[ X ]
Important10 Septembrie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Wolf Dietrich Heim, Reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană

În această săptămână, Wolf Dietrich Heim a efectuat a cincea sa vizită în Moldova în calitate de Reprezentant special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană.

În decurs de trei zile, el a avut o agendă destul de încărcată, care a presupus inclusiv întrevederi cu reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului în procesul de reglementare a problemei transnistrene, Gheorghe Bălan şi Vitali Ignatiev, dar şi a susţinut o conferinţă de presă.

Wolf Dietrich Heim şi-a exprimat satisfacţia pentru că a văzut un angajament nou în ceea ce privește mai multe nivele de negocieri, iar pe câteva subiecte – şi „voință politică aplicată”. Oficialul a spus că progrese s-au făcut îndeosebi în domeniile transportului, telecomunicațiilor și educației.

De asemenea,  el a comunicat că  şedinţa reuniunii permanente în formatul „5+2” ar putea avea loc în luna octombrie, iar următoarea întâlnire – în noiembrie. Wolf Dietrich Heim a reiterat poziţia preşedinţiei OSCE privind necesitatea creării din timp a condiţiilor favorabile pentru organizarea întâlnirii în formatul „5+2”.

Vizita lui Wolf Dietrich Heim a fost cu atât mai importantă, cu cât a avut loc pe fondalul unei răciri evidente a relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol, dar şi a relaţiilor modo-ruse, ceea ce are un impact anume şi asupra soluţionării problemei transnistrene.

TRIBUNA precizează: Ambasadorul Wolf Dietrich Heim a preluat funcția de Reprezentant special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, conducând eforturile de mediere ale OSCE în timpul negocierilor privind conflictul transnistrean, la 1 ianuarie 2017. Anterior a ocupat funcția de Ambasador al Austriei în Ucraina (2010-2015) și a fost inspector general adjunct și inspector general interimar la Ministerul de Externe, revizuind numeroasele ambasade ale Austriei în calitate de șef al echipei de inspecție (2006-2010). Ambasadorul Heim a deținut mai multe funcții diplomatice, printre care adjunct al Ambasadei Austriei în Finlanda (2001-2003) și secretar executiv adjunct al Președinției austriece a Consiliului Uniunii Europene în 2006. Diplomatul deține o diplomă de masterat în comerț de la Universitatea de Economie și Afaceri din Viena, este master CEMS în management internațional și este absolvent al École nationale d’administration. După ce a absolvit studiile, în anul 1994, a lucrat în cadrul Ministerului Federal al Austriei pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe. În cariera sa timpurie, a fost comandant al unei Unități Mobile de Observatori pentru Forța de Menținere a Păcii a Organizației Națiunilor Unite în Cipru.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online