[ X ]
Important7 Septembrie 2017 10:28

(DOC) Preşedintele Fundaţiei Humboldt a expediat o scrisoare Parlamentului şi Guvernului RM. Vezi despre ce este vorba!

Helmut Schwarz, Președintele Fundației Humboldt (Bonn, Germania) a expediat o scrisoare Parlamentului şi Guvernului RM în care se referă la reforma ştiinţei în Moldova, în special la situaţia creată în jurul Academiei de Ştiinţe. Mai jos publicăm integral această scrisoare.

Pentru: Parlamentul Republicii Moldova,
Guvernul Republicii Moldova

Mult stimați Colegi,

Știința joacă un rol crucial în dezvoltarea civilizației, fiind o bază pentru realizările tehnologice și inovaționale ale societății moderne.

Germania a evitat criza economică globală în 2008 doar prin intermediul majorării bugetului pentru știință și inovare de la 1 % la 3, 5 % din PIB. În contradicție cu abordarea aprobată de întreaga lume, în Moldova, în ultimii ani, se reduce în mod sistematic sprijinul financiar alocat comunității științifice – acesta fiind micșorat de la 0,8 % în 2010 pînă la 0,34 % din PIB, în 2016!

Acum am obținut și informații că guvernul moldovean a pregătit o decizie oficială de a prelua toate institutele de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu transmiterea ulterioară a acestora Ministerului Educației. Se pare că ar fi în realitate o lichidare a Academiei de Științe a Moldovei. Sunt Membru de onoare a Academiei de Științe a Moldovei din 2013 și Președinte al Fundației Humboldt, care are o istorie de 25 de ani de colaborare intensă și fructuoasă cu oamenii de știință și Academia de Știință a Moldovei.

Propun Guvernului Republicii Moldova efectuarea unei analize a posibililor rezultate catastrofale a acestei decizii și păstrarea Academiei de Științe a Moldovei, ca o organizație științifică recunoscută la nivel internațional cu institutele de cercetare în subordinea acesteia.

Cu deosebit respect,
Membru de onoare a Academiei de Științe a Moldovei,
Prof. Dr. Helmut SCHWARZ,
Președinte Fundației Humboldt,
Bonn, Germania,

28.08.2017.

Sondaj

  • Cine ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...