[ X ]
Editorial5 Septembrie 2017 07:00

O discuţie cu Preşedintele Igor Dodon. Fără cafea...

În cadrul „turneului” pe care-l fac în aceste zile, întâlnindu-mă cu diferiţi politicieni din Moldova, cărora le prezint prima enciclopedie politică a ţării, dar şi ideile privind următoarele volume ale enciclopediei, am avut o întâlnire cu Preşedintele RM, Igor Dodon. În rândurile de mai jos voi expune câteva gânduri şi concluzii pe marginea acestei întâlniri.

Prima concluzie. Şeful statului într-adevăr manifestă un mare interes pentru tot ceea ce înseamnă istoria Republicii Moldova. De-a lungul anilor, discutând cu diverşi politicieni şi scriind istoria politică a ţării, m-am învăţat să deosebesc falsul de real. Interesul Preşedintelui pentru istoria politică a RM, în special faţă de „Istoria partidelor” (volumul II) şi faţă de prima enciclopedie politică, este unul real, lucru care m-a bucurat, pentru că mulţi fac politică, mulţi se interesează de politică, dar pe prea puţini îi interesează latura istorică a politicii.

A doua concluzie. Preşedintele Dodon face parte din categoria celor despre care de spune: „Poţi avea încredere, dar verifică”. Din câte am observat în timpul discuţiei noastre, Preşedintele verifică personal absolut orice informaţie ajunge la el. M-am gândit că poate din acest motiv e destul de bine documentat şi cu greu poate fi surprins pe picior greşit în public.

A treia concluzie. Principalul strateg la Preşedinţie e chiar Igor Dodon. Îşi face notiţe (şi le-am văzut personal) despre tot ce i se pare important în politica moldovenească, iar pe marginea foilor scrise de mână (Dle Preşedinte, dacă citiţi aceste rânduri, nu vă supăraţi că am tras cu coada ochiului, căci aşa suntem noi, ziariştii, curioşi din fire) notează nu doar unele concluzii, ci şi paşii ce ar trebui de întreprins.

A patra concluzie. Preşedintele se pregăteşte intens de noul sezon politic şi pare decis să acţioneze concomitent în câteva direcţii. Nu le voi enumera aici, pentru că discuţia a fost una privată şi nu aş vrea ca şeful statului să mă acuze că am făcut publice informaţii ce nu erau predestinate publicului larg. Dar, ceea ce pot spune e că, dacă aş fi în locul celor de la guvernare, mi-aş face unele probleme. Ştiu teza că şeful statului ar avea unele înţelegeri ascunse cu puterea şi că lupta dintre ei e regizată, dar de data aceasta nu mi s-a părut că Preşedintele trişează. Din contra, e decis să dea o luptă „pe viaţă şi pe moarte” guvernării. Vom vedea…

A cincea concluzie: Şeful statului ştie foarte bine care sunt punctele sale forte, dar şi… punctele sale slabe. Şi nu se teme să vorbească la această temă, semn că lucrează asupra înlăturării problemelor cu care ştie că se confruntă sau se poate confrunta în viitorul apropiat. De obicei, politicienii din Moldova se dau mari şi tari şi trec cu vederea propriile puncte slabe, iar aceasta le joacă festa într-un final. Preşedintele Dodon m-a surprins plăcut din acest punct de vedere.

A şasea concluzie: Şeful statului cunoaşte la perfecţie situaţia din mass-media. Ştie punctele slabe şi foarte, dar şi toate „dedesubturile” legate de activitatea instituţiilor media din RM. Mai mult ca atât, mi s-a creat impresia că se orientează de minune şi la capitolul jurnalişti, ştiind foarte bine cine şi ce fel de jurnalism face.

A şaptea concluzie. Preşedintele are prea mare încredere în cetăţeni, în alegători. În opinia mea, aceasta e o mare greşeală, deşi şeful statului crede contrariul. Avem o mulţime de precedente când alegătorii au făcut turnuri spectaculoase la 180 de grade peste noapte şi nu se poate să pui la baza strategiilor tale politice o încredere atât de mare în cetăţeni. Dar se pare că Preşedintele Dodon are altă opinie la această temă. Vom vedea…

A opta concluzie. Preşedintele crede sincer că problema transnistreană poate fi soluţionată. Eu mă îndoiesc de acest lucru. Cel puţin nu cred că ea poate fi soluţionată în interesul RM. Se pare că şeful statului ştie ce stă la baza încrederii sale că această problemă poate fi soluţionată, dar a evitat să deschidă parantezele. Vom vedea…

A noua concluzie. Şeful statului e sigur că societatea moldovenească poate fi consolidată. Nu a deschis multe paranteze la această temă (probabil, din lipsă de timp), dar nu mi-a scăpat încrederea cu care vorbea la subiect. Eu unul sunt sceptic din acest punct de vedere. Vom vedea…

A zecea concluzie. Preşedintele Igor Dodon e primul politician din toţi acei cu care am discutat în ultimii 23 de ani care nu mi-a propus o cafea. Concluzia e că sau şeful statului nu iubeşte cafeaua, sau a economisit în acest fel banii statului. Accept această „jertfă” în numele interesului ţării şi, dacă voi mai avea vreodată ocazia să merg la Preşedinţie, cu siguranţă voi veni cu propria cafea. Pentru a economisi din banii publici.

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online