[ X ]
Important1 Septembrie 2017 11:35

TOP-10 lucruri care ar putea să se întâmple în noul sezon politic

Tradiţional deja, înainte de un nou sezon politic, TRIBUNA vine cu un clasament convenţional al lucrurilor ce ar putea să se întâmple. Acest clasament reprezintă strict opinia membrilor redacţiei noastre.

1)      Un război politic adevărat între Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc

Despre posibilitatea acestui război vorbesc deja deschis şi analiştii politici, şi unii lideri de partide. Iar motive pot fi două: 1) faptul că Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc vor fi „împinşi din spate” de ruşi şi, respectiv, de americani; 2) prin războiul cu Igor Dodon, Vlad Plahotniuc va încerca să refacă relaţiile guvernării cu UE, acesta fiind un semnal pentru Bruxelles că doar actuala putere poate opri ascensiunea forţelor pro-ruse.

2)      Sistarea finanţării Moldovei de către UE

E un lucru cât se poate de real şi declaraţii în acest sens au fost făcute de reprezentanţii structurilor europene mai ales după ce autorităţile de la Chişinău au ignorat recomandările Comisiei de la Veneţia şi UE de a nu modifica sistemul electoral.

3)      Tensionarea situaţiei legate de problema transnistreană

Tensiuni în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol deja se atestă, mai ales după decizia autorităţilor Republicii Moldova şi Ucrainei de a introduce controlul mixt la frontieră pe segmentul ce revine regiunii transnistrene. Nu este exclus că, odată cu începerea noului sezon politic, vor spori şi tensiunile pe această filieră, or premise pentru aceasta există suficiente.

4)      Înrăutăţirea în continuare a relaţiilor cu Rusia

Relaţiile cu Rusia s-au înrăutăţit considerabil, mai ales după expulzarea din Moldova a cinci diplomaţi ruşi şi după declararea vicepremierului rus, Dmitri Rogozin persona non-grata în Moldova. Unii experţi prognozează acţiuni de răspuns ale Rusiei şi aceasta ar putea conduce la înrăutăţirea în continuare a relaţiilor bilaterale.

5)      Revizuirea Acordului de Asociere RM-UE

Şi despre acest risc europenii au avertizat în contextul modificării sistemului electoral din Moldova, dat fiind faptul că autorităţile de la Chişinău au ignorat recomandările formulate de Comisia de la Veneţia şi UE. Totuşi, acesta este situat pe un loc mai jos în lista riscurilor posibile după sistarea finanţării Moldovei de către UE.

6)      Activizarea opoziţiei pro-europene

Această activizare s-ar putea produce pe fonul protestelor anunţate pentru jumătatea lunii septembrie, dar şi pe fonul apropierii alegerilor parlamentare. Or, în condiţiile sistemului electoral mixt, opoziţia pro-europeană nu prea are şanse, dacă rămâne inactivă şi răzleţită.

7)      Consolidarea stângii politice

Despre asemenea posibilitate vorbesc deja deschis unii reprezentanţi ai partidelor de stânga şi acest proces ar urma să se producă în jurul Partidului Socialiştilor. Cu atât mai mult că socialiştii ar avea nevoie de respectiva consolidare pentru a se asigura că nici un vot al electoratului de stânga nu se va pierde în zădar în cadrul următoarelor alegeri parlamentare.

8 )      Un referendum de demitere a Primarului Dorin Chirtoacă

Acest referendum este deja iniţiat, iar socialiştii califică drept cât se poate de reale nu doar şansele de desfăşurare a acestuia, dar şi şansele de demitere a lui Dorin Chirtoacă.

9)      Noi modificări la legislaţia electorală

Despre aceste modificări a început să se discute la modul serios după ce în presă a apărut informaţia precum că PD ar trebui să revină asupra sistemului mixt şi să prevadă că alegerile deputaţilor în circumscripţii uninominale vor avea loc în două tururi. Este un scenariu cât se poate de posibil, dacă luăm în calcul că o astfel de modificare ar conveni PD, care are şi numărul necesar de voturi pentru a o adopta.

10)     Consolidarea curentului unionist

Reprezentanţii celui mai nou partid ce se declară unionist au anunţat deja că vor face următorul pas în vederea consolidării curentului unionist în această toamnă. Prin urmare, e un proces ce poate fi anticipat. Rămâne doar de văzut ce rezultate concrete va da.

Notă: Republicat din data de 20.08.2017

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online