[ X ]
Important10 Septembrie 2017 09:00

TOP-10 evenimente care au marcat relaţiile moldo-ruse

Deoarece relaţiile moldo-ruse traversează o perioadă destul de tensionată, TRIBUNA a decis să realizeze un clasament convenţional al evenimentelor ce au marcat relaţiile moldo-ruse de-a lungul anilor de independenţă.

1). Semnarea acordului de încetare a focului la Nistru

Acordul de încetare a focului la Nistru a fost semnat de preşedinţii Boris Elţîn şi Mircea Snegur la 21 iulie 1992. Prin acest acord s-a pus capăt luptelor sângeroase în războiul care începuse la 2 martie 1992.

2). Memorandumul Primakov

Memorandumul a fost semnat la Moscova la 8 mai 1997, de către președintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, liderul transnistrean, Igor Smirnov, cu medierea F. Ruse, Ucrainei și a lui Niels Helveg Petersen, reprezentat al OSCE. Acest Memorandum prevedea că relațiile dintre Republica Moldova și Transnistria vor fi dezvoltate în cadrul unui stat comun, în interiorul granițelor fostei RSS Moldovenești. Acest document a fost numit astfel, deoarece a fost propus de ex-Premierul rus, Evgheni Primakov.

3). Decizia Summit-ului OSCE de la Istanbul

Summit-ul OSCE de la Istanbul a avut loc în perioada 18-19 noiembrie 1999. La final, a fost adoptată o rezoluţie care prevedea retragerea trupelor şi armamentului rusesc din Transnistria în anii imediat următori.

4). Tratatul de prietenie moldo-rus

Tratatul de prietenie dintre Moldova şi Rusia a fost semnat pe 19 noiembrie 2001, devenind documentul juridic internaţional fundamental al relaţiilor dintre cele două ţări. În 2011 acest Tratat a fost prelungit pentru încă zece ani.

5). Memorandumul Kozak

„Memorandumul Kozak”, denumit după numele inițiatorului său, Dmitri Kozak, a fost o propunere a Rusiei din 2003, ce viza o soluționare definitivă a conflictului transnistrean prin constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric. Acesta mai prevedea staționarea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei pentru încă 20 de ani (până în 2023).

6). Decizia CEDO în dosarul Ilaşcu

La data de 8 iulie 2004, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis decizia sa în dosarul Ilaşcu şi alţii contra Moldovei, în care Federaţia Rusă era recunoscută ca stat ce a inspirat şi a susţinut de-a lungul anilor regimul separatist din stânga Nistrului.

7). Embargourile la importul de produse moldoveneşti

Începând cu anul 2006, pe fonul înrăutăţirii evidente a relaţiilor moldo-ruse, Moscova a instituit în repetate rânduri embargouri la importul de produse moldoveneşti, în special la vinuri, ceea ce a afectat la modul serios schimburile comerciale dintre ţări.

8). Declararea zilei de 28 iunie drept Zi a ocupaţiei sovietice

Printr-un decret semnat de Preşedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu la data de din  24 iunie 2010, 28 iunie 1940 a fost declarată Zi a ocupaţiei sovietice. Ulterior, în PMAN a fost instalată şi o piatră comemorativă cu ocazia acestei zile. Aceasta a trezit nemulţumirea Moscovei.

9). Expulzarea a cinci diplomaţi ruşi şi declararea lui Dmitri Rogozin persona non-grata în Moldova

Pe fonul unei noi tensionări a relaţiilor moldo-ruse, în vara anului curent, cinci diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din Moldova, iar vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, reprezentant special al Preşedintelui Rusiei pentru problema transnistreană, a fost declarat persona non-grata în Moldova.

10). Adresarea Moldovei către ONU în problema trupelor ruse din Transnistria

În august 2017, Moldova a solicitat ONU să includă pe ordinea de zi a Asambleii Generale a acestei organizaţii discutarea chestiunii privind necesitatea retragerii trupelor ruse din Transnistria. În replică, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov a declarat că cei ce au influenţat autorităţile RM să vină cu această solicitare către ONU doresc un război în regiune.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online