[ X ]
Editorial4 Septembrie 2017 07:00

Ce-i uneşte pe moldoveni? „Mister” dezlegat!

Este o întrebare fundamentală, la care trebuie să cugete fiecare dintre noi, începând de la conducerea ţării şi terminând cu fiecare cetăţean. Or, fără a găsi răspuns la această întrebare nu avem nici o şansă de a ne dezvolta, de a face măcar un singur pas înainte.

Unele popoare sunt unite de istoria lor. La noi istoria este unul din subiectele ce scindează societatea şi fiecare tentativă de a schimba ceva la acest capitol (indiferent de către cine a fost făcută şi ce scop a urmărit) s-a soldat cu noi tensiuni în societate. Aşa a fost, aşa este şi, probabil, aşa va fi încă mult timp înainte.

Alte popoare sunt unite de limba pe care o vorbesc şi pentru care au luptat uneori chiar şi secole. La noi limba este un subiect de dispută permanent, ce împarte societatea în două tabere şi în cei 26 de ani de independenţă nu am avansat cu nici un milimetru în soluţionarea respectivei probleme.

Sunt popoare unite de denumirea ţării lor, de steagul şi simbolica statală a acesteia. E vorba în special de popoare ce au luptat secole întregi pentru independenţa ţării lor, înţeleg ce preţ s-a plătit pentru independenţă şi ştiu să preţuiască eforturile şi sacrificiul înaintaşilor lor. La noi marea majoritate a cetăţenilor nu cred în prezentul şi viitorul ţării, mulţi pleacă pentru totdeauna de aici, iar alţii ar prefera ca Republica Moldova să nu mai existe ca stat.

Sunt şi popoare unite de idei naţionale, pentru realizarea cărora se munceşte mult, iar fiecare membru al societăţii îşi aduce contribuţia. În Republica Moldova toate tentativele de a uni societatea în jurul unei idei naţionale au suferit eşec – fie că a fost vorba de integrarea europeană, fie de reintegrarea ţării, fie de oricare altă idee. Astăzi, tot mai mulţi cunoscători în materie afirmă că de fapt nu există nici o idee ce ar putea uni societatea moldovenească.

Sunt popoare care se unesc în jurul unei persoane, care devine pentru ele un etalon şi-i duce pe o cale anume, dorită de marea majoritate a reprezentanţilor acestor popoare. Republica Moldova nu a avut, nu are şi, probabil, nici nu va avea vreodată astfel de personalităţi. Şi aceasta, în primul rând, pentru că societatea noastră este prea dezbinată pe diverse criterii.

Sunt popoare unite de monarhii. Ele se orientează spre figura monarhului ca spre un punct de reper, spre un mijloc coagulant al societăţii, iar în momentele grele pentru aceste popoare intervenţia monarhului e decisivă. Republica Moldova nu a avut şi nici nu are un monarh. Despre viitor, nu ştiu ce să spun. Într-o ţară ca Moldova totul e posibil. Poate că vom avea la un moment dat şi rege, dar nu ştiu dacă acesta îi va putea uni pe moldoveni.

Deci, ce îi uneşte pe moldoveni? Observaţiile mele arată că există totuşi ceva comun ce uneşte societatea noastră şi aceasta e ura, invidia. Nu faţă de cineva din afară, faţă de careva duşmani care să ne fi asuprit, cotropit etc.! Nu! E vorba de ura şi invidia reciprocă pe care o au moldovenii. E suficient ca cineva să facă măcar ceva bun că restul, pentru a nu se simţi proşti, complexaţi, imediat îi sar în cap. Invidia şi ura faţă de cineva care face ceva e atât de mare încât oameni care se duşmănesc între ei, sunt gata să facă front comun pentru a-l distruge pe acel unul. Şi asta se întâmplă în fiecare zi, asta se întâmplă cu fiecare care încearcă să facă ceva. Iar aceasta ne lipseşte şi de ultima şansă de a ieşi din groapa adâncă în care suntem cu toţii, şi de ultima speranţă că ceva bun se poate întâmpla şi în Republica Moldova.

Urâţi-vă, dragi moldoveni! Invidiaţi-vă şi distrugeţi-vă reciproc, căci măcar aşa veţi putea spune că aveţi şi voi ceva în stare să unească întreaga societate!

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online