[ X ]
Important9 Septembrie 2017 10:00

(INTERVIU) Elena Panuş: Răbdarea cetăţenilor Moldovei este pe punctul de clocotire şi protestele anti-regim sunt inevitabile

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreședintele „Partidului Nostru” (PN), Elena Panuş a vorbit despre prioritățile partidului pentru noul sezon politic, dacă va participa PN la protestul din data de 17 septembrie împotriva sistemului mixt, ce crede despre ideea că în circumscripţii ar trebui introdus turul doi de alegeri, când PN va începe propriu-zis pregătirea către următoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dna Panuş, care vor fi priorităţile „Partidului Nostru” în noul sezon politic?

E.P.: Noţiunea de „sezon”, cred eu, e mai potrivită pentru „sezonul estival”, sau „sezonul cireşilor” – politica nu ar trebui să fie sezonieră. Dar, spre regret, politicul moldav practică să  vină la cetăţean doar când vrea să „culeagă” voturi, în „sezonul” alegerilor.

„Partidul Nostru”  îşi respectă adepţii şi simpatizanţii şi nu împarte activitatea sa pe sezoane. Suntem în permanente activităţi de realizare a scopurilor statutare şi programatice. Discutăm cu oamenii, ne implicăm, alături de aleşii locali ai PN, în soluţionarea problemelor cetăţenilor. Organizaţiile teritoriale se pregătesc pentru conferinţele anuale de dare de seamă, într-un cuvânt – activităţi cotidiene ale unui partid politic.

T.: PN va participa la protestul din data de 17 septembrie împotriva sistemului mixt?

E.P.: Preşedintele partidului, Renato Usatîi, a declarat de numeroase ori că „Partidul Nostru” va susţine orice protest împotriva fărădelegilor  sistemului  lui Plahotniuc or, introducerea sistemului electoral mixt este o crimă uneltită de Plahotniuc şi Dodon, care are scopul menţinerii la putere cu orice preţ.

T.: Ce şanse sunt ca puterea să renunţe la sistemul mixt?

E.P.: Într-un stat capturat, cu procuratura, poliţia, judecătoriile, practic toate instituţiile statului subjugate de un oligarh şi utilizate ca bâtă împotriva propriului popor şi opoziţiei, nu putem aştepta să se recunoască comiterea unei ilegalităţi. Am fost cu toţi martorii ignorării recomandărilor Comisiei de la Veneţia, cererilor şi protestelor societăţii civile şi opoziţiei. Actuala guvernare acţionează după principiul „Scopul scuză mijloacele” şi mixtul este ultimul mecanism de a se menţine la putere şi de a jefui încă cel puţin 4 ani bugetul statului şi banii din granturi şi credite venite din exterior.

T.: Dacă nimic nu se va schimba şi la următoarele alegeri vom avea sistem mixt, câţi deputaţi din 51 credeţi că e real să obţină PN în circumscripţiile uninominale?

E.P.: Plahotniuc cu Dodon deja au decis că alegerile vor fi în baza sistemului electoral mixt şi loc pentru „dacă” nu a mai rămas. Partidul nu ghiceşte în bobi ca să facem azi preziceri, urmează să convocăm Consiliul Naţional sau, posibil,  Congresul la care să se decidă poziţia faţă de aceste alegeri.

T.: Ce părere aveţi despre ideea că în circumscripţii ar trebui introdus turul doi de alegeri?

E.P.: Se pare că discuţiile despre turul doi sunt asul din mâneca lui Plahotniuc. Socialiştii lui Igor Dodon, deja visau mandatul din primul tur, şi,… hop!!! coordonatorul  a decis să le taie din pofte. Alegerile din UTAG au demonstrat cu prisosinţă că turul doi este cartea pe care o joacă Plahotniuc aşa cum vrea dânsul şi exclusiv în interes personal.

T.: Ce evenimente credeţi că vor marca noul sezon politic?

E.P.: Răbdarea cetăţenilor Moldovei este pe punctul de clocotire şi protestele anti-regim sunt inevitabile. Oamenii nu au cu ce plăti facturile şi cumpăra pâine, pe furiş se închid spitale, şcoli, oamenii mor snopiţi în bătăi prin puşcării, autorii şi beneficiarii furtului miliardului stau bine mersi la cald acasă, disperarea şi dezamăgirea sunt unicele sentimente trăite de moldoveni. Se pare că acesta este ultimul „sezon” politic pentru gaşca de la guvernare.

T.: Când PN va începe propriu-zis pregătirea către următoarele alegeri parlamentare?

E.P.: PN începe pregătirea pentru următoarele alegeri, a doua zi după alegerile precedente.

T.: Admiteţi ideea boicotării alegerilor parlamentare următoare, aşa cum unele partide lasă să se înţeleagă că ar putea proceda?

E.P.: Renato Usatîi a lansat în acest context un apel către toate partidele de opoziţie ca să se facă front comun. Deocamdată nici unul dintre liderii opoziţiei nu s-a pronunţat vizavi de această iniţiativă. Vedem între timp dacă vor răspunde sau nu, însă, deja se observă acţiuni de campanie electorală, inclusiv şi la opoziţie.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online