cu medierea F. Ruse, Ucrainei și a lui Niels Helveg Petersen, reprezentat al OSCE. Acest Memorandum prevedea că relațiile dintre Republica Moldova și Transnistria vor fi dezvoltate în cadrul unui stat comun, în interiorul granițelor fostei RSS Moldovenești. Acest document a fost numit astfel, deoarece a fost propus de ex-Premierul rus, Evgheni Primakov”, se menţionează în materialul citat.

A treilea este decizia Summit-ului OSCE de la Istanbul. „Summit-ul OSCE de la Istanbul a avut loc în perioada 18-19 noiembrie 1999. La final, a fost adoptată o rezoluţie care prevedea retragerea trupelor şi armamentului rusesc din Transnistria în anii imediat următori”, mai notează sursa.

Notă: Varianta integrală a clasamentului poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online