[ X ]
Important1 Septembrie 2017 14:00

(INTERVIU) Andrei Sangheli: Astăzi nu este alternativă vectorului european

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, ex-Premierul Andrei Sangheli a vorbit despre cei 26 de ani de independenţă ai RM, ce greşeli au fost comise, în opinia sa, în primii ani de independenţă, ce sfaturi are pentru actuala conducere ca ţara să se dezvolte dinamic, cum vede RM peste 10 ani, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Sangheli, cum apreciaţi cei 26 de ani de independenţă ai RM?

A.S.: Cred că, ca și orice cetățean, îi apreciez pozitiv. Într-un fel suntem bucuroși că RM ca stat a fost format, toate atributele statale, toate structurile statale sunt formate și avem fața unui stat adevărat. E altceva că fiecare om, cetățean întotdeauna tinde la mai mult și la mai mare, însă timpul este un factor care lucrurile acestea le reglementează într-o măsură oarecare. Trebuie să contribuim fiecare la construcția lui.  Eu cred că trebuie să fim fideli, trebuie să fim conștienți că statul Moldova e format și trebuie să facem tot posibilul ca el să înainteze înspre bine.

T.: Dacă e să revenim în trecut, vă mai amintiţi în ce condiţii aţi exercitat mandatul de Premier? Care au fost cele mai mari provocări?

A.S.: Eu spun și am spus toată vremea că fiecare guvernare are specificul ei.  Venind la guvernare în iulie 1992, vreau să spun că statul de jure era declarat, dar de facto noi nu aveam nimic decât dorință mare, emoții în societate. Societatea fierbea în întregime pentru că, ieșind din sistemul acela sovietic, comunist care a fost, o parte vroia menținerea acelui sistem, iar o altă (mare) parte vroia ceva nou. Au fost niște ani foarte complicați, foarte grei. Pe durata celor două guverne pe care le-am condus, foarte rar a fost o duminică sau o săptămână ca să nu fie în piață 10-20 mii de oameni, erau mitinguri după mitinguri, dorință după dorință. Totodată, s-a început privatizarea, care a fost complicată, mai ales a pământurilor, întreprinderilor. A urmat introducerea valutei naționale, care a fost o etapă de trecere nu ușoară, pe urmă liberalizarea prețurilor care au adus la o explozie negativă în societate în toate direcțiile. Însă, cu toate aceste greutăți care au fost, guvernarea într-o măsură oarecare s-a isprăvit cu sarcinile puse în faţa sa, pentru că s-a muncit. Spun s-a isprăvit fiindcă a putut fi menținută într-o oarecare măsură liniștea în societate.

Astăzi spiritele s-au calmat și avem alte sarcini în societate și în faţa guvernării, dar și pentru fiecare cetățean aparte. A fost o perioadă foarte și foarte complicată care eu nu doresc ca vreo guvernare să o aibă.

T.: Ce greşeli au fost comise, în opinia Dvs., în primii ani de independenţă?

A.S.: Aveam doar Declarația de Independență, însă nu era nici o lege. Legile vechi nu mai funcționau, iar cele noi nu erau și nici Constituția încă nu era adoptată. Adică, se muncea în baza decretelor Președintelui și mergeam pe niște dorințe, propuneri, pipăiam situația, căutând măcar careva bază legală pentru a face ceva.

Nu pot să spun dacă au fost sau nu au fost greșeli, cred că altcineva trebuie să spună, însă, chiar și dacă au fost unele greșeli, nu s-au făcut intenționat. Timpul nu ne-a permis, nu am avut de ce să ne conducem ca să nu facem și să nu avem acele neajunsuri. Desigur că au fost și neajunsuri, poate că au fost lucruri care a trebuit să le întreprindem în primul rând, însă au fost întreprinse mai târziu. În principiu, eu cred că guvernările de până la 2000 şi-au făcut datoria, cu neajunsurile timpurilor care erau. Cu atât mai mult că abia ieşisem din conflictul transnistrean care n-a fost așa de ușor de suportat, atât psihologic, cât și economic.

T.: Care etapă o consideraţi cea mai favorabilă în dezvoltarea statului RM?

A.S.: La concret, astăzi nu este alternativă vectorului european. Eu cred că acest lucru trebuie să-l înțeleagă și stânga, și dreapta, și centrul, dar și toți cetățenii RM. Însă, este altceva că trebuie de trecut niște etape pe care le-a trecut toată lumea, fără doar și poate, pentru că dorințele pe care le avem noi nu le putem înfăptui imediat și atunci când vrem. Noi astăzi avem practic toate legile care le are o țară, cu atât mai mult coordonate cu cele europene. Prima etapă este etapa când acestea trebuiesc implementate, dar pentru a le implementa trebuie formată și mentalitatea societății și structurile statale și atunci sigur că o să fie și rezultatele respective. Nu trebuie de așteptat sau de cerut de la cineva, că astăzi au venit la guvernare stânga sau dreapta și trebuie să facă totul ca să curgă râuri de lapte. Nu o să fie niciodată lucrul acesta. Munca fiecăruia în parte o să aducă binele cela care este și acele lucruri frumoase care astăzi sunt în toate ramurile: agricultură, industrie, business – ele trebuie promovate, protejate și, sigur, pas cu pas o ajungem la ceea ce vrem să ajungem.

T.: Câte din obiectivele stabilite de Moldova la declararea independenţei consideraţi că au fost realizate?

A.S.: Independența nu a dat lista la ceea ce trebuie să facem. Declarația de Independență consta în aceea că a fost declarată republică cu toate atributele care trebuie să le aibă un stat. Eu cred că foarte multe lucruri au fost îndeplinite, însă în primul și în primul rând, au fost formate structurile de stat. Da, ele se perfecționează, toată viața o să perfecționăm ceva, însă toate structurile statale au fost conform cerințele internaționale. Noi am devenit membrii practic la toate structurile internaționale. Care este etapa principală? Eu cred că una din etape cât de cât este cea în care s-a stabilizat, s-a structurat sistemul politic al țării. Nu-i departe timpul când nu o să mai vorbim de 10-20 partide, dar o să rămână 3-5 partide de bază, care o să concureze pentru guvernare, o să lupte pentru a veni la putere și a rezolva problemele care sunt.

T.: Ce sfaturi aţi avea pentru actuala conducere ca ţara să se dezvolte dinamic?

A.S.: Orișice guvernare, venind la putere, are soarta ei, și anume ce a găsit, ce trebuie să facă și care este timpul ca să rezolve problemele respective. Una din sarcinile guvernării de azi și a celor care vor veni în viitorii 5-7 ani, este de a implementa legile adoptate, astfel ca societatea să fie conștientă că pentru a trăi mai bine, pentru a fi mai liniștit, pentru ca situația să fie normală, trebuie să respecți legea. Aici trebuie demnitarul de stat să-şi știe locul lui, misiunea lui, să îndeplinească la nivel toate datoriile care le are. Sigur, nu în ultimul rând, e vorba de mentalitatea societății, care astăzi încă nu este cea care ar trebui să fie, fără doar și poate. Societatea are nevoie de a fi consolidată, atunci mașina aceasta de stat mai simplu și mai ușor o să lucreze. Trebuie să fim conștienți că fiecare din noi este răspunzător  de ceea ce se întâmplă în țară, absolut, indiferent că ești participant activ la alegeri sau pasiv. Noi, în genere, nu alegem, noi votăm și întotdeauna, cu părere de rău, nu ne apreciem poate la nivel. Timpul este cel  mai mare judecător care va pune punct pe toate problemele și sperăm că alte jubilee o să le întâlnim cu succese mai frumoase.

T.: Cum credeţi că va arăta Moldova peste 10 ani?

A.S.: Noi astăzi vorbim de 26 ani. Ce însemnă pentru o țară 26 ani? Este o vârstă fragilă, o vârstă la care nu poți să ceri sau să pretinzi multe, pentru că am venit cu o anumită mentalitate și astăzi suntem alții. Cred că peste 25 ani, RM o să fie integrată pe deplin într-o societate spre care noi tindem și va face față lucrurilor care sunt astăzi în Europa. Binele cela pe care noi îl vrem nici în țările dezvoltate nu a venit într-o zi sau într-un an.

Andriana Cheptine  

foto: timpul.md

Notă: Republicat din data de 26.08.2017

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online