[ X ]
Comentarii1 Septembrie 2017 10:45

Să cadă cortina! Tragi-comedia „Statul Republica Moldova” s-a încheiat!

Republica Moldova a eșuat ca stat și această constatare dureroasă se impune a fi făcută anume în ajunul Zilei Independenței, care este un bun prilej pentru un bilanț obiectiv al lucrurilor ce s-au întâmplat în ultimii 26 de ani. Creditată din start cu mari șanse de a ajunge un stat democratic modern și prosper (dat fiind și așezarea geografică, și contextul geopolitic, și dimensiunile țării etc.), Republica Moldova a ajuns astăzi cel mai sărac stat din Europa, un partener internațional necredibil, un stat în care se fură ca-n codru, în care nivelul de viață este sub orice critică, în care nu există instituții democratice, în care înflorește corupția, birocrația, protecționismul, un stat din care cetățeni fug ca de ciumă, fără a-și dori să se mai întoarcă vre-odată. De ce Republica Moldova a eșuat ca stat? La această întrebare voi încerca să dau răspuns în rândurile de mai jos.

În primul rând, festa ne-a jucat-o așa-numitul factor etnic. Teza falsă precum că Republica Moldova e un stat polietnic, care, pentru dezvoltarea sa armonioasă, nu trebuie să facă mișcări bruște nici în stânga, nici în dreapta, s-a dovedit a fi acea ancoră, care nu ne-a permis să ne mișcăm înainte. Era suficient să facem un pas spre Vest, că se auzeau strigăte: „Opriți-vă, dacă nu vreți dezbinarea societății”. Era suficient să se facă un pas spre Est și aceleași strigăte se auzeau deja din partea cealaltă. Și cu anii pentru toți a devenit ceva firesc ca Moldova să stea „închisă între propriii pereți” și să nu facă nimic pentru că „ceea ce ar putea urma e și mai rău”. Iar politicienii au speculat la greu acest factor etnic în scop electoral, mulți dintre ei ajungând la putere datorită lui, și, odată ajunși la conducerea țării, l-au folosit ca o scuză pentru inacțiunea lor. Aceasta a fost prima ancoră ce a frânat dezvoltarea statului Republica Moldova.

În al doilea rând, festa ne-a jucat-o așa-numitul factor teritorial, care e și el o consecvență directă a factorului etnic. Existența unei zone de conflict deschis, care este Transnistria, la fel ca și existența unor potențiale focare de instabilitate teritorială (Găgăuzia, Taraclia, Bălți etc.) ne-au determinat tot timpul să privim cu multă suspiciune la fiecare pas ce trebuia făcut. Niciodată nu ne-am întrebat atât de des ce beneficii am putea avea de pe urma unui sau altui pas, cât ce am avea de pierdut dacă pasul respectiv nu ar plăcea celor de la Tiraspol, Comrat, Taraclia, Bălți etc. Astfel, factorul teritorial a devenit a doua ancoră, care ne-a ținut pe loc în toți acești ani și nu doar că nu ne-a permis să ne dezvoltăm, ci și a determinat chiar o degradare a țării.

În al treilea rând, festa ne-a jucat-o calitatea clasei politice. Din păcate, în 26 de ani de independență, cu mici excepții, clasa politică nu a putut să furnizeze oameni de stat, politicieni cu gândire de oameni de stat, care să fie în stare să pună mai presus interesul țării decât cel al partidului lor, al unor grupuri de interese sau al lor personal. Marea majoritate a celor ce s-au perindat la putere au perceput Republica Moldova ca pe o vacă de muls și s-au comportat cu ea în cel mai urât mod posibil: dacă nu dă lapte, măcar să o dăm la carne sau să-i vindem pielicica, că tot un ban e și acesta! Cam toți acei ce ne-au condus au avut un comportament similar celui al gasterbaiterilor, casa cărora e undeva departe (prin nu știu ce elveție sau americă), iar aici e un fel de loc de muncă bine plătit, dar temporar, oportunitățile oferite de care trebuiesc exploatate la maximum. Și aceasta a fost a treia ancoră care ne-a ținut pe loc în cei 26 de ani de independență.

În al patrulea rând, festa ne-a jucat-o factorul geopolitic. Moldova tot timpul a prezentat un interes anume pentru marile puteri ale lumii, dat fiind inclusiv poziționarea sa geografică. Problema este că, în timp ce alte țări, aflate în situații similare cu Moldova, speculează abil acest interes în beneficiul propriu, noi de fiecare dată am ales cea mai proastă politică posibilă – „ne-am culcat” când sub o mare putere, când sub alta, permițându-i să facă ce vrea cu noi și demonstrând astfel că nu ne putem debarasa din sindromul „fratelui mai mare”, intrat deja în codul nostru genetic. În 26 de ani de independență, am demonstrat de nenumărate ori că celebra frază „Țările mari fac politică mare, iar țările mici – politică deșteaptă” nu e despre noi. Și aceasta a fost cea de-a patra ancoră care ne-a ținut pe loc și nu ne-a permis să ne mișcăm înainte.

În al cincilea rând, festa ne-a jucat-o atitudinea cetățenească de care am dat dovadă cu toții (sau mai corect ar fi să spunem că nu am dat dovadă) în anii de independență. În timp ce în alte țări oamenii au ieșit în stradă ori de câte ori au văzut că cei ce-i conduceau o luau razna, iar apoi îi sancționau inclusiv din punct de vedere electoral, moldovenii s-au lăsat de fiecare dată umiliți, batjocoriți, permițându-le celor de la putere să facă ce vor cu această țară, iar forma supremă de protest a cetățenilor noștri este…. plecarea din țară pentru totdeauna. În 26 de ani de independență, noi, cetățenii RM, așa și nu am înțeles că spiritul și atitudinea cetățenească sunt acel motor ce mișcă o țară înainte, determină limitele de comportament ale puterii și condițiile de dezvoltare a statului. Și aceasta a fost a cincea mare ancoră care nu ne-a permis să ne dezvoltăm.

Desigur, se cade ca în ajunul Zilei Independenței să fie făcut și un bilanț al lucrurilor bune ce s-au întâmplat în această perioadă. Las aceasta pe seama mulțimii de vorbitori care vor ține discursuri cu ocazia Zilei Independenței și pentru care statul Republica Moldova, cu siguranță, este paradisul pe pământ. Poate pentru ei așa și este, dar pentru marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova, mult mai actuală este fraza: „Să cadă cortina! Tragi-comedia „Statul Republica Moldova” s-a încheiat!”.

Dumitru Spătaru

Notă: Republicat din data de 26.08.2017.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online