[ X ]
Editorial7 Septembrie 2017 07:00

Celălalt Renato Usatîi

Astăzi, voi continua seria de materiale despre politicienii din Moldova, în cadrul cărora încerc să scot în evidenţă calităţi mai puţin cunoscute ale acestora şi pe care eu le-am „desluşit” în timpul discuţiilor şi întrevederilor cu ei. De data aceasta voi expune unele impresii despre liderul PN, primarul de Bălţi, Renato Usatâi. La definitivarea „portretului” său m-a ajutat şi discuţia telefonică avută ieri cu el (Renato Usatâi este peste hotarele RM – n.a.), în cadrul căreia i-am prezentat prima enciclopedie politică a RM şi planurile echipei mele privind viitoarele volume ale acestei enciclopedii.

Prima concluzie. Chiar dacă e departe de ţară, Renato Usatîi e „conectat” la realităţile din Moldova. Ştie foarte bine ce se întâmplă aici, e documentat până în cele mai mici detalii despre „dedesubturile” tuturor proceselor politice, îşi ţine echipa „în formă”, ghidându-i acţiunile astfel încât să se poziţioneze corect în politica moldovenească.

A doua concluzie. Renato Usatîi e decis să meargă până la capăt în lupta politică pe care a început-o acum câţiva ani şi e sigur că va reuşi în ceea ce şi-a propus. În continuare consideră că cel mai mare rău pentru Republica Moldova e actuala guvernare şi e sigur că aceasta poate fi înlăturată de la putere.

A treia concluzie. Renato Usatîi regretă că nu toate forţele politice din Moldova înţeleg cât de gravă e situaţia în care a ajuns ţara şi că unele dintre ele încearcă încă să facă anumite jocuri cu puterea. El e sigur că până la urmă aceste forţe vor avea de pierdut.

A patra concluzie. Renato Usatîi e pregătit de orice ar putea să i se întâmple în politica moldovenească. Dă de înţeles că nimic nu-l mai poate surprinde, dar şi că ar avea deja imunitate la diverse trucuri şi jocuri politice.

A cincea concluzie. Renato Usatîi e sigur că cea mai bună armă în lupta politică e sinceritatea. E convins că politicienii care vorbesc sincer, spun adevărul (chiar dacă acesta nu tot timpul e plăcut) sunt invincibili în luptele politice ce se duc. Din contra, despre cei ce apelează la minciună, crede că nu au viitor în politică, deoarece adevărul, mai devreme sau mai târziu, iese la suprafaţă şi se întoarce împotriva celor ce au minţit.

A şasea concluzie. Limbajul „spinos” folosit de Renato Usatîi nu e o „fişkă electorală” pentru că „aşa place poporului” şi „atrage atenţia presei”. El într-adevăr aşa se exprimă în viaţa de zi cu şi nu are de gând să facă careva schimbări în acest sens. Afirmă că le-a spus din start celor ce i-au sugerat să-şi schimbe modalitatea de exprimare că nu o va face şi că nu are sens să mai insiste pe acest lucru.

A şaptea concluzie. Regretă sincer ceea ce se întâmplă în relaţiile moldo-ruse şi crede că guvernarea de la Chişinău pur şi simplu nu-şi dă seama de posibilele consecinţe. Sugerează că, în genere, Moldova, fiind o ţară mică, ar trebui să facă o politică deşteaptă din care să scoată maximum de beneficii pentru sine, dar nu să se certe cu toţi în plan extern.

A opta concluzie. Nu admite gândul că ar trebui să-şi ţină departe de ochii presei viaţa personală aşa cum fac mulţi politicieni. La cea mai mică aluzie la viaţa pe care o duce, răspunde răspicat: „Dacă vă interesează, veniţi la mine acasă şi filmaţi tot ce am. Când vreţi, atunci veniţi”.

A noua concluzie. R. Moldova ocupă un loc important în planurile sale de viitor. Dacă-l întrebi de ce nu se lasă de politică şi nu-şi trăieşte viaţa aşa cum îi place, îţi răspunde: „Ştiu că mulţi şi-ar dori asta, no ne dojdutsia”. Îşi percepe „exilul” în care se află la moment ca pe ceva temporar şi e sigur că, nu doar va reveni în Moldova, ci şi va reuşi să facă multe lucruri bune pentru ţară.

A zecea concluzie. Banii pentru el nu reprezintă sensul vieţii, cum e în cazul multor politicieni. Vorbeşte chiar cu un dispreţ oarecare despre bani, deşi se străduieşte să şi-l camufleze. E tipul de om în buzunarul căruia banii nu se reţin mult timp – fie că îi cheltuieşte prin intermediul fundaţiei sale, fie pentru partidul pe care-l conduce, fie pentru unele proiecte în Bălţi, fie în alte scopuri. Oameni ca el, de obicei, spun: „Banii sunt pentru a fi cheltuiţi – important e în ce scop”.

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online