[ X ]
Important31 August 2017 11:30

TOP-10 motive care pot scoate oamenii în stradă

Deoarece tot mai mulţi politicieni şi analişti politici vorbesc despre motivele care pot duce la declanşarea unor proteste cu caracter de masă, TRIBUNA a decis să realizeze un clasament convenţional la temă, luând drept bază inclusiv afirmaţiile relevante ce se fac la tema dată.

1). Suspendarea sau anularea regimului liberalizat de vize

Dacă UE va anula sau va suspenda regimul de vize pentru RM ca urmare a faptului că guvernarea de la Chişinău nu a luat în calcul poziţia sa privind sistemul electoral din Moldova (astfel de afirmaţii, în anumite cercuri politice din RM, se aud), aceasta ar putea da naştere unor proteste de amploare ale populaţiei. Oamenii consideră că acesta e cel mai mare beneficiu resimţit de ei în ultimii ani şi nu ar tolera să-l piardă din cauza că guvernarea nu a luat în calcul opinia UE.

2). Revizuirea Acordului de Asociere cu UE

Acordul de Asociere cu UE e considerat una dintre cele mai mari reuşite ale Moldovei din ultimii ani. În plus, acest Acord include şi Acordul de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător. Revizuirea lui ar fi şi o lovitură de imagine, dar şi o lovitură economică grea, resimţită şi de angajaţi, şi de angajatori. De aceea, putem presupune că aceasta ar scoate oamenii în stradă, cerând guvernării să renunţe la propriile ambiţii numai să nu admită revizuirea acestui important Acord.

3). Suspendarea suportului financiar din partea UE

E un pericol real asupra căruia ne avertizează inclusiv oficialii de la Bruxelles. Dacă Moldova va fi lipsită de suportul UE, aceasta ar putea fi un semnal şi pentru alţi parteneri de dezvoltare să trateze cu mai multă precauţie ţara noastră. Efectul ar fi resimţit la nivelul întregii populaţii şi nu e exclus că aceasta ar putea da naştere unor proteste de amploare.

4). O nouă reformă administrativ-teritorială

Precedenta reformă administrativ-teritorială din 1998-1999 (când s-a trecut de la raioane la judeţe) a nemulţumit o mare parte din populaţie, chiar dacă era justificată din punct de vedere economic. De aceea, putem presupune că şi de această dată vor fi nemulţumiri, care, nu e exclus, vor da naştere unor proteste.

5). O eventuală federalizare a RM

În 2003, când a fost propus Memorandumul Kozak, care presupunea inclusiv federalizarea RM, ţara amintea de un butoi cu pulbere, iar unele mişcări de protest porniseră deja. Atunci, renunţând la semnarea Memorandumului, Preşedintele Vladimir Voronin a detensionat situaţia în ultimul moment. Nu e exclus că noi discuţii despre o eventuală federalizare a RM ar da naştere unor proteste de amploare.

6). Falsificarea rezultatelor alegerilor parlamentare

E suficient să apară careva suspiciuni de fraudare a rezultatelor viitoarelor alegeri parlamentare, că lumea va ieşi în stradă. În 2009, pornind de la astfel de suspiciuni, a ieşit o mică revoluţie. De asemenea, unele manifestări de protest le-am văzut şi după precedentele alegeri parlamentare. E un subiect sensibil, care oricând poate scoate oamenii în stradă.

7). Renunţarea la principiul de neutralitate

O mare parte din populaţia RM este, totuşi, adepta principiului constituţional de neutralitate. De aceea, dacă cei ce pledează pentru anularea lui ar face careva acţiuni în acest sens, cu siguranţă că am avea şi proteste.

8). Lipsa de schimbări după modificarea sistemului electoral

Nu fără ajutorul politicienilor, oamenii şi-au format mari aşteptări în legătură cu schimbarea sistemului electoral. Mulţi oameni simpli se văd deja deputaţi, alţii îi văd deputaţi pe cumetrii, vecinii, rudele lor. Dezamăgirea care poate veni după următoarele alegeri parlamentare, dacă nu vor fi schimbări majore, poate declanşa proteste de mare amploare.

9). Restanţe la achitarea pensiilor şi salariilor

Dacă suportul din exterior va fi limitat, iar mediul de afaceri va continua să se înrăutăţească şi la buget nu vor fi colectaţi bani suficienţi, va deveni real riscul de a înregistra restanţe la plata pensiilor şi salariilor, iar acesta e unul din motivele de bază care duc la declanşarea protestelor în ţările în tranziţie, cu economii slab dezvoltate.

10). Un nou val de persecuţii în adresa opoziţiei

Un alt motiv care ar scoate oamenii în stradă ar putea fi un nou val de persecuţii în adresa opoziţiei. Acest motiv trebuie luat în calcul măcar şi pentru că, din păcate, a devenit o tradiţie de prost gust ca în anii electorali (cum este anul viitor) opoziţia să fie persecutată pe toate căile posibile.

Notă: Republicat din data de 06.08.2017.

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online