[ X ]
Important3 Septembrie 2017 09:00

TOP-5 oportunități pe care le are Republica Moldova

Chiar dacă situația în general nu inspiră prea mult optimism, totuși, există și unele oportunități pe care Republica Moldova le-ar putea folosi. La acestea ne vom referi în cadrul unui clasament convențional în rândurile de mai jos.

1). Să avanseze pe calea soluționării conflictului transnistrean

Premise reale pentru a avansa în această direcție au apărut după ce Ucraina a înțeles cât de periculoasă este și pentru ea existența acestei zone separatiste și a decis să facă front comun cu Chișinăul în problema respectivă. De asemenea, unele premise se prefigurează și pe fonul ultimelor evenimente ce țin de relațiile moldo-ruse, Chișinăul părând mult mai tranșant și mai ferm în dialogul cu Moscova. Ar fi de menționat că premise reale în acest sens apar și ca urmare a creșterii interesului UE și NATO față de regiunea din care face parte Moldova. Rămâne să vedem cum vor fi valorificate aceste oportunități unice ce au apărut în fața RM.

2). Să inițieze discuțiile despre aderarea la NATO

Această oportunitate a apărut după ce Ucraina a anunțat că intenționează să adere la NATO până în 2020. De aceea, dacă Moldova ar iniția un demers similar, acesta ar avea mai mari șanse de reușită ca anterior. Cu atât mai mult că actuala guvernare ar găsi lesne voturile necesare pentru a modifica norma constituțională privind neutralitatea țării. Iar aderarea la NATO ar ajuta Moldova să-și rezolve o mulțime de probleme, în primul rând cele ce țin de securitate.

3). Să obțină retragerea trupelor ruse din estul țării

Demersul autorităților RM către ONU de a dezbate și subiectul prezenței militare ruse în regiunea transnistreană nu e unul întâmplător . El vine pe fonul acutizării relațiilor dintre Rusia și Occident, dar și pe fonul noilor preocupări ale NATO privind regiunea din care face parte și Republica Moldova. Evident că în această situație comunitatea internațională are interese mult mai mari de a ajuta Moldova în procesul de retragere a trupelor ruse din Transnistria, cu atât mai mult că aceasta consună și cu eforturile depuse în vederea ajutării Ucrainei, care se confruntă cu serioase probleme de ordin teritorial.

4). Să relanseze relațiile cu UE

Aceasta nu e doar o oportunitate, ci și o necesitare. Însă, pentru ca relațiile cu UE să revină la normal, autoritățile trebuie să facă un pas înapoi în ceea ce ține de sistemul electoral mixt. Dacă acest pas va fi făcut, Moldova din nou va beneficia plenar de susținerea UE și aceasta se va răsfrânge benefic asupra calității vieții oamenilor. Dacă nu, guvernarea s-ar putea confrunta cu efectul de bumerang, atunci când propriile acțiuni, în loc să o ajute, o vor defavoriza.

5). Să-și sporească independența energetică

În prezent, Moldova este dependentă în special de resursele energetice din Est, însă există unele oportunități de a le diversifica, apelând la partenerii din Vest. Iar României îi revine un rol cheie în acest proces. Se oare că disponibilitate din partea României există, urmează să vedem dacă și la Chișinău va exista suficientă voință politică în acest sens. Cu atât mai mult că infrastructura necesară este.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online