[ X ]
Important3 Septembrie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Ion Hadârcă, liderul PLR, Senator în Parlamentul României

În această săptămână, Republica Moldova a marcat sărbătoarea limbii române, prilej cu care au avut loc mai multe manifestaţii, dar şi s-au făcut unele bilanţuri şi concluzii relevante. Pentru cetăţeni însă acesta a fost şi un motiv de a-şi aminti din nou cum a revenit limba română în Republica Moldova ca urmare a mişcării de eliberare naţională, dar şi cui datorăm acest lucru. Iar Ion Hadârcă, fără îndoială, este unul dintre cei mai mari luptători pentru limba română.

A fost în avangarda mişcării de eliberare naţională, a ocupat funcţii relevante în contextul revenirii la limba română, şi-a asumat mai multe riscuri într-o perioadă deloc uşoară pentru RM, a rămas un consecvent promotor al limbii române în toţi aceşti ani şi, dacă astăzi în spaţiul dintre Prut şi Nistru limba română ocupă un loc de frunte, cu siguranţă acesta e şi meritul lui Ion Hadârcă.

TRIBUNA precizează: Ion Hadârcă s-a născut pe data de 17 august 1949 în comuna Sângereii Vechi (astăzi or. Sângerei) din județul Bălți. În perioada 1970-1974, a studiat la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău, Facultatea de filologie, iar din 1974 până în 1978  – la   Institutul de limbă și literatură al Academiei de Științe, doctorat, cercetător. De-a lungul anilor, Ion Hadârcă a activat în mai multe funcții. Din 1978 până în 1981 a fost redactor și director la Editura „Literatura artistică” din Chișinău. În perioada 1983-1985 a fost director al Cenaclului literar „Luceafărul” de pe lângă revista „Tinerimea Moldovei”. Ulterior, în perioada 1985-1987 a fost consultant literar, șef al secției Literatură pentru copii și tineret la Uniunea Scriitorilor din Moldova. Între 1987 şi 1989 a fost membru și secretar al Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor, iar în 1989 a fost ales deputat al poporului în  Parlamentul URSS. Este fondatorul și primul președinte al Frontului Popular Creștin din Moldova (1989–1992). În anul 1990, este ales din nou deputat în Parlamentul Republicii Moldova  în prima sa legislatură democratică și deține funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului, iar în 1994 este reales deputat, fiind și membru al Comisiei juridice, pentru numiri și imunități. Din 2008 până în 2010 este vicepreședinte, iar din 2010 până în 2013 este prim-vicepreședinte a Partidului Liberal. În anul 2009 a revenit în Parlament, fiind deputat pe listele Partidului Liberal și președinte al fracțiunii parlamentare a PL. Însă, la 12 aprilie 2013 Ion Hadârcă, împreună cu alți membri PL, au cerut schimbarea conducerii PL, ulterior fiind excluși din partid. La 15 decembrie 2013, în cadrul Congresului de constituire al Partidului Liberal Reformator (PLR), Ion Hadârcă a fost ales președinte al formațiunii. În prezent, Ion Hadârcă este senator în Parlamentul României.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online