[ X ]
Important1 Septembrie 2017 09:55

(INTERVIU) Dumitru Diacov: În RM cea mai mare personalitate este cetățeanul de rând, care a răbdat atâtea personalități de asupra sa

În cadrul unui interviu acordat pentru TRIBUNA, președintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM), ex-Speakerul Dumitru Diacov a vorbit despre care din perioadele parcurse de RM le consideră cele mai bune din punct de vedere al dezvoltării statului şi care – cele mai rele, cum califică etapa la care se află în prezent statul RM, ce ar trebui să se întâmple ca Moldova să devină un stat cu adevărat independent, cum vede viitorul RM, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Diacov, care din perioadele parcurse de RM le consideraţi cele mai bune din punct de vedere al dezvoltării statului şi care – cele mai rele?

D.D.: Eu cred că toate au elementele sale pozitive, fiindcă atunci când s-a început acest parcurs, nimeni nu avea experiență, nimeni nu știa cum. Eu îmi aduc aminte perioada când Partidul Democrat Agrar era la guvernare, exista coeziune, înțelegere, exista un partid majoritar, dar nimeni nu știa cum încă să muncim. De aceea și greșelile comise în privatizarea pământurilor și în general după procesele de deetatizare a proprietății statului, am rămas fără industrie. Atunci, discuțiile erau foarte fierbinți, precum că noi vindem statul, japonezii, sud-coreenii umblau și încercau să pună în funcțiune întreprinderile noastre industriale mari. Iată nu ne-am vândut statul atunci și acum aceste întreprinderi se dărâmă, în loc să acceptăm industria modernă.

Acum sunt alte probleme, legate de nivelul nostru de dezvoltare, chiar dacă nivelul de înțelegere a ceea ce trebuie să facem este cu mult mai avansat.  Deci, fiecare etapă are plusurile și minusurile sale, are problemele sale. Eu cred că un popor înțelept sau guvernările înțelepte trebuie să facă concluzii și din greșelile care s-au comis. Noi, ca entitate, cetățenii fiind, tot comitem greșeli, or nu suntem foarte responsabili la anumite etape. Una fiind chiar în ajun de alegeri, atunci când aruncăm buletinul așa cum se nimerește și pe urmă avem un Parlament fărâmițat. Uitați-vă la aruncările acestea ale noastre – ba în stânga, ba în dreapta – pentru un stat este catastrofă să mergi 4 ani înainte, te oprești 4 ani pe loc, pe urmă te întorci înapoi și tot așa. Această programare politică a unei țări se face de întreaga populație. Noi suntem în circuitul acesta intern din care nu putem nicidecum să ieșim. Bunăstarea noastră depinde de noi înșine, dacă noi o să muncim și dacă noi o să fim interesanţi pentru toți vecinii noștri.

T.: Ce decizii luate de autorităţile Moldovei au catalizat dezvoltarea RM şi ce decizii au frânat acest proces?

D.D.: Despre deciziile care au oferit o perspectivă, pot spune că noi nu trebuie să facem multe lucruri, dar, așa cum se spune, trebuie să fim în rând cu lumea. Însă, noi cu care lume dorim să fim alături în viața noastră de zi cu zi? Sigur, acolo unde concetățenii noștri se duc cu mai multă plăcere: în Italia, Franța, în țările economic dezvoltate. Pentru ca noi să trăim ca dânșii, trebuie să muncim ca dânșii, să adoptăm legislație ca dânșii și să respectăm această legislație, la fel cum o respectă ei și atunci și vom trăi la fel. Nimeni nu o să vină să ne facă nouă cadouri. Ideile acestea precum că ne unim cu România și o să avem pensii mari sau să ne ducem dincolo și o să avem cum realiza marfa noastră – sunt lucruri ieftine, sunt lucruri propagandiste și sunt lucruri care sunt menite să aducă votul unui sau altui partid, dar nu să aducă fericirea oamenilor. Fericirea pe acest pământ poate să ne o aducă unitatea noastră internă, coeziunea, dorința noastră de a construi un stat independent, prosper, un vecin sigur pentru toate țările din jurul nostru. Vă rog să credeți că de asta are nevoie comunitatea internațională, de asta are nevoie aceeaşi Românie, Federație Rusă –  o Moldovă stabilă, prosperă, democrată, civilizată, prognozabilă, liniștită. De aceea, trebuie să încercăm cu toți împreună să construim un stat modern și atunci toți vom fi fericiți.

T.: Cum calificaţi etapa la care se află în prezent statul Republica Moldova?

D.D.: O etapă care poate trebuia să o trecem mai demult, dar care o trecem abia astăzi. Sper să o trecem, să nu ne înglodăm în ea și să mergem înainte. Asta înseamnă să implementăm reguli noi despre care am vorbit, să încercăm să trăim ca toată lumea, să ne împăcăm, să avem partide care pledează pentru prosperitatea RM și nu care se gândesc și reies din interesul altora.

T.: Ce merge bine şi ce nu merge tocmai bine în prezent în RM?

D.D.: Eu cred că toți oamenii văd, pe de o parte, că RM se modernizează, vrei nu vrei, însă lucrurile se fac sub presiunea timpului, a necesităților. Această modernizare se vede, comparativ cu ceea ce vedem chiar și în jurul nostru. Pe de altă parte, ceea ce lasă de dorit este tot același lucru – mai multă omogenitate în mesajul intern, politic, mai puțină dezbinare. Uitați-vă pe harta fostei Uniuni Sovietice şi veţi vedea că doar RM este așa de dezbinată între o chemare și alta, între est și vest. Radicalizarea aceasta a populației nu duce la nimic. Noi trebuie să ne așezăm și să muncim împreună, dacă noi tot rămânem pe diferite părți ale baricadei. Prosperitatea nu vine așa parțial pentru o parte sau pentru alta, prosperitatea trebuie să fie pentru toți și asta înseamnă că toți trebuie  să ne unim și să muncim pentru RM.

T.: Ce ar trebui să se întâmple ca Moldova să devină un stat cu adevărat independent?

D.D.: Să facă concluzii din anii care i-am trăit ca stat independent. Fiecare să analizeze greșelile și ceea ce nu s-a realizat. Eu cred că e foarte ușor să ajungem la o concluzie, trebuie să fim cu toții împreună, să muncim pentru RM, să terminăm cu speculațiile geopolitice sau geografice și să înțelegem că RM este dată de la Dumnezeu să-și construiască fericirea pe acest pământ și nimeni nu o să vină să muncească în locul nostru. Prosperitatea, fericirea este în mâinile noastre și noi toți împreună suntem responsabili de acest lucru.

T.: Numiţi câteva personalităţi care, în opinia Dvs. au merite deosebite faţă de statul Republica Moldova?

D.D.: Nu vreau să fac acest lucru. Eu cred că în RM cea mai mare personalitate este cetățeanul de rând care a răbdat atâtea personalități de asupra sa. Fiecare își are meritul său, au fost făcute și lucruri bune, dar s-au făcut și multe greșeli. Cetățeanul de rând trebuie să aibă această răbdare să depășească această frustrare, acest sentiment neplăcut. Toți trebuie să ne unim într-o singură voce, într-un singur avânt ca să construim până la capăt edificiul nostru.

T.: Cum vedeţi viitorul RM?

D.D.: Eu îl văd optimist. Eu înțeleg că noi nu avem încotro, toate chestiile acestea cu plimbatul Moldovei pe harta geopolitică sunt speculații, ele mai devreme sau mai târziu o să se oprească, dar îi mai bine mai devreme. Trebuie să înțelegem că Europa, comunitatea internațională și chiar concret România, Federația Rusă, are nevoie de o Moldovă liniștită, civilizată, care oferă perspective clare pentru cetățenii săi, indiferent de naționalitate, etnie, religie. Noi toți suntem cetățeni ai RM și toți împreună trebuie să ne unim, dar nu o dată în an să vorbim despre necesitățile noastre în ajunul Zilei naționale. Să înțelegem că toate 365 zile trebuie să ne gândim la stabilitatea internă a RM, la aceea că noi putem să facem o Moldovă fericită, trebuie să ne unim eforturile ca să demonstrăm comunității internaționale că suntem capabili să ne autogestionăm și să nu așteptăm cadouri de la cineva. Fiecare are probleme sale, fiecare are planurile și ideile sale și să nu ne gândim că cineva o să vină să ne facă pe noi fericiți.

Andriana Cheptine 

Notă: Republicat din data de 23.08.2017.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online