[ X ]
Important1 Septembrie 2017 13:15

TOP-10 conducători cu merite deosebite față de Republica Moldova

Deoarece astăzi marcăm Ziua Independenței, TRIBUNA a decis să vă propună un clasament convențional al celor ce au fost în primele funcții în stat în RM în acești ani și care au unele merite deosebite față de țară. Clasamentul reflectă strict opinia membrilor redacției noastre, iar ordinea este una convențională, având la bază perioadele în care acești conducători au fost în funcții.

1). Mircea Snegur

A fost primul Președinte al Republicii Moldova, implicat direct în toate procesele ce au determinat apariția și dezvoltarea Republicii Moldova ca stat independent. A avut atribuție și contribuție directă la absolut tot ce a însemnat punerea bazelor unui nou stat. A dus RM în ONU și a trebuit s facă față conflictului militar de pe Nistru.

2). Mircea Druc

Chiar dacă a condus RM din funcția de Prim-ministru în perioada ce a precedat declararea independenței, a avut un rol deosebit în cadrul mișcării de eliberare națională, care a și făcut posibilă apariția noului stat – Republica Moldova. Astăzi, este mai evident ca oricând că Mircea Druc a fost unul din oamenii cărora Republica Moldova îi datorează desprinderea de Uniunea Sovietică și declararea ulterioară a independenței sale.

3). Valeriu Muravschi

A fost primul Prim-ministru al RM după obținerea independenței și a trebuit să facă față unor provocări fără precedent, cea mai mare fiind, fără îndoială, conflictul transnistrean. Valeriu Muravschi a fost omul care a pus bazele trecerii Moldovei de la economia centralizată la economia de piață, dar a și tuturor transformărilor radicale prin care RM a trecut în primii ani de independență.

4). Petru Lucinschi

Celui de-al doilea Președinte al RM i-a revenit rolul de stabilizator. Dacă primii ani de independență au fost tumultoși, marcați de incertitudine și spontaneitate, pe vremea președinției lui Petru Lucinschi lucrurile s-au stabilizat și aceasta a creat premise pentru o dezvoltare previzibilă a RM. Petru Lucinschi a avut și merite în plan extern, iar cel mai important ține de decizia Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999, care obligă Rusia să-și retragă necondiționat trupele și armamentul din regiunea transnistreană.

5). Dumitru Diacov

A fost primul Speaker învestit în funcție de o coaliție democratică de guvernare, iar pe timpul mandatului său Moldova a adoptat mai multe reforme importante, cum ar fi: reforma partidelor, reforma administrativ-teritorială, reforma administrației publice locale etc. Dacă unele din aceste reforme nu erau anulate ulterior, cu siguranță, Moldova ar fi fost astăzi la alt nivel de dezvoltare.

6). Ion Sturza

Și astăzi, Ion Sturza este considerat unul dintre cei mai mari reformatori dintre toți prim-miniștrii care au condus Guvernului Republicii Moldova. Într-adevăr, meritele sale din acest punct de vedere sunt deosebite, numai că perioada în care a condus Guvernul a fost prea scurtă (mai puțin de un an) și aceasta a știrbit serios din eficiența reformelor inițiate de el.

7).  Dumitru Braghiș

A fost Premierul care a exclus achitările de salarii și pensii în mărfuri și produse, a soluționat, odată și pentru totdeauna, problema aprovizionării consumatorilor din Moldova cu energie electrică neîntrerupt, a pus bazele unor importante reforme fiscale etc. Multe din efectele guvernării lui Dumitru Braghiș sunt resimțite și acum, numai că nu mulți știu acest lucru.

8). Vladimir Voronin

Cu siguranță că Vladimir Voronin va rămânea în istorie datorită curajoaselor reforme fiscale, implementate pe timpul președinției sale (cota 0 la impozitul pe venitul reinvestit, amnistia capitalurilor, reevaluarea bunurilor imobiliare etc.), dar și datorită faptului că, pe timpul aflării sale la putere, integrarea europeană a fost declarată prioritate națională, s-a respins Memorandumul Kozak, ce prevedea federalizarea RM etc.

9). Marian Lupu

Lui Marian Lupu (speaker din 2005 până în 2009 și din 2010 până în 2013) i-a revenit un rol important în „schimbarea” la față a guvernării comuniste (din una pro-est în una pro-europeană), dar și în schimbarea guvernării comuniste (în 2009) cu  una pro-europeană.

10). Vlad Filat

Pe durata celor două mandate de prim-ministru ale lui Vlad Filat au fost demarate procese importante, care au culminat ulterior cu liberalizarea regimului de vize pentru moldovenii ce călătoresc în țările UE, cu semnarea Acordului de Asociere RM-UE, care presupune inclusiv și Acordul de Comerț Liber, Aprofundat și Cuprinzător, cu aderarea RM la spațiul aeronautic european comun etc.

Notă: Republicat din data de 27.08.2017

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online